KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Nisan 2025 Cumartesi
°C

18 baro'dan başörtüye destek

Doğu ve Güneydoğu'daki 18 ilin baro başkanlığı, kamusal alandaki başörtüsü yasaklaması sorunuyla ilgili Danıştay'ın kararına destek verdi. Bingöl Barosu da destek veren barolar arasındaki yerini aldı.

18 baro`dan başörtüye destek
29 OCAK 2013 SALI 05:17
0
1214
0
AA aa

Doğu ve Güneydoğu'daki 18 ilin baro başkanlığı, kamusal alandaki başörtüsü yasaklaması sorunuyla ilgili ortak bir yazılı basın açıklaması yaptı.

Bitlis Barosu öncülüğünde yapılan yazılı basın açıklamasında: “Din ve vicdan özgürlüğünün bir tezahürü olan başörtüsü, yıllardır siyasal bir simge olarak nitelendirilip 'kamusal hayatta' kişi özgürlüğünün, çalışma hürriyetinin ve kamu hizmetleri alma hakkının kullanımına engel görülmüş ve bu nitelemeyle bir soruna dönüştürülmüştür.” denildi.

Bitlis Barosu tarafından Bingöl, Muş, Van, Ağrı, Hakkari, Siirt, Mardin, Şırnak, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Iğdır, Kars, Batman, Tunceli, Malatya ve Elazığ Barosu başkanlıkları adına yapılan yazılı açıklamada: “Bu hakkın kullanımına ilişkin kısıtlamalar kimi zaman yasal ve idari düzenlemelere dayandırılmış, kimi zaman da fiilen uygulanmıştır. Türkiye Barolar Birliği Meslek Kurallarında da bu kısıtlayıcı anlayışın ürünü olan ve 'avukatların başları açık bir şekilde görev yapamayacakları'na ilişkin düzenlemenin yürütmesi Danıştay 8. Dairesi tarafından bir meslektaşımızın yapmış olduğu başvuru üzerine durdurulmuştur. Danıştay'ın ilgili dairesinin bireyin temel hak ve hürriyetlerine açıkça aykırı olan bu düzenlemenin yürütmesini durdurmuş olmasını olumlu buluyoruz, destekliyoruz. Gerek Danıştay'ın konuya ilişkin kararının gerekçesinde, gerekse bu karar etrafında yapılan avukatlık mesleğinin kamu hizmeti ya da serbest meslek olması tartışmasının, hiçbir temel hakkın kullanımının önünde bir engel teşkil etmeyeceğini, bireylerin inanç ve inanmama hürriyeti ile çalışma hürriyeti arasında seçim yapmaya zorlanamayacağını düşünmekteyiz. Kamu hizmeti alma ya da vermek için inançlardan, düşüncelerden, değerlerden arındırılmış; renksiz, kokusuz, tatsız bir alan yaratma çabası yersiz ve imkânsızdır. Kamusal alan olabildiğince siyasaldır. Bu alanda sınırlanan her bireysel hakkın boşluğunu daha güçlü olan birey ve anlayışlar doldurur ki, aksine bu durum eşitsizliğin kaynağıdır. Verilecek kamu hizmetini ve hizmetin verilme biçimini niteleyen objektifliği ve tarafsızlığı, kişi hürriyetini sınırlayacak şekilde yorumlamanın günümüz dünyasında bir karşılığı kalmamıştır. Bu nedenle başörtüsü dâhil, dil, ırk ve cinsiyete dayalı bireyin insan olmaktan kaynaklanan hiçbir inanç, değer ve hakkının 'kamusal alan' gerekçesi ile sınırlanamayacağını bir kez daha yineliyor, meslektaşlarımızın yargılama faaliyetlerinin her alanında başörtüsü ile çalışabilmesinin önünü açan bu kararı destekliyoruz” denildi. 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.04.2025
00:29
Bingöl Valisi Usta:
Bingöl Valisi Usta: 'Her türlü tedbir ve önlemi almayı sürdüreceğiz'
Sahipsiz Hayvanlarının Korunması, Rehabilitasyonu, Kısırlaştırılması, Aşılanması ve Barınakların İyileştirilmesi'nin ele alındığı 'İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı'nda konuşan Bingöl Valisi Dr. Ahmet Hamdi Usta; 'Muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacıyla her türlü tedbir ve önlemi almayı sürdüreceğiz' dedi.
11.04.2025
16:51
Bingöl`de İsrail zulmü lanetlendi
Bingöl'de İsrail zulmü lanetlendi
Basın açıklamasında ayrıca Hükümetten beklentiler de sıralanıp çağrı yapıldı: 'İsrail ile tüm diplomatik ilişkilerin kesilmesini, ticari ve askeri bütün anlaşmaların iptal edilmesini, hava sahalarımızın ve limanlarımızın Siyonist çeteye derhal kapatılmasını istiyoruz.'
11.04.2025
16:17
Bingöl`de fiyatı gören Işkını bırakıyor!
Bingöl'de fiyatı gören Işkını bırakıyor!
Baharla birlikte Bingöl ve bölge illerin dağlarında yetişen yerli muz olarak da tabir edilen Işkın, hem tadıyla hem de şifasıyla ilgi görüyor ancak bu yıl fiyatlar yüksek bulunduğu için vatandaş çoğunlukla sadece fiyatını sormakla kalıyor!
11.04.2025
15:24
Nisan`da havalar ısınacak diye beklerken kar etkisi fena üşüttü!
Nisan'da havalar ısınacak diye beklerken kar etkisi fena üşüttü!
Günlük yaşamın olumsuz etkilendiği Karlıova'da esnaflar güne kar temizliğiyle başlarken, Bingöl merkezde de soğuk esen rüzgarla birlikte kışlık kıyafetler yeniden giyilip, komi dereceleri arttırıldı.
11.04.2025
03:03
Polonya`da Bingöl Balı hediye edildi
Polonya'da Bingöl Balı hediye edildi
Polonya'nın başkenti Varşova'da resmi temaslarda bulunan TBMM Polonya Dostluk Grubu heyeti, hediye olarak Bingöl Balı takdim etti. Heyette yer alan AK Parti Bingöl Milletvekili Zeki Korkutata: 'Memleketimizin diğer yöresel ürünlerini tanıtmak ve Bingöl'ümüzün hem ulusal hem de uluslararası alanda markalaşması adına çalışmalarımıza büyük bir gayretle devam edeceğiz' dedi.
11.04.2025
03:02
Bingöl`de cinayetten hapis cezası bulunan zanlı yakalandı!
Bingöl'de cinayetten hapis cezası bulunan zanlı yakalandı!
Bingöl'de 'Kasten Öldürme' suçundan 8 yıl 4 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs Jandarma tarafından yalandı. Adli makamlarca tutuklanarak cezaevine teslim edildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın