KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
12 Şubat 2025 Çarşamba
°C

1 ocak'tan itibaren cezası 500 lira

Bugüne kadar belgesiz işçi çalıştıranlar sadece uyarılıyordu. Bu durum 1 Ocak'tan itibaren değişiyor. 48 tehlikeli ve çok tehlikeli meslekte belgesiz işçi başına 500 lira ceza kesilecek.

1 ocak`tan itibaren cezası 500 lira
15 KASIM 2016 SALI 23:45
0
1671
0
AA aa

Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, tehlikeli ve çok tehlikeli kabul edilen işlerde sertifikasız işçi çalıştırma zorunluğuna uymayanlara yeni yılla birlikte ceza keseceklerini söyledi. Ceylan "Bugüne kadar ceza kesilmedi, uyarıldı. Ama artık ceza da verilecek" dedi.

Geçtiğimiz dönemde yapılan çalışmalarla 17'si inşaat sektöründe olmak üzere toplam 48 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe yönelik olarak belge alma zorunluluğu getirilmişti. Bunlardan 17'sinin inşaat sektörüne dönük olduğunu belirten Ceylan, "Bunun dışında otomotiv, enerji, metal sektörlerinin bir bölümünde de belge zorunluluğu var. 26 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe giren bu standartlara göre, belgesi olmayan çalışan tespit edilmesi halinde işverene ceza kesilmesi gerekiyor. 2016 yılında bu düzenlemenin ertelenmesi tartışıldı, ancak erteleme yapılmadı. Bunun yerine 2016 bir nevi geçiş dönemi, yeni süreci anlatma dönemi olarak benimsendi" dedi.

1 OCAK'TA DEĞİŞECEK

Bugüne kadar denetimlerde sertifikasız işçi çalıştırdığı tepit edilen firmalara ceza verilmediğini belirten Ceylan, "1 Ocak'tan sonra ise mesleki yeterlilik belgesi olmayan çalışanlar için cezai yaptırım uygulanacak" bilgisini verdi. Ceylan, cezanın belgesi olmayan çalışan başına 500 TL olacağını belirtirken; "Teftişler iş müfettişlerince yapılacak. Cezaların kanuna göre tebliğden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekecek. Tekrar aynı durum tespit edilirse, tekrar ceza verilecek" dedi.

Mesleki yeterlilik kurumu olarak 115 tehlikeli ve çok tehlikeli mesleğe de standart getireceklerini belirten Ceylan, şunları söyledi: "Bu standartlar da zorunlu olacak. Bu iş kollarında -istenmez ama- bir kaza olması ve belgesiz işçi çalıştırması olduğunun belirlenmesi durumunda, artan cezai sorumluluklar söz konusu olacak. Taksirle ölüme sebebiyet suçlaması gündeme gelebilecek."

Belge zorunluluğu gelen bazı işler şöyle: "Ahşap Kalıpçı, ısı yalıtımcısı, alçı levha uygulayıcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, alçı sıva uygulayıcısı, inşaat boyacısı, alüminyum kaynakçısı, iskele kurulum elemanı, otomotiv mekanikçisi, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, otomotiv montajcısı, duvarcı, sıvacı, yangın yalıtımcısı."

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
12.02.2025
16:03
Bingöl`de özel termal tesisin erkek havuzu kapatıldı
Bingöl'de özel termal tesisin erkek havuzu kapatıldı
İki numunesi olumsuz çıkan havuz, üçün numunenin de olumsuz çıkması üzerine 15 gün süreyle kapatıldı. Önümüzdeki günlerde yeniden numune alınacak.
12.02.2025
15:28
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi değişiyor
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi değişiyor
Uzm. Dr. Nesibe Haydaroğlu'nun Bingöl Devlet Hastanesi Başhekim görevlendirmesini sonlandıran Sağlık Bakanlığı, il dışından yeni bir isim atayacak.
12.02.2025
14:37
Bingöl uçuşları iptal edildi
Bingöl uçuşları iptal edildi
Hava muhalefeti nedeniyle İstanbul-Bingöl ve Ankara-Bingöl uçak seferleri iptal edildi.
12.02.2025
14:08
Desan Tersanesi Türkiye`nin gururu oldu; Malezya`da stratejik gemi yapımı için imzalar atıldı
Desan Tersanesi Türkiye'nin gururu oldu; Malezya'da stratejik gemi yapımı için imzalar atıldı
Türkiye ve Malezya arasındaki savunma işbirliği, önemli bir projeyle güçleniyor. Desan Tersanesi, Malezya İçişleri Bakanlığı için 99 metre uzunluğunda, çok amaçlı bir görev gemisi inşa edecek. 24 ay içinde tamamlanacak olan bu gemi, Malezya Sahil Güvenlik Komutanlığı (MMEA) envanterindeki en büyük gemi olma özelliğini taşıyacak.
12.02.2025
13:40
Bingöl Kent Konseyi Başkanı Açıkbaş`tan yüksek kira tepkisi ve çözüm çağrısı!
Bingöl Kent Konseyi Başkanı Açıkbaş'tan yüksek kira tepkisi ve çözüm çağrısı!
Yüksek kiralara karşın 'Denetim mekanizmalarının yetersiz kalması, toplumun hem ekonomik hem de psikolojik düzenini alt üst etmiştir' diyen Açıkbaş; 'Yeterli ve hakkaniyetli bir mekanizma olmayınca, vatandaş serbest piyasanın olmayan vicdanına terk edilmektedir. Tüm muhatapların ortak akıl ve vicdanda buluşup çözüm odaklı formüller geliştirmeleri gerekmektedir.'
12.02.2025
12:49
DSİ Bingöl`de suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
DSİ Bingöl'de suyun gücünü yatırıma dönüştürüyor
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, 'Bingöl'e 46 milyar 625 milyon TL değerinde 163 tesis inşa ettik. Bingöl'e suyumuzu başarıyla yöneterek; toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık. Bingöllüler için daha çok çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz' dedi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın