KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
11 Şubat 2025 Salı
°C

Akrabalık ziyaretleri zayıfladı

Eskiden yaygın olan ziyaretlerle aile ve akrabaların bir araya gelerek yapmış oldukları muhabbet ve sohbetler; yerini televizyon, internet ve cep telefonu gibi teknolojik aletlere bırakarak neredeyse günlük yaşamdan silindi.

Akrabalık ziyaretleri zayıfladı
26 OCAK 2017 PERŞEMBE 21:07
0
1986
0
AA aa

Teknolojik gelişmeler toplum ve aile ilişkilerini olumsuz etkilerken, akrabalık ve komşuluk diyaloglarını bitirme noktasına getirdi.

Yaklaşık 20 yıl öncesine kadar, özellikle uzun kış gecelerinde üç kuşağın bir araya gelerek paylaştıkları köy, mahalle ve cami odaları gibi ortak mekânlarda sohbetler eşliğinde çaylar yudumlanır, sevgi, saygı, muhabbet ve dayanışmanın en güzel örnekleri yaşanırdı.

Bingöl merkeze bağlı İncesu (Deranazîk) köyünde yaşayan 80 yaşındaki Mehmet Karakuzu, kendisini ziyaret eden misafirlerine hayatın tecrübelerinden kesitler aktarırken, televizyon gibi araçların çıkmasıyla komşuluk ve akrabalık ziyaretlerinin bittiğini dile getirdi.

"KOMŞU KOMŞUNUN, AKRABA AKRABASININ EVİNE UĞRAYAMAZ OLDU"

Eski yılları, tecrübe ve anılarını misafirlerine anlatan Karakuzu, medresede okuduğu gençlik yıllarında ezberlediği kasideleri seslendirdiğini belirterek, ancak toplumu ayakta tutan bu geleneklerin yok olmasıyla, komşu komşunun, akraba akrabasının evine uğrayamaz olduğunu söyledi.

Evine gelen misafirlerine nasihatlerde bulunan Karakuzu, "Bu asırda televizyon çıktı. Televizyonun faydasından çok zararı var. Televizyonun hanelere girmesiyle haya-iffet kalkmış durumda. Fitneler başını aldı gidiyor. Eskiden insanlar bir aya toplanır zikir ederdi, hocaları ve bilen kişileri dinlerdi. Şimdi ise insanlar televizyonları dinliyor ve onlara göre hareket ediyor." diye yakındı.

"İNSANLAR EVDE OTURUP TELEVİZYON İZLEYEREK ZAMANLARINI HEBA EDİYORLAR"

"Eski zamanlarda komşu ve akrabalar arasında sık sık ziyaretler ve sohbetler yapılırdı." diyen Karakuzu, "Televizyon her evde olduğu için kimse ziyaretlere gitmiyor. Ziyaret ve sohbetler geçmişte kaldı. Eskiden akşam oldu mu, komşu komşuya gider hal hatırını sorardı. Şimdi kimse bunu yapmıyor. İnsanlar evde oturup televizyon izliyor, zamanlarını boş boş heba ediyorlar. İnsanlar televizyonlar nedeniyle çok değişti." diye konuştu.

"ESKİDEN SOHBET MECLİSLERİMİZ KALABALIK OLURDU"

Karakuzu, "Eskiden köylerde bir araya gelir sohbetler yapardık. Sohbet meclislerimiz kalabalık olurdu. Sohbetlerimizin konusu Allah ve Peygamber olurdu. Ne kadar Peygamber varsa onların hayatını anlatırdık. Şimdi ise o eski muhabbet ve sohbetler kalmadı. Zamanla çok şey değişti." diye belirtti.

Televizyon ve sinema ile ilgili yaşadığı bir anıyı aktaran Karakuzu, "1963 yılında askere gittim. Askerdeyken bir gün sinema izletilecek denildi. Ben kendi kendime sinema nedir acaba diye düşünürken, askerleri bir araya topladılar. Duvarda bir şey vardı izletmeye başladılar. Ben izlememek için kaçtım. O günkü sinemanın yerini bugün televizyon almış ve her evde mevcut." dedi.

Televizyonun insanın hayatına girmesiyle fitne ve fesadın da çoğaldığını ifade eden Karakuzu son olarak, “Namaz vakitlerinde camiler boş kalıyor. Ben kendim tansiyon hastasıyım, devamlı camiye gidemiyorum. İstiyorum ki komşularımız bir araya gelsin, onlara nasihat edeyim ama kimse bir araya gelip sohbet dinlemiyor. Allah biz Müslümanları bu asrın fitnesinden muhafaza etsin.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
11.02.2025
20:39
Bingöl`de uyuşturucu madde ve 3 adet tüfekle ele geçirildi
Bingöl'de uyuşturucu madde ve 3 adet tüfekle ele geçirildi
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada 3 adet tüfek ve farklı tür ile miktarlarda uyuşturucu madde ele geçirildi.
11.02.2025
17:06
Bingöl`de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de uyuşturucu operasyonu
Bingöl'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 2 kişi yakalandı.
11.02.2025
16:10
Fas`ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fas'ta Bingöl Üniversitesi standına yoğun ilgi
Fuara bizzat katılarak Bingöl Üniversitesi tanıtımını yapan Rektör Çelik; 'muhtemelen önümüzdeki yıl birçok öğrenci bu vesilesiyle Üniversitemizde okuyacak' dedi.
11.02.2025
15:22
DEM Parti`den GES, RES ve HES tepkisi!
DEM Parti'den GES, RES ve HES tepkisi!
Özellikle hayvancılığın yoğun olduğu yerlerde yapılmaya çalışılan bu projeler için yüzlerce dönüm mera arazisinin sermayedarlara peşkeş çekildiğini savunan DEM Parti İl Genel Meclis Eş Sözcüleri Suna Sarı ve Aydın Kaya: 'Halkın yaşam kaynakları elinden alınmaya çalışılıyor. Zaten can çekişen hayvancılığın bu gidişle bitme noktasına geleceği aşikârdır' dediler.
11.02.2025
13:58
Bingöl`de Silikozis`ten bir kayıp daha…!
Bingöl'de Silikozis'ten bir kayıp daha…!
Silikozis hastalarıyla bilinen ve birçok kayıp veren Karlıova Taşlıçay Köyü'nden bir isim daha hayata veda etti. Karaarslan; 'Bu hastalarımızın hayatları zorlukla geçiyor, yetkililerden ricamız yasadan faydalanmayanlara bir hak daha tanınması' çağrısında bulundu.
11.02.2025
13:35
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik cezaları artıyor, hapis cezası geliyor!
Trafik her geçen gün daha da tehlikeli hale gelmeye başladı, son olarak bir motokuryenin başına gelenler Türkiye'nin gündemine otururken; hükümet yeni yargı paketi ile trafik cezalarını artırmak için harekete geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni düzenleme ile artık hapis cezası da verilebilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın