KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
16 Mayıs 2026 Cumartesi
°C

Afrika'da ilk kez bir kadın lider oldu

Liberya'da14 yıllık iç savaşın ardından Chelsea ve Milan'da top koşturmuş ünlü rakibi Weah'yı yenen Sirleaf, Afrika'nın ilk kadın başkanı unvanı alacak.

Afrika`da ilk kez bir kadın lider oldu
12 KASIM 2005 CUMARTESİ 16:39
0
2047
0
AA aa
Amerikalı kölelerin azat edildikten sonra Batı Afrika'da kurduğu Liberya'da, 14 yıllık iç savaşın ardından düzenlenen tarihi başkanlık seçimini deneyimli kadın aday Ellen Johnson-Sirleaf kazandı.

Milan ve Chelsea'de top koşturmuş ünlü futbolcu George Weah'ya 19 puanlık fark atmış görünen Johnson-Sirleaf, dün zaferini ilan etti. 'Demir Lady' lakaplı Johnson-Sirleaf, sonuçların kesinleşmesiyle Kara Kıta'nın ilk kadın devlet başkanı olarak tarihi bir olaya imza atacak.

Oyların yüzde 97'si sayıldığında Weah'ın yüzde 40.6'lık oy oranına karşılık, yüzde 59.4 oranında oy aldığı açıklanan Birlik Partisi'nin adayı Johnson-Sirleaf, dün halkın kendisine iç savaş sonrası toplumsal uzlaşma ve kalkınmayı sağlama görevi verdiğini belirterek, "Hazırım ve kendime güveniyorum" açıklaması yaptı.

Harvard mezunu olmasının yanı sıra, önceden maliye bakanlığı yapmış, BM, Dünya Bankası ve Citibank'ta çalışmış bir ekonomist olan 66 yaşındaki Johnson-Sirleaf, Afrika kıtasının ilk kadın devlet başkanı olacağı hatırlatıldığında ise, "Başkanlığımızın sadece Liberyalı değil, tüm Afrikalı kadınların siyasete katılımını artırmasını umuyorum" mesajı verdi.

Ancak BM ve uluslararası gözlemcilerinin bazı usulsüzlükler olsa bile seçimin büyük ölçüde adil ve şeffaf gerçekleştirildiği yönündeki açıklamalarına rağmen büyük çaplı yolsuzluk yapıldığında ısrar eden rakibi Weah'nın iddialarını da yalanlayan kadın lider, ünlü futbolcunun 'hayal kırıklığını aşıp' kuracağı hükümete katılmasını umduğunu da söyledi.

'Weah yoksa barış yok'
Ancak Weah, Sirleaf'in kesin sonuçlar henüz açıklanmadan zaferini ilan etmesine öfkelenirken, seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla seçim komisyonuna itirazda bulundu. Eski futbolcunun iddiasına göre, hileyi yapan bizzat 'sandıkları Johnson-Sirleaf'in oylarıyla doldurmuş olan' Seçim Komisyonu. Weah, bu nedenle tüm oy sayımının durdurulmasını isterken, parti çalışanları da yolsuzluk kanıtlarının peşine düştü. Dün Weah'nın yandaşları ünlü futbolcuyu aday gösteren Demokratik Değişim Kongresi'nin önünde düzenledikleri protesto gösterisinde, "Yeni bir savaş ağası istemiyoruz. Weah yoksa, barış da yok' sloganları attı. Weah ise göstericileri protestolarını barışçı biçimde yapmaları için uyardı.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
15.05.2026
20:21
Bingöl`den
Bingöl'den '#temizekranhareketi' Çağrısı
Bingöl İslami Kardeşlik ve Dayanışma Platformu, Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan ortak açıklamayla televizyon ve dijital platformlardaki içeriklere tepki gösterdi. Platform, '#temizekranhareketi' etiketiyle başlatılan sosyal medya kampanyasına destek çağrısında bulundu.
14.05.2026
18:52
Bingöl Üniversitesi`nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi'nde Hotkat/Heftkat Böreği ve Bingöl Arı Poleni Projeleri Tanıtıldı
Bingöl Üniversitesi bünyesinde, 'Bingöl Mutfağına Özgü Heftkat/Parğaç Böreğinin Coğrafi İşaret Potansiyelinin Ortaya Konması ve Tescillenmesi' başlıklı proje kapsamında Bingöl Hotkat/Heftkat Böreği'nin coğrafi işaret sürecine ilişkin sunum ve duyusal analiz çalışmaları gerçekleştirildi.
14.05.2026
18:35
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl Kent Konseyi Bünyesinde Engelli Meclisi Kuruldu
Bingöl'de katılımcı yönetişim anlayışının güçlendirilmesi ve engelli bireylerin yerel karar alma süreçlerine daha aktif katılım sağlaması amacıyla Bingöl Kent Konseyi bünyesinde Engelli Meclisi kuruldu.
14.05.2026
17:48
DEM Parti`den
DEM Parti'den 'Barış İçin Adım At' Yürüyüşü Çağrısı
DEM Parti Bingöl İl Başkanlığı, 'Barış İçin Adım At' temasıyla düzenlenecek yürüyüş için vatandaşlara çağrıda bulundu. DEM Parti Bingöl İl Başkanı Sedat Ormangören, 16 Mayıs 2026 Cumartesi günü gerçekleştirilecek programa tüm halkın davetli olduğunu söyledi.
14.05.2026
14:03
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Dener, hem görevinden hem de partisinden istifa etti
Yeniden Refah Partisi kontenjanından Genç Belediyesi Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen Ecz. Ahmet Nuri Dener, Başkan Yardımcılığı görevinden ve Yeniden Refah Partisi üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı.
14.05.2026
13:42
Bingöl`de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Bingöl'de KÖYDES Seçimi Tamamlandı!
Köylere Hizmet Götürme Birliği (KÖYDES) kapsamında Bingöl köylerine yönelik 2026 yılı yatırım bütçesini yönetecek isimler yapılan seçimle belirlendi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın