KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Nisan 2024 Cuma
°C

Amerika'daki türkler de 'diyalog' dedi

Amerika'daki Türk cemaati vakıflarından Niagara Vakfı öncülüğünde düzenlenen dinlerarası diyalog sempozyumu önceki gün başladı. Çok sayıda Amerikalı eğitim ve sivil toplum kuruluşunca da desteklenen dinlerarası diyalog sempozyumu Chicago Kültür Merkezi'nde açıldı.

Amerika`daki türkler de `diyalog` dedi
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 14:56
0
1930
0
AA aa
 Açılışta, Chicago Başpiskoposu Kardinal Francis George dinlerarası diyaloğun önemini vurguladı. 11 Eylül'ün İslam dünyası ile Batı arasındaki ilişkilerin 'yirmi yıl geriye' gittiğini söyleyen ünlü İslam uzmanı ve Prof. John Esposito, bunu düzeltmenin 'bir nesil alacağını' kaydetti. Esposito, 'İslamofobi ya da Müslüman karşıtlığı, dünyada belki antisemitizm kadar büyük bir tehdit haline geldi' dedi.

DePaul Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ‘Din, Ekoloji ve Adil Bir Barış Arayışı' konulu panelde Hebrew College'dan Ellen Bernstein, Newton Theological Seminary'den William Johnson Everett, DePaul Üniversitesi'nden David Wellman ve Texas Tech Üniversitesi'nden Safei-Eldin Hamed konuştu. Oturum başkanlığını ise Scott Paeth yaptı. Aynı etkinlik çerçevesinde Chicago Loyola Üniversitesi'nde de oturum başkanlığını Jon Nilson'un yaptığı ‘Dinî ve Kültürel Çoğulculuk' konulu bir oturum vardı. Columbia Üniversitesi'nden Richard Bulliet, Xavier Üniversitesi'nden Paul Knitter, London School of Economics'ten Eileen Barker, Loyola Üniversitesi'nden John McCarthy, Pacific Luther Theological Seminary'den Ted Peters birer sunum yaptı.


Katılımcılar için Hilton Palmer House Oteli'nde bir akşam yemeği düzenlendi. Sempozyumla ilgili düşüncelerini ifade etmek üzere kürsüye davet edilenlerden Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Gülen hareketinin dinlerarası diyalog ve hoşgörüde Türkiye'deki öncü rolüne dikkati çekti. Hareketin Türkiye'de ilk kez diyalog ödülleri verdiğini, farklı dinlerin mensuplarını iftar sofrasında buluşturma geleneğini başlattığını anlatan Prof. Dr. Sağlam, “Dünyanın dört bir yanına yayılmış 200'den fazla okul ve 7 üniversitenin tamamı da diyalog felsefesiyle çalışmaktadır.” dedi.


11 Eylül'den sonra İslam dünyası ile Batı arasındaki ilişkilerin ‘yirmi yıl geriye gittiğini' söyleyen dünyaca ünlü İslam uzmanı ve Müslüman Hıristiyan Anlayış Merkezi Direktörü Prof. John Esposito, bunu düzeltmenin ‘bir nesil alacağını' ve ‘çok zor' olacağını kaydetti. Dünyada gerçek manada çoğulcu bir anlayışın gelişmesi için evde, okulda ve toplumda eğitimin gereğine, diyalog yaparken de birbirini anlamaya çalışmanın ve olduğu gibi kabul etmenin önemine dikkat çeken Esposito, Gülen hareketinin bu yöndeki faaliyetlerinden övgüyle söz etti. Esposito, ‘İslamofobi ya da Müslüman karşıtlığı, dünyada belki antisemitizm kadar büyük bir tehdit haline geldi.' dedi.


Hilton Palmer House Oteli'nde düzenlenen akşam yemeğine katılan çok sayıda Türk ve Amerikalı seçkin konuktan bazıları ise şunlar: Türkiye'nin Chicago Başkonsolosu Naci Koru, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Gülerce, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Prof. Dr. Doğu Ergil, Prof. Dr. Ümit Meriç, Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan, Prof. John Esposito, Chicago Bölgesi Dini Liderler Konseyi İcra Direktörü Paul Rutgers, Milwaukee bölge idare amiri James White, Elmer College'dan Dr. Paul Parker ve Prof. Azam Nizamuddin, gazeteciler Cüneyt Ülsever ve Fehmi Koru ile Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç. Ali Halit Aslan, Chicago


YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
25.04.2024
18:05
Bingöl İhh`dan Gazze`ye İnsani Yardım
Bingöl İhh'dan Gazze'ye İnsani Yardım
Gazze'ye yönelik insani yardımlarını sürdüren Bingöl İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği (Bingöl İHH), işgalci İsrail'in saldırısı altındaki şehre 75 ton Un yüklü 3 TIR'lık yardım gönderdi. 1 Tır'da dayanıklı ekmek gönderen yardım derneği, 10 milyon TL de nakdi yardımda bulundu.
25.04.2024
13:07
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl Zağ Mağaraları turizme kazandırılmayı bekliyor
Bingöl'de 2019-2022 yılları arasında yüzey araştırmaları çerçevesinde incelenen 5 katlı Zağ Mağaları'nın binlerce yıllık tarihi olduğu tespit edildi. MS 100 ve 200'lü yıllarda ilk Hristiyanlar tarafından inşa edildiği ileri sürülen mağaraları daha sonra Müslümanlar da ilim merkezi olarak kullandı. Tarihi alanın çevre düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması bekleniyor.
25.04.2024
11:51
Bingöl Teksas`a mı döndü?
Bingöl Teksas'a mı döndü?
Her defasında farklı bir mahallede farklı bir silahlı kavga haberinin duyulduğu Bingöl'de son günlerin en fazla kullanılan cümlesi 'Bingöl, Teksas'a dönmüş.' Bunca silahlanma ve olaya karışanlar hakkındaki işlemler ise muamma!
25.04.2024
11:25
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
20 yıl hapis cezası vardı! Yakalandı
Bingöl Valiliği, birçok suçtan aranan ve 20,5 yıl kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısın yakalandığını duyurdu.
25.04.2024
11:23
Bingöl İŞKUR`dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl İŞKUR'dan işgücü piyasa araştırması
Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Cevdet Baycuman, 2024 yılı İşgücü Piyasası Araştırması ile ilgili saha çalışmasının 15 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında yapılacağını duyurdu.
25.04.2024
11:22
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteorolojiden Bingöl için uyarı!
Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü, Bingöl, Elâzığ, Malatya, Tunceli ve Adıyaman için toz taşınımı uyarısı yaptı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın