KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
26 Temmuz 2026 Pazar
°C

2 ayda litre fiyatı 5 TL zamlandı! Yeni indirim için ilk açıklama

Ayçiçeği üretiminde dünyada yüzde 10, Türkiye'de ise yüzde 15'e yakın artış öngörülüyor. Litre başına market fiyatı sadece mayıstan temmuza kadar yeniden 5-6 lira zam gören ayçiçek yağında fiyatların gevşemesi bekleniyor.

2 ayda litre fiyatı 5 TL zamlandı! Yeni indirim için ilk açıklama
29 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE 17:06
0
1773
0
AA aa

Çukurova'da başlayan yağlık ayçiçeği hasadı ve Türkiye genelinde artan ekim alanları, bu sezon ayçiçeği yağı fiyatlarında bir gevşemeye işaret ediyor. Buna göre Ege ve İç Anadolu bölgelerinde ekim alanları arttı, Marmara'da ise bu dönemde verimi artıracak yağışlar bekleniyor. Dünyada da geçen sezonun aksine ayçiçeği ekim alanlarında rekoltenin yüksek olacağı öngörülüyor.

Uzmanlar, artan üretimin tüketiciye aynı oranda yansıyıp yansımayacağının önemli olduğunu ifade ediyor. Buna göre, yeni sezon ürünleri ayçiçek yağında fiyatları belli bir seviyede tutabilir ancak market fiyatlarına hızlı etkisi beklenmiyor. Yılın başında litresi 24 liraya kadar çıkan, 5 litresi ise 75 lirayı geçen ayçiçek yağı fiyatlarında marttan sonra bir gevşeme başlamıştı. Markette litre fiyatı 19 liraya kadar düşmüştü.

Halihazırda ise hasat döneminde fiyat yeniden yükselişe geçti, mayıs ayı ile temmuz ayı arasında 5-6 lirayı aşan fiyat farkları oluştu. Raf fiyatlarını, iki aylık dönemde büyük ve orta ölçekli olmak üzere üç farklı marketten çektiğimiz fiyat etiketi fotoğraflarıyla karşılaştırdık.

AMBALAJ BÜYÜDÜKÇE

Mayıs ayında marketlerde fiyatı en uygun olan markanın yağının litre fiyatı 18.90/19.95 lira iken, bu hafta ise aynı ürün 25.95 liraya satılıyor. Bir başka raf fiyatı ise daha şaşırtıcı.

Nisan ayının son haftasında 2 litresi 34.90 lira olan markanın son iki haftadır raf fiyatı markete göre 43 lira ile 45.95 liraya satılıyor. 2 litrelik ambalajlarda sadece 2 ay arasında 10 lirayı aşan fiyat artışı görülüyor. 5 litrelik ambalajlarda da fiyat artışı oldukça yüksek. Bir markanın nisan sonunda 5 litre fiyatı 74.90 lira iken, son iki haftadır fiyat 83.95 lira olmuş.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun haziran ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nde yer alan ürünlere göre, ayçiçek yağının fiyatının 18.92 lira seviyesinde hesaplandığı görülüyor. Ocak ayında ise fiyat 16.51 lira olarak alınmış.

1 AY DAHA VAR

Yeni hasat başladı ancak asıl büyük üretici olan başta Trakya bölgesi olmak üzere ayçiçek hasadı bir ayı aşkın süre boyunca devam edecek. Bu dönemde fiyatların bir aylık sürede daha yüksek seyrine devam edeceği öngörülüyor.

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, dünyada artan ekili alanlar ile ayçiçek üretiminin bu sezon yükseleceğini söyledi. Türkiye'de de benzer bir durum öngörüldüğünü anlatan Yıldırım, devam eden hasatlara bakıldığında verimde bir artış söz konusu olacağını ifade etti.

Yıldırım, “Dünyada gıda açısından çok zor bir yıl daha geçiyor. Ekili alanların artmasıyla fiyatların bir miktar gevşemesi beklenebilir. Ancak asıl olan üretim artışının, çiftçilerin emeğinin hem kendilerine, hem de tüketiciye yansımasıdır. Fiyatların nasıl bir seyir izleyeceğini göreceğiz” dedi.

YIL İÇİNDE MÜDAHALE EDİLDİ

Dünyada gıda fiyatlarındaki artış, koronavirüs pandemisiyle birlikte en yüksek seviyelerine ulaştı. Bu duruma özellikle 2020'de ülkeler arasında taşımacılık sıkıntıları da eklenirken, ülkelerin stok tutma eğilimi de fiyatları artırdı. Mevcut dönemde de benzer sıkıntılar sürüyor. Yurt içinde ise üreticilerin girdi maliyetleri oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Diğer yandan ev içi tüketim arttı. Türkiye'nin yurt dışından yaptığı tohum ve yağ olarak ithalatta gümrük vergileri ihtiyaç duyuldukça düşürüldü, sıfırlandı. Tarihinde ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi'ne sıfır gümrükle ayçiçeği yağı ithalatı için yetki verildi. Döviz kurları nedeniyle ise ithalat da bu dönemde pahalıya geldi.

YARI YARIYA

Tarım ve Orman Bakanlığı raporuna göre, Türkiye'de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık yaklaşık olarak 900 bin ton. Ancak ülke mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık yaklaşık olarak 400-450 bin ton oluyor. Ortaya çıkan bu açık ithalat ile karşılanmaya çalışılıyor. Bu nedenle Türkiye dünyada en büyük ithalatçı ülke konumunda bulunuyor.

2020/21 pazarlama yılında ayçiçeği tarımı dünyada en fazla Rusya, Ukrayna, AB, Arjantin ve Çin'de yapıldı. Yeni sezonda dünyada ayçiçeği üretiminde yüzde 10 oranında bir artış bekleniyor.

Kaynak: Milliyet

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
26.07.2026
01:29
12Bingölspor`un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12Bingölspor'un yeni başkanı Menaf Yiğit oldu
12 Bingölspor'da beklenen karar Ankara'da yapılan istişare toplantısıyla netleşti. Kulübün yeni başkanı Menaf Yiğit olurken, Yiğit ilk açıklamasını Bingöl Online'a yaptı. 'Takım bizim değil, Bingöl'ündür' diyen Yiğit, tüm şehri kulübe sahip çıkmaya davet etti.
26.07.2026
01:28
DEM Partili Kaya`dan İl Özel İdaresi`nin Arsa Satışına Tepki!
DEM Partili Kaya'dan İl Özel İdaresi'nin Arsa Satışına Tepki!
DEM Parti Bingöl İl Genel Meclis Üyesi Aydın Kaya, İl Özel İdaresi'nin Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde bulunan 3 bin 164 metrekarelik arsayı ihaleyle satışa çıkarmasına tepki gösterdi. Kaya, satış bedeli ve ihale sürecine ilişkin çeşitli iddiaları gündeme getirerek kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi.
26.07.2026
01:27
Bingöl`de Husumetli Aileler Birbirine Girdi: 9 Yaralı
Bingöl'de Husumetli Aileler Birbirine Girdi: 9 Yaralı
Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay köyünde husumetli iki aile arasında çıkan taşlı, sopalı ve silahlı kavgada 9 kişi yaralandı. Yaralılar hastanelerde tedavi altına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
26.07.2026
01:26
MHP`de ilçe kongreleri Solhan`dan başladı
MHP'de ilçe kongreleri Solhan'dan başladı
MHP Bingöl İl Başkanlığı'nın 2026 yılı ilçe kongrelerinin ilki Solhan'da gerçekleştirildi. Kongrede mevcut İlçe Başkanı Hayati Hocaoğlu yeniden göreve seçilirken, MHP İl Başkanı Emin Varan birlik ve beraberlik mesajı verdi.
26.07.2026
01:25
Bingöl`de Bir Haftada 11 Şüpheli Yakalandı
Bingöl'de Bir Haftada 11 Şüpheli Yakalandı
Bingöl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince son bir haftada düzenlenen operasyonlarda 11 şüpheli yakalanırken, 1 kişi tutuklandı. Operasyonlarda uyuşturucu madde ile ruhsatsız silah da ele geçirildi.
26.07.2026
01:23
Bingöl`de 5 ayrı noktada çıkan yangınlar söndürüldü
Bingöl'de 5 ayrı noktada çıkan yangınlar söndürüldü
Bingöl merkez ve Genç ilçesinde ziraat ile ormanlık alanlarda çıkan 5 ayrı yangın, itfaiye ekipleri ve orman işçilerinin müdahalesiyle büyümeden kontrol altına alındı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın