KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Haziran 2026 Pazartesi
°C

Aile için huzursuzluk boşanma kaynağıdır

Uzmanlar, boşanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere bağlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boşanmaların arttığına dikkat çekti.

Aile için huzursuzluk boşanma kaynağıdır
22 OCAK 2017 PAZAR 20:25
0
2282
0
AA aa

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ÖÄŸretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Davut IşıkdoÄŸan, boÅŸanmaların sebebinin sadece aile içi etkenlere baÄŸlı olmadığını belirterek, batı kültürünün ve gayri ahlaki yayınların etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların ve boÅŸanmaların arttığına dikkat çekti.

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye genelinde en fazla boÅŸanma nedeni her iki cinsiyet için de yüzde 50 ile sorumsuz ve ilgisiz davranma oldu.

Veriler hakkında deÄŸerlendirmelerde bulunan Yrd. Doç. Dr. Davut IşıkdoÄŸan, batı kültürünün etkisine girildikçe aile içi huzursuzlukların baÅŸ gösterdiÄŸi ve boÅŸanmaların arttığını vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. IşıkdoÄŸan, bu doÄŸrultuda sigara tiryakiliÄŸinin, kahve alışkanlığının ve gayri ahlaki yayınların da aileyi olumsuz yönde etkilediÄŸine dikkat çekti.

Aileyi parçalayan, huzuru bozan, toplumu yozlaÅŸtıran tüm etkenlere karşı, İslam dinini hayatın merkezine koyarak, Kur'an-ı Kerim ve sünnet çerçevesinde yaÅŸamak gerektiÄŸinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. IşıkdoÄŸan, bu metodun aileyi ayakta tutacağını, boÅŸanmaları azaltacağını ve çocukları geleceÄŸe daha parlak çıkaracağını söyledi.

EvliliÄŸin önce saÄŸlam temel üzerine oturması gerektiÄŸini belirten IşıkdoÄŸan, "Bununla ilgili Hz. Peygamber (a.s.)'ın hadisi var biliyorsunuz. Bir eÅŸle evlenildiÄŸi zaman 4 temel esas koyuyor. Burada ön plana çıkan, din ve ahlaktır. Din ile beslenmiÅŸ bir ahlak yapısından bahsediliyor. Orada erkek ve kadınlara yüklenen bazı vazifeler var. Erkek olarak bizim yapacağımız evdeki sorumlulukları yerine getirmek." dedi.

"TELEVİZYONLARDA FITRATIN KALDIRAMAYACAĞI GAYRİ AHLAKİ PROGRAMLAR VAR"

BoÅŸanmayı sadece aile içi bir takım etkenlere, meydana gelen karşılıklı ilgisizlik veya sorumsuzluÄŸa ve aile içerisindeki etkenlere baÄŸlamanın doÄŸru olmadığını söyleyen IşıkdoÄŸan, "İnsanları buna iten etkenler vardır. BaÅŸta televizyon programları ve burada normalleÅŸen fıtratın kaldıramayacağı gayri ahlaki programlar var. Mesela bu evlilik programları, ne dini açıdan ne de insani açıdan kabul edilebilir ÅŸey deÄŸil. İzlendiÄŸi zaman insan fıtratının ucuzluÄŸu ortaya çıkıyor veya insan fıtratının ucuz olduÄŸunu bir anlamda bütün âleme ilan ediyorlar." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"EVLİLİK DOÄžRU TEMELLER ÜZERİNDE KURULURSA CENNET, YANLIÅž ÜZERE OLURSA CEHENNEMİ YAÅžATIR"

EvliliÄŸin mukaddes bir kuruluÅŸ olduÄŸunu söyleyen IşıkdoÄŸan, "Güzel bir evlilik müessesesi kurulduÄŸu zaman dünyada manevi küçük bir cenneti yaşıyorsunuz ama evlilik temeli baÅŸka ÅŸeyler üzerine kurulduÄŸu zaman dünyada resmen cehennemi yaşıyorsunuz. Erkek eve gitmek istemiyor, kadın erkeÄŸin yüzünü görmek istemiyor, ondan sonra tartışmalar devam ediyor. Bunu da okumuÅŸ, okumamış, cahil ve bilgili diye ayırmamız mümkün deÄŸil. ÖÄŸretmen veya memur adam dahi iÅŸten çıktıktan sonra kahveye gidiyor. Åžimdi böyle bir ÅŸeyden nasıl mutluluk elde edebilir?" ifadelerini kullandı.

"TELEVİZYONLARDAKİ EVLİLİK PROGRAMLARI MODERN KÖLE PAZARI GİBİ"

Yıllardan beri birçok dizinin aile hayatını yıkmaya yönelik iÅŸlendiÄŸini kaydeden IşıkdoÄŸan, on yıl önce Türkiye dünya genelinde boÅŸanma noktasında en son sırada olan ülke olduÄŸuna vurgu yaptı.

Televizyon programlarındaki çarpık iliÅŸki programlarına da dikkat çeken IşıkdoÄŸan, "Bunu istatistikler gösteriyor ama son 10 yıl içerisinde evlenme oranları o güne göre yüzde 50 arttı. Televizyonlarda sistemli bir ÅŸekilde aileyi çökertmeye yönelik projeler var. Bu projelerin farkına varmak gerekiyor. Bu televizyonları denetleyen kurumlara bu kadar ÅŸikâyet gittiÄŸine raÄŸmen nasıl engellenemiyor, halen ÅŸaşırıyorum. Bir evlilik programı diye bir ÅŸey çıkarmışlar; oraya insanı çıkarıyorlar, modern köle pazarı gibi. Bir kadın çıkartıyorlar, kadın orada. Her gün bir erkek bunu beÄŸenmeye çalışıyor. Dizide ise tamamen İslami olmayan ve çarpık iliÅŸkileri meÅŸru gibi gösteriyorlar. Bunu izleyen aileler baka baka zihinlerinde meydana gelen bu çarpıklık normalleÅŸmeye baÅŸlıyor." açıklamasında bulundu.

Kahveye gitme ve sigara gibi alışkanlıkların da aileyi ve evliliÄŸi olumsuz yönde etkilediÄŸini sözlerine ekleyen IşıkdoÄŸan, "Asgari ücretle çalışan bir insan, maaşının üçte birini sigara verirse, ekonomik sıkıntılar ortaya çıkar." dedi ve ÅŸunları kaydetti: "Bu ekonomik sıkıntılar da ailede huzuru bozar. Kahve kültürü ise aile ve evlilikte iletiÅŸimi azaltıyor. Evdeki çocuÄŸun terbiye beklerken, eÅŸin sevgi beklerken gece gündüz kahvede oturmak ne derece doÄŸru bir alışkanlık? Çocuklar 7 yaşına kadar kuvvetli bir iman ve din dersi almazsa, büyüdüÄŸü zaman bunu elde etmesi o düzeyde bir bilgiyi elde etmesi gayrimüslimin Müslüman olması kadar zordur. Yanlış ve çarpık yayınlar da aile yapısını olumsuz yönde etkileyen ve parçalayan çok kötü etkenlerdir."

IşıkdoÄŸan, Türkiye'nin her ilinde de Aile ve Sosyal Politikalar il müdürlüklerinin bulunduÄŸunu belirterek, burada çalışanların sahaya inerek ailelerin sorunlarıyla ilgilenmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Türkiye'de yüzyılın başından beri batıcılık anlayışının bir rüya gibi anlatıldığını ve özendirildiÄŸini sözlerine ekleyen IşıkdoÄŸan, Batı tarzı hayatın evlilik yaşını geciktirdiÄŸini belirterek, "Sorumluluk almanın yaşı ilerledi. 20-25 yaÅŸlarında evlenmeden söz edilirse, bazıları ÅŸaşırıp garipsiyor. Bu batı kültürünün etkisidir. Batının giydiÄŸi gömlek bize uymaz. Oranın gömleÄŸine sığdırmak istiyorlar milleti. Batı standartını ya da modeniteyi dayatmak istiyorlar. Modern aile, modern ev, modern hayat diyorlar. Çocuklar başıboÅŸ olunca, özgür irade ve sorumluluk sahibi olduÄŸunu söylüyorlar ama evliliÄŸe gelince daha çocuk olduÄŸunu söylüyorlar. Gerek medya ve televizyonlardan, gerek baÅŸka yollardan bize dayatılan ve enjekte edilen etkiler var. Bunlara maruz kalınca, aile için huzursuzluk ve boÅŸanmalar ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

"GEREK YOKKEN EÅžYALAR ALIYORUZ, EKONOMİK SIKINTI ORTAYA ÇIKIYOR, HUZURSUZLUKLAR BAÅž GÖSTERİYOR"

Aile için huzursuzluklara sebep olan etkenlerden birinin de israf olduÄŸuna dikkat çeken IşıkdoÄŸan, "Hiç gerek yokken eÅŸyalar alıyoruz, borçlara giriyoruz. Ekonomik sıkıntı ortaya çıkıyor, ardından aile içi huzursuzluklar ve kavgalar baÅŸ gösteriyor. Neticede boÅŸanmaya sebebiyet veriyor. Bu meselenin kökenine inersek, İslam bize kanaati emrediyor ancak kanaati unutuyoruz. Kanaat, sadece yemekte deÄŸildir. Giyimde, eÅŸyada, eÅŸimizde ve çocuÄŸumuzda da kanaat etmeliyiz. Kanaat bittiÄŸinde, elimizdeki ile yetinmediÄŸimizde ihtiyaç bir iken bin oluyor. Taşıyamayacağımız yükün altına giriyoruz. Sonra haramlara yönelince aile yıkılıyor. Televizyonlarda bize sunulan hayat cazip geliyor. Ancak onlar bize gösterildiÄŸi gibi güzel bir hayat yaÅŸamıyor. Batı, aileyi kaybettiÄŸi için bizden yardım isterken, biz onlara özeniyoruz." diye konuÅŸtu. (İLKHA)

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
27.06.2026
20:40
Çotla Dağı`nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Çotla Dağı'nda Festival Coşkusu Yaşanacak
Doğayla iç içe bir gün geçirmek isteyenler, 5 Temmuz Pazar günü Genç ilçesindeki Çotla Dağı'nda buluşacak. Zıkte SÜRKAP tarafından ilk kez düzenlenecek Çotla Festivali'nde konserlerden geleneksel oyunlara, yarışmalardan yöresel ikramlara kadar gün boyu birçok etkinlik gerçekleştirilecek.
27.06.2026
20:39
TİMBİR`de Yeni Dönem Heyecanı
TİMBİR'de Yeni Dönem Heyecanı
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), 2. Olağan Genel Kurulu Ankara'da gerçekleşti. Dr. Süleyman Basa'nın yeniden Genel Başkanlığa, Bingöl temsilcisi Hakim Bayraktar'ın da yönetim kuruluna seçildiği Genel Kurulda, TİMBİR'in yeni dönem yol haritası da belirlendi.
27.06.2026
20:38
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Rektör Çelik, TÜBA Asli Üyesi Seçildi
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Çelik, Türkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) 63. Genel Kurulu'nda yapılan seçimlerde asli üyeliğe seçildi.
27.06.2026
20:36
Burkankulu`ndan `çekildi` iddialarına yanıt
Burkankulu'ndan 'çekildi' iddialarına yanıt
12 Bingölspor başkanlığına talip olduğunu açıklayan iş insanı Ahmet Burkankulu, kamuoyunda gündeme gelen 'adaylıktan çekildi' iddialarını yalanladı. Burkankulu, destek çalışmalarını sürdürdüğünü, yeterli desteğin sağlanması halinde ise başkan adaylığını resmen ilan edeceğini söyledi.
27.06.2026
20:36
Bingöl`e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Bingöl'e 13 hekim atanacak! 4 branşta bir ilk yaşanacak
Sağlık Bakanlığı'nın 129. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurası kapsamında Bingöl'e 11 uzman ve 2 pratisyen hekim atanacak. Yapılan atamalarla birlikte kentte ilk kez Çocuk Kardiyolojisi branşında uzman görev yapacak, üç ilçe de ilk kez yeni uzmanlık alanlarına kavuşacak.
27.06.2026
20:35
Bingöl Belediyesi`nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi'nden Orman Yangını Uyarısı
Bingöl Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü, yaz sıcaklıklarıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı vatandaşları uyardı. Açıklamada, küçük bir ihmalin büyük felaketlere yol açabileceği belirtilerek, yangınlara neden olanlar hakkında ağır yaptırımlar uygulandığı hatırlatıldı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın