KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
22 Aralık 2024 Pazar
°C
Yılmaz Ekinci
yekinci07@hotmail.com

KARANLIĞA ALIŞMIŞ KÖSTEBEKLER, IŞIĞA MÜSAMAHA GÖSTEREMEZLER.

10 MART 2018 CUMARTESİ 22:14
12
7418
12
AA aa

Balkan ülkeleriyle ilgili merakım, Osmanlı araştırmalarından kaynaklanıyor. Ayrıca hakkını vermem gereken bir kişi varsa da,  o da bizim talebelik dönemlerinde solcuların, İslamcıların ve ülkücülerin ortak dinledikleri  şarkıcı Ahmet Kaya'dır.  O'nun  ünlü “Lili Marlen“ parçasında  geçen  “Zagrep”  ismi, benim Saraybosna'nın tarihine eğilmeme sebep olacaktı. Daha sonraları ise Balkan ülkelerini gezecektim ve buradaki İslami düşüncelere eğilecektim. Boşnak Yazar Selimoviç'in “Derviş ve Ölümü” kitabını, Filibeli Ahmed Hilmi'nin “A'mak-ı Hayal” kitabını, Aliya İzzetbegoviç'in “İslami Manifesto”, “Özgürlüğe Kaçışım”, “Tarihe Tanıklığım”, “Doğu ve Batı arasında İslam” kitaplarını bulup okuyacaktım.

Ayrıca burada belirtmeden geçemeyeceğim bir gerçeği sizlere aktarmak istiyorum. Bosna'ya gidip orada şehit olan ilk 4 şehidin Bingöllü olduğunu  ve Bosnalıların, Bingöllülere farklı ve güzel bir gözle baktıklarını görürseniz  şaşırmayın.

“Bilge İnsan” diyorum. Çünkü O, “Bilge Kral” kavramının kullanılmasından hoşnut değildi. Krallık, meliklik, şahlık, hanlık, kağanlık  vb. gibi  ün ve sanlar islami terminolojiye  uygun olmadığı için, o bu isimlendirmelerden uzak duruyordu.

 O'nun medeniyet tasavvuruna göz attığımızda; adaleti, özgürlüğü, bilgeliği ve barışı şiar edinmiş  olduğu , özellikle sözleriyle ve uygulamalarıyla  hem  Müslüman ahaliye hemnde Batı Dünyası'na  örnek olduğunu ve maalesef günümüzde onun vasıflarına sahip bir liderin olmadığını  görüyoruz.

Rahmetli Bilge İnsan'ı üstün kılan şey; onun  hem teorik hem de pratik olarak tarihe karşı  takınmış olduğu tavırları ve  yapmış olduğu tanıklığıdır. O, kendisinden emin, davasına inanmış ve tarihe şahitlik edecek bir kişiliğe sahipti. O, Doğu ile Batı arasında insanın konumunu fıtrat çevresinde konumlayan  ve tanımlayan bir liderdi.

Kur'an, her zaman onun birincil başvuru kitabı idi. Çoğu İslam ülkesinde yöneticiler, İslamı kendilerine uydurmaya çalıştılar, O ise İslam'a uymaya çalıştı. Rahmetli Bilge İnsan'ı biricik kılan da bu özelliği idi.

Bugün yine onun diliyle; “ bugün gerçek anlamda bir İslam devleti yoktur, fakat müslümanların sahip oldukları devletler vardır”. Her müslüman kavim, kendi devletine kendi milli kimliğinin rengini vermekle uğraşıyor. Her millet, kendi sosyo- kültürel -  milli ve ırki gelenek ve töreleri- dine katmaktan yüksünmüyor. İslam'ın onlara izzet ve şeref kazandırdıklarını değil,  haşa onların İslam'a izzet ve şeref kattıklarını zannediyorlar.  Böylece, Farsi, Türki , Arabi,  Belucini vb. gibi kavmiyeti önceleyen,  cahiliye dönemini çağrıştıran, İslamiyeti lokalize eden ve bir ırka indirgeyen adet ve anlayışlar peyda oluyor. İslamiyetin yerli ve milli bir din olmadığını ve bu anlayışın İslam'ın evrenselliğine karşı ve bizi Ben-i İsrail dini anlayışına  götüreceğini ve bunun  Kur'an ile ilgisi olmadığını, Batılı bir düşünce olduğunu ve Müslümanları yöneten elitlerin bunu bilerek veya bilmeyerek yaptıkları ve bunu fehm edemediklerini söylüyordu. Arap İslamı, Fars İslamı, İngiliz İslamı, Türk İslamı diye bir şey olunmayacağını;  “İslam'in İslam olduğu, İslamiyetin alemlere rahmet olarak geldiğini ve Allah'ın sadece müminlerin rabbi olmadığını, bütün canlı ve cansız  varlıkların Rabbi  olduğunu gerçeğini  söylemekten kaçınmıyordu.

Bilge İnsan, bütün cahiliye adetlerinden azade bir liderdi ve tüm müslümanların kalbinde yer edinen müstesna bir şahsiyetti.

O'ndan derlemeye çalıştığım;  hayata ve İslam'a karşı bakışını özetleyen tarihi sözlerinden bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

  • Cihad  hakkındaki düşünce metodu : “ Savaş ölünce değil, düşmana benzeyince kaybedilir.”
  • İnsan fıtratı hakkındaki düşünceleri: “ İslam, arzuların yok edilmesi (hadım) değil, kontrol edilmesini ister. “
  • Eğitim ve öğretim felsefesi hakkındaki tespitleri: “ İdare edilmek için eğitilen kuşaklarla İslam ilerleme sağlayamaz ” Ayrıca; “ Ben olsam Müslüman Doğudaki tüm mekteplere  ‘eleştirel düşünce' derslerini  koyardım. Batı'nın aksine Doğu  bu acımasız mektepten  (eleştirel düşüncede)  geçmemiştir ve bir çok zaafın kaynağı budur.”
  •  Adalet ile ilgili tutumu : “ Güç ve kanun ancak adaletin vasıtası olunca anlam kazanır.”
  • Dinin en büyük düşmanı hakkındaki görüşü: “Din hurafeleri yok etmezse, hurafeler dini yok eder.”
  • İyi insan hakkındaki yaklaşımı : “ İyi insan olmadan iyi müslüman olamayız.”
  • Milliyetçilik hakkındaki fikri :  “ Kabile ve ulusun dar sınırlarından kurtulmak için müslüman olarak düşünün. Milliyet, akrabalık bağına dayalıdır. İslam ise ruh, hukuk ve ahlaka dayalı bir bağdır. İslam, ırklar arasında ( dil, renk ve farklılıklar açısından) renk körlüğüne sahiptir, ama insanı görür.
  • Otoritenin, kişinin,  yüceltilmesi ve kutsanması hakkındaki düşünceleri : “ Bir şahsın yüceltilmesi hadisesi kesinlikle İslam'ın yabancısı olduğu bir durumdur.  Çünkü bu bir çeşit putçuluktur.”
  • İslam nedir  sorusuna karşı cevabı ise: “ Benim için yeryüzünde iyi, doğru ve güzel olan ne varsa onun adı İslamdır.”
  • Özgürlük hakkındaki düşüncesi: “ Özgürlük ve bağımsızlık olmadan İslami bir düzen olmaz, İslam olmadan özgürlük ve bağımsızlık olmaz. Özgürlük verilmez, alınır.” 
  • Barış hakkındaki tutumu : “ Kötü bir barış, süren bir savaştan daha iyidir. “
  • Bağımlılık ve bağımsızlık hakkındaki düşünceleri : “ Allah'ın iradesine teslimiyet, insanların iradelerine karşı bağımsızlık demektir.”
  • Örnek insan hakkındaki  önerisi: “ Yeryüzünün öğretmeni olmak için, gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.”
  • Dostluk ve vefa hakkındaki düşünceleri : “ Ve herşey bittiğinde hatırlayacağımız  tek şey; düşmanlarımızın sözleri değil, dostlarımızın sessizliği olacaktır.”
  • Dinin varlık sebebi hakkındaki düşüncesi : “ Din de devrim de acılar ve ızdıraplar içinde doğar, ikisi de refah ve konfor için de yok olur.”
  • Tarih hakkındaki düşünceleri: “ Tarihi unutmayın, ama onunla da yaşamayın ! “
  • İktidar hakkındaki düşünceleri: “ İktidara gelirseniz, hal ve hareketlerinize dikkat edin. Kibirli olmayın. Size ait olmayan şeyleri almayın, güçsüzlere yardım edin ve ahlak kurallarına uyun. Unutmayın ki, sonsuz iktidar yoktur. Her iktidar geçicidir. “
  • Askerlik ve güvenlik görevlerini  icra edenlere öğüdü: “ Biz de zalimlerden olursak, zülme karşı savaşmamızın bir anlamı kalmaz.”
  • Cahilin cehaleti hakkındaki düşüncesi: “ Karanlığa alışmış köstebekler, ışığa müsamaha gösteremezler.” Onun için eğitimi önemsemek gerekiyor.
  • İktisat ile ilgili düşüncesi : “ Zenginlik bir ülkeye ithal edilmez.  O çalışma prensipleri üzerinde ancak kazanılır.  İnsanın, ancak  çalışması ve bilgisi sonucu ürettiği mucizeler vardır, onun dışında mucizeler yoktur.”
  • Tüketim ve sahiplik açısında sermayeye bakışı: “ Şahsi mal varlığı sınırlamaya tabidir, sermayenin umumun iyiliği için kullanılması şarttır.”
  • Eşitlik hakkındaki görüşü: “Allah'tan başka ilah yoktur, seçilmiş millet, seçilmiş ırk ve sınıf yoktur. Bütün insanlar eşittir.”
  • Hukuk hakkındaki düşünceleri: “Hukuk sadece mesleğim değil; inancım, yaşam tercihim ve hayat felsefemdir.”
  • Kadın meselesine bakışı: “ Eğitim görmemiş, ihmal edilmiş ve her bir mutsuz kadın, müslüman halklarının yeniden doğuşunu başlatacak yeni nesilleri büyütemez ! ”
  • Biat ve itaat hakkındaki tutumu: “ Allah'a itaat, insana itaati men eder. Allah bizi hayvanlardan farklı olarak dik yürür şekilde yarattı. Çoğu insan bu hakikati bilmez, hayatlarının çoğunda başkalarına eğilirler.”
  • Teba zihniyeti  ile özgürlük  zihniyetine bakışı:Bazı insanlar  güçlü iktidara hayrandırlar, bunlar teba zihniyetli insanlardır ve tabi olmayı severler. Tebaya sahip bir zihniyet, insanlara, otoritelere ve putlara; özgürlük ruhuna sahip  bir zihniyet ise bizi  Allah'a ve  adalete yöneltir”.

Özetle;  her  türlü şart ve ortamda “Müslüman”  kalabilmeyi başarmış, rahmetli  Bilge İnsan Aliya İzzetbegoviç'e  selam olsun!

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24171)
23 Mart 2018 Cuma 10:44
Her müslüman kavim, kendi devletine kendi milli kimliğinin rengini vermekle uğraşıyor. Her millet, kendi sosyo- kültürel - milli ve ırki gelenek ve töreleri- dine katmaktan yüksünmüyor. İslam'ın onlara izzet ve şeref kazandırdıklarını değil, haşa onların İslam'a izzet ve şeref kattıklarını zannediyorlar. Ümmeti Muhammed a.s. arasında işte böylece çağın en büyük en yıkıcı fitnesini çıkardılar. Maalesef ırkının islama şeref verdiğini düşünen sözde dindar özde ırkçılar ülkemizde de baya bir var..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_24017)
14 Mart 2018 Çarşamba 17:23
Her cümle güzel ırklara milletlere göre şekillendirilmeye çalışılan islam
Örf ve gelenekleri islama katarak islamı zenginleştirme ahmaklığı
M.Taha Onur (@Misafir_23785)
11 Mart 2018 Pazar 14:16
Makaleyi okuyunca, Hz.peygamber'in yol arkadaşı Ebû Zer_i Gıfari 'yi anlatıyorsunuz hissine kapıldım. Tek farkları farklı çağlarda yaşamaları. Ayrıca Bilge insanın Avrupanın göbeğinde yaşayıp, sözüm ona insan haklarını önemseyen Avrupalıların yaşanan zulümlere kör ve sağırı oynadığı bir savaşta, kahraman bir lider ve devlet adamı olmasıydı. Adil, haktan yana gerçek bir bilge
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23842)
12 Mart 2018 Pazartesi 11:55
@M.Taha Onur Güzelliği şiar edinen insanın kalbinde kötülük barınmaz. Bilge insan öyle bir insandı. Dünya 'ya baki değil,fani gözlükle bakan birisiydi.Dünyaya bu pencerede bakan liderlere ihtiyacımız vardır diye düşünüyorum. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23782)
11 Mart 2018 Pazar 12:45
Yazının bir çırpıda okunmasınin nedeni; bence dilin anlaşılır ve içeriğinin insana
ve yaşama dair olmasında yatmaktadır. Yalın anlatımınız ile rahmetli Aliya'dan şuan büyük bir elzem duyduğumuz konular üzerindeki değerli düşüncelerini derleyip, paylaştığınızdan ötürü tşk ederim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23843)
12 Mart 2018 Pazartesi 11:57
@Misafir Kullanıcı Bu güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Yolda bir ışık olabildik ise ne âlâ!..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23781)
11 Mart 2018 Pazar 08:32
Cok guzel bir yazi yuregine saglik
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23844)
12 Mart 2018 Pazartesi 11:58
@Misafir Kullanıcı Teşekkür ederim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23779)
11 Mart 2018 Pazar 01:06
Hepimizin ders alacağı çok güzel öğütler vardır. Saygılar yılmaz abim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23845)
12 Mart 2018 Pazartesi 11:59
@Misafir Kullanıcı Teşekkür ederim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23777)
11 Mart 2018 Pazar 00:03
Yüreğine sağlık yılmaz bey.
Günümüzün müslüman devletler yada çoğunluğu müslüman olan devletler islamite uymayıp, iskamiyeti kendi yaşantısına uymaya çalışıyorlar onun içindir rahmetli lider aliya izzet begoviç orneği dünyada tektir .
Yılmaz sizi kutluyorum çok isabetli ve yerinde bi tesbittir
Yüreğine sağlık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_23846)
12 Mart 2018 Pazartesi 12:05
@Misafir Kullanıcı Teşekkür ederim.Önemli olan kainatta insan olmak ve insan kalabilmektir. Dünyanın buna ihtiyacı olduğuna inanıyorum.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın