KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Şubat 2025 Pazar
°C

29 bin lise mezununa mali müşavirlik yolu

Hükümet, sayıları 29 bin olan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda olan Türk Ticaret Yasa tasarısının yasalaşması halinde serbest muhasebecilerin çalışma alanları çok daralacak.

 

29 bin lise mezununa mali müşavirlik yolu
28 OCAK 2008 PAZARTESİ 14:51
0
1331
0
AA aa
Türk Ticaret Yasa tasarısına göre, ön lisans seviyesinde eğitim görenler ile ticaret lisesi mezunu serbest muhasebeciler, açılacak sınavda başarılı olmaları halinde mali müşavirlik yapabilecek

Hükümet, sayıları 29 bin olan serbest muhasebecilere mali müşavirlik yolunu açmaya hazırlanıyor. TBMM Genel Kurulu'nda olan Türk Ticaret Yasa tasarısının yasalaşması halinde serbest muhasebecilerin çalışma alanları çok daralacak. Basel 2'nin de devreye gireceği düşüncesiyle hükümet bir sınavla serbest muhasebecilere mali müşavir olma hakkını verecek.

Öte yandan, hazırlanan kanun taslağında mayıs ayında seçim süreci başlayacak olan Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) delege sistemi değiştiriliyor.

Serbest muhasebeci ve mali müşavirliğe ilişkin yasal düzenleme 1989 yılında çıkarılan 3568 sayılı yasada düzenleniyor. Bu yasaya göre ön lisans seviyesinde öğrenim görmüş kişiler ile ticaret lisesi mezunları serbest muhasebecilik yapıyorlar ancak "mali müşavir" unvanını kullanamıyorlar. Daha çok şirketlerin kaydını tutuyorlar, denetim yapma yetkileri yok.

Serbest muhasebeci mali müşavir olabilmek için ise hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim gören fakültelerden mezun olmak gerekiyor. Mali müşavirler bağımsız rapor hazırlayıp denetim yapabiliyorlar.

TÜRMOB'un kayıtlarına göre şu anda 29 bin serbest muhasebeci ve 40 bin 757 serbest muhasebeci mali müşavir bulunuyor.

Maliye Bakanlığı "serbest muhasebecilik, serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik kanununda değişiklik yapılması hakkında" bir kanun taslağı hazırladı.

15 maddeden oluşan bu taslağın geçici 11. maddesinde, bu yasal düzenlemeden önce serbest muhasebeci olanların açılacak sınavlara girmeleri ve başarılı olmaları halinde mali müşavir unvanına sahip olmalarının önü açılıyor. Kanun yürürlüğe girdikten sonra serbest muhasebeciler iki yıl içinde açılacak serbest mali müşavirlik sınavına, serbest muhasebecilik stajına devam edenlerden başarılı olanlar da bu tarihten itibaren yine iki yıl içinde açılacak mali müşavirlik sınavlarına girmeye hak kazanacaklar.

Bu sınavlarda başarılı olamayanlar ise serbest muhasebeci unvanı ile çalışabilecekler ancak mali müşavir unvanını kullanamayacaklar.

Seçim sistemi değişiyor

Taslakta TÜRMOB'un seçim sistemi de değiştiriliyor. TÜRMOB'da mayıs ayında odalarda seçim süreci başlayacak ve ekim ayında da genel başkanlık seçimi var. 75 bin üyesi olan TÜRMOB'da mevcut sistemde 3 bin delege bulunuyor ancak yasa değişikliği ile bu 1100 delegeye inecek. Bir de yine taslağın geçici 10'ncu maddesinde üst üste iki dönem yönetim kurulu üyeliği yapmış olanların iki seçim dönemi geçmedikçe aynı göreve yeniden seçilemeyeceklerine ilişkin bir düzenleme yer aldı. Taslağa göre yasal düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra yapılacak ilk seçimlerden itibaren bu hüküm uygulanacak. Böylece TÜRMOB Başkanı Mehmet Timur, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMM) Başkanı Yahya Arıkan ve TÜRMOB yönetim kurulu üyelerinin yeniden aday olmalarının önü kapanacak.

İSMMM Başkanı Arıkan, serbest muhasebecilere mali müşavirlik hakkının verilmesini kendilerinin istediğini ancak bu hakkın sınavsız verilmesini istediklerini söyledi. Taslağın hazırlanış biçimini eleştiren Arıkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) yasa değişikliği zamanında Sanayi Bakanlığı ile işbirliği yapıldığını aynı işbirliğini kendilerinin de istediğini söyledi. Özellikle seçimlere ilişkin maddelerde Anayasa'ya aykırı hükümler olduğunu ifade eden Arıkan, yeni yasal düzenleme için acele edilmemesini istedi.


Referans

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
08.02.2025
18:12
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli dersiniz Zazaca olsun
Seçmeli ders süreci 2025-2026 eğitim öğretim yılı için 17 Şubat Pazartesi gününe kadar devam edecek. Bingöl Üniversitesi Zaza Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. İbrahim Dağılma; 'Bir okulda Zazaca dersinin verilebilmesi için en az 10 öğrencinin veya bir öğretmen ataması için bir okulda veya ilgili mücavir alanda 6 (altı) şubenin dersi seçmesi yeterlidir' dedi.
07.02.2025
19:32
Hesarek`e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Hesarek'e ruhsat engeli! Kapatıldı!
Bingöl'de Üniversite Termal Tesisinin ardından bir kapatma kararı da Hesarek Kayak Merkezi için verildi. Türkiye'deki birçok tesis için verilen karardan etkilenen Hesarek'te yatılı konaklama ile teleferik ve telesiyej sistemi kapatıldı. Kafeterya ve acemi pisti açık olacak.
07.02.2025
18:11
Bingöl`de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de 77 köy yolu ulaşıma kapandı
Bingöl'de yoğun kar yağışı nedeni ile 77 köy yolu ulaşıma kapandı.
07.02.2025
14:17
Bingöl`de ‘İŞKUR Gençlik Programı` sözleşmesi imzalandı
Bingöl'de 'İŞKUR Gençlik Programı' sözleşmesi imzalandı
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), devlet üniversiteleriyle birlikte öğrencilerin istihdam edilebilirliğini artırmak ve aynı zamanda öğrencilere bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplin kazandırmak amacıyla İŞKUR Gençlik Programı'nı başlattı. Bu kapsamda Bingöl Üniversitesi ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bingöl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında iş birliği sözleşmesi imzalandı.
07.02.2025
13:59
Termal Tesis Konusu ‘Bürokratik Krize` mi dönüştürülüyor?
Termal Tesis Konusu 'Bürokratik Krize' mi dönüştürülüyor?
Hijyen noktasında eleştirilerin odağındaki Bingöl Üniversitesi Ilıcalar Uygulama Oteli ve Termal Tesisi'nin 15 gün süreyle kapatılması bürokratik krizi tetikledi. Üniversite kanadı bunu 'Rektörü yıpratma' olarak yansıtırken, kamuoyu ise kapatma kararı nedeniyle Valiyi takdir ve tebrik ediyor. Yorumlar ise karşılıklı suçlama ve savunma odaklı sürüyor! İşin aslı ne? Kim ne yapmak istiyor?
07.02.2025
12:32
Bingöl Üniversitesi`nden termal tesisleri için ‘sıkı tedbir` vurgusu!
Bingöl Üniversitesi'nden termal tesisleri için 'sıkı tedbir' vurgusu!
Tesisteki hijyen sorununa dair alınan yeni kararları duyuran Bingöl Üniversitesi, 'Bu tür durumların önlenmesine dair radikal tedbirler almış bulunuyor ve bu tedbirleri kararlılıkla devam ettireceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz' açıklamasında bulundu. Alınan tedbirler is şöyle sıralandı;
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın