İngiliz Economist dergisi ve Guardian gazetesinin ardından Newsweek dergisi de Amerikalı kaynaklara dayanarak, Washington'ın İran'a saldırı hazırlıklarını hızlandırdığını öne sürdü. Amerikan dergisi, Tahran yönetimini kışkırtmaya çalışan ABD'nin bölgeye üçüncü savaş gemisini de göndereceğini iddia etti. Newsweek'in, "Savaş Söylentileri" başlıklı haberinde, İran'ın havadan bombalanması için hazırlanan planların olgunlaştığı ve Amerika'nın operasyona gerekçe üretmek için Tahran'a kışkırtıcı baskıyı artırdığı ileri sürüldü.
Dergi, İran'ın, Irak'taki istikrarsızlığı körüklediğini iddia eden Washington'ın bunu ispatlama derdine düştüğünü vurguladı. Bu amaçla Amerikan Özel Kuvvetleri adlı bir misyonun Bağdat'ta görev yaptığını öne süren Newsweek, koalisyon kuvvetlerinden bir danışmanın da bu iddiaya, "gayet akıllıca" dediğini aktardı. ABD birliklerinin aynı hedef doğrultusunda Bağdat'ta İranlı askerî yetkilileri, Erbil'de de 5 diplomatı gözaltına aldığına dikkat çeken dergi, "İranlıların paranoyak hissetmeleri için sebepleri var." ifadesini kullandı. Bazı Amerikalı yetkililerin, Bush yönetiminin İran'a saldırmak için bahane aradığına ilişkin sözlerini hatırlatan dergi, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin İran ve Körfez Masası eski Direktörü Hillary Man'ın, "İranlıları tahrik etmek için olabildiğince kışkırtıcı olma niyetindeler. ABD'ye karşı intikam adımı atmaları için İran'ı zorluyorlar." sözlerine yer verdi. Newsweek, Amerika'nın Basra Körfezi'ne gitmek üzere üçüncü bir uçak gemisini de yola çıkaracağını iddia etti. ABD'nin geçtiğimiz haftalarda bölgeye ikinci savaş gemisi göndermesi, "İran'a saldırı hazırlığı" olarak yorumlanmıştı. Guardian gazetesi de önceki günkü nüshasında ABD'nin İran'a saldırı hazırlıklarını bu baharda tamamlayacağını; ancak nükleer tesislere karşı hava bombardımanının 2008 baharında yapılmasının daha yüksek ihtimal olduğunu öne sürmüştü. Gazete, Washington'daki güvenilir kaynaklara dayandırdığı haberinde, İran'ın havadan bombalanması için hazırlanan planların olgunlaştırıldığını, hatta muhtemel operasyonda kullanılacak silah, teçhizat ve personelin görev yerlerine konuşlandırıldıklarını iddia etmişti.
Amerikan yönetimi ise Tahran ile ilişkileri gerginleştirecek bir suçlama daha yaptı. Önceki gün Irak'taki etkili patlayıcıların İran menşeli olduğunu öne süren Amerikalı yetkililer dün de bu bombaların gönderilmesi emrinin üst düzey İranlılar tarafından verildiğini savundu. İran'ın BM Temsilcisi Cevad Zarif ise "ABD bir politika benimsemiş ve bunu haklı çıkarmak için delil uydurmaya çalışıyor." dedi.
Devrim'in 28. yıldönümünde nükleer rest
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesinin nükleer programının devam ettiğini söyleyerek, "Bütün baskılara rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetlerimizi durdurmayacağız.'' dedi. İran İslam Devrimi'nin 28. yıldönümü dolayısıyla başkent Tahran'daki Azadi Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Ahmedinejad, İran'ın nükleer meselesinin teknik ve hukuki bir mesele değil, tamamen siyasi bir mesele olduğunu söyledi. Tahran'daki kutlamalarda, ABD ve İsrail karşıtlığı, taşınan pankartlara büyük oranda yansıdı.
ZAMAN