Öğretmen Zeki Yılmaz, ramazanda bir şeyler yiyen öğrencisine sınıfta soruyor: 'Neden oruç tutmuyorsun?' Öğrenci 'Aleviyim' diyor. Öğretmen sınıfa dönüyor: 'Başka Alevi var mı?' B.Knın 'Ben de Aleviyim' sözleri üzerine öğretmen şunları söylüyor: 'Senin benden çekeceğin var.' Ardından da dediğini yerine getiriyor ve öğrencisini dövüyor.
AMASYAda Alevi 4 öğrenciye arkadaşlarının dini baskısını önemsemeyen tavrı nedeniyle kamuoyundan tepki çeken TBMM İnsan Hakları Komisyonu, dün 'Alevilere dini baskı' ile ilgili yeni bir rapor açıkladı.
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, olayı, incelemeyi birlikte yaptığı Başkanvekili Mehmet Ekici ve CHPli üye Malik Ejder Özdemiri yanına alarak Mecliste düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu. İddialara göre İstanbul Esenyurt Ali Kul Çok Programlı Lisesinde Ramazan ayı sonunda edebiyat öğretmeni Zeki Yılmaz sınıfta bir şeyler yiyen kız öğrenciye neden Ramazanda oruç tutmadığını sordu.
Kız öğrencinin Alevi olduğunu söylemesi üzerine de sınıfa dönerek 'İçinizde başka Alevi var mı?' sorusunu yöneltti. Öğrenci B.K.nın 'Ben Aleviyim' sözleri üzerine 'Senin benden çekeceğin var' diyen öğretmen şiddet uyguladı. Komisyonun raporunda, 'B.K.nın öğretmen Ziya Yılmazdan en az bir kez dayak yediği anlaşılmıştır' denildi. Babanın bu iddiaları bir dilekçeyle Büyükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne de bildirdiği için, okula gittiklerinde müfettişlerin de soruşturma yürüttüğünü öğrendiklerini belirten Üskül, soruşturma sonucu öğretmenin açığa alındığını ifade etti. Üskül, kendilerinin ulaştığı sonuçları ise şöyle açıkladı:
İstanbulda Alevi olduğu için bir öğrencinin öğretmeninden dayak yediğini tespit eden TBMM İnsan Hakları Alt Komisyonu, öğretmenin davranışının Anayasaya aykırı olduğunu bildirdi.
Meclis İnsan Hakları Komisyon Başkanı Prof. Zafer Üskül başkanlığındaki alt komisyon, İstanbul Büyükçekmece Esenlerde Ali Kul Çok Programı Lisesinde Ramazan ayında Alevi bir öğrencinin edebiyat öğretmeni Z.Yden 'en az bir kez' dayak yediğini belirledi. Raporda, ''Öğretmenin oruç tutmayan bir öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz'' değerlendirmesinde bulunuldu.
ÇEKECEĞİN VAR
Komisyon Başkanı Zafer Üskül üyelerle birlikte düzenlediği basın toplantısında, edebiyat öğretmeni Z.Y'nin Ramazan ayının sonlarına doğru sınıfta bir şeyler yiyen bir kız öğrenciye, ''Neden yemek yediğini ve oruç tutmadığını, Alevi olup olmadığını, sınıfta başka Alevi olup olmadığını'' sorduğunun iddia edildiğini kaydetti. Üskül, aynı öğretmenin, bir erkek öğrencinin, ''Ben Aleviyim'' demesi üzerine ''Benden çekeceğin var'' diyerek şiddet uyguladığı ve düşük not verdiğinin öne sürüldüğünü ifade etti.
İDDİALARI ÇÜRÜTEMEDİ
Üskül, öğrenci B.K'nin babasının komisyonlarına başvurması üzerine alt komisyon kurduklarını ve İstanbul'a giderek görüşmeler yaptıklarını bildirdi. Üskül, ilçe milli eğitim müdürlüğünün de olayı soruşturduğunu öğrendiklerini söyledi. Üskül'ün de okuduğu alt Komisyon raporunun sonuç bölümünde, öğretmen Z.Ynin aleyhindeki iddiaları çürütmede yetersiz kaldığı vurgulanarak, Öğretmen Z.Y, sınıfta Alevilik ile ilgili oluşan gerilimin, müfredattan kaynaklandığını bile söylediği kaydedildi. Raporda şöyle denildi:
DİN-VİCDAN ÖZGÜRLÜĞÜ
''Öğretmen Z.Y'nin sebebi ne olursa olsun oruç tutmayan öğrenciye, 'Neden oruç tutmadığını' sorması, din ve vicdan özgürlüğüyle bağdaşmaz bir yaklaşım olarak kabul edilmiştir. Öğretmenin sorusunun, dinvicdan özgürlüğüyle, Anayasa hükümleriyle aykırılık teşkil ettiği saptanmıştır.'' Raporda öğretmenin, olayın ardından önce başka bir okulda görevlendirildiği, daha sonra da açığa alındığı ifade edidi. CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir ise Başbakan türbanı nedeniyle azarlanan öğrenciyi aradığı gibi Alevi öğrenciyi de arasın' dedi.
Haber7