KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
21 Aralık 2024 Cumartesi
°C
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Gücümüz yasaya değil de dine mi yetiyor?

22 ARALIK 2022 PERŞEMBE 16:51
42
4579
17
AA aa

Telefonu açarken oldukça gür ve tok bir ses tonuyla giriş yaptı konuşmasına;

“Çok gerginim! Ne yapmaya çalışıyor bunlar? Afganistan'a mı dönüşsün istiyorlar Türkiye'nin?”

Ne olduğunu anlamaya çalışmak için “Sakin ol. Önce bir rahat nefes al ve neden öfkelendiğini bir anlat da ona göre konuşayım” dediğimde, Genç'teki karma eğitim mevzusuna ilişkin açıklamaları hatırlattı.

Malumunuz, Genç Anadolu Lisesi'nde Okul Aile Birliği'nin talebiyle karma eğitim yerine kız-erkek öğrencilerin ayrı sınıflarda eğitim görmesi yönünde bir uygulamaya geçildi. Eğitim-Sen tarafından yapılan itiraz neticesinde uygulama sonlandırılıp okul idaresi hakkında Kaymakamlık ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nce soruşturma başlatıldı.

Tabi hararetli konuşması devam etti; “Bunlar yüzünden dinden soğudum. Dinde karma eğitime karşı bir şey var mı? Kur'an'da yazıyor mu?”

Önce şunu belirtmek gerekir ki, Eğitim-Sen'in niyetini ya da benzer durumlara yaklaşımını hepimiz biliyoruz. Ama dava sonucu itibariyle haksız olmadıkları için bu uygulamayı iptal ettirebildiler. Çünkü yasalar buna müsaade etmiyor.

1789 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gereği, karma eğitim esastır. Yine yasa kapsamında okullar sadece kız ya da sadece erkek öğrenci alımıyla eğitimini sürdürebilir.

Buradan da anlaşılacağı üzere yasa gereği kız-erkek olarak sınıfları ayırmak mümkün değil. Velilerin bu yönde talebi olabilir, okul idaresi de iyi niyetle bu hususta bir adım atmıştır. Ama bu adım yasal değildir. Devlet Memuru yasalara uymakla yükümlüdür. Burada yasaya aykırılık gözükse de aslında yapılanlar tamamen iyi niyet çerçevesindedir. Aksi düşünülemez!

Burada bir itiraz olacaksa şayet, yasal düzenlemeye yönelik olmalıdır. İnsanlar çocuklarının kız-erkek ayrı sınıflarda okumasını isteyebilir. Ki, Genç Anadolu Lisesi'ndeki okul aile birliği talebi de bunun açık göstergesi. İnsani ve demokratik taleplerin sürekli belirli kalıplar içerisinde 28 Şubat zihniyetinin esiri etmek saçmalıktır. Bireysel talepler ayrı tabi ki. Ama çoğunluğun talepleri de bir şekilde karşılık bulmalı.

Gelelim arkadaşımın serzenişine...!

Yasal düzenlemelerin açtığı yaraları tartışmak yerine dini ve dini hükümleri tartışmaya açmayı İslami ve İmani açıdan oldukça sakıncalı buluyorum.

İmama kızıp dine küsemeyeceğimizi önceki yazılarımda belirtmiştim. Yine aynı tavrımı sürdürüyorum. İslam dini de, Kur'an hükümleri de, Hz. Peygamberin sünneti de nettir. Dini hükümleri günümüz sosyal yaşamına göre yorumlamaya kalkmak ve dini kendimize uydurmaya kalkmamız da doğru değildir.

Yetişkin kız-erkek öğrencinin yan yana oturmasına ilişkin dini hüküm bellidir. Bunu laik bir anlayışla değerlendirip rejime veya güncel yaşantımıza aykırı görüp İslam hükmünü yok mu sayalım? Biz mi İslam'a uyacağız? Yoksa İslam'ı mı kendimize uyduracağız?

Herkes bir anda alim oluyor, hüküm veriyor, fetva veriyor, olur olmaz sosyolojik değerlendirmelerle dini hükümleri değerlendirmeye kalkıyor. Kur'an'da yazmıyor diye vaz mı geçilsin dini hükümlerden? Kız-erkek öğrencilerine yan yana oturabileceğine yönelik Kur'an'da bir hüküm aramak nasıl bir kafa yapısı? Kur'an yazmıyor diye Peygamberin sünnetini mi yok sayalım?

Toplum olarak bilgi sahibi olmadan yorum yapmaya pek bir hevesliyiz. Konuyu anlamadan karşımızdakini kafir de ilan edebiliyoruz, bir numaralı mümin de…!

İnsanların imanını sorgulamak kimseye düşmez. Kararları, uygulamaları veya söylemleri yanlış olabilir. Doğrusunu biliyorsak bunu kırmadan, dökmeden düzeltebiliriz. İslami bir tebliğ de bunu gerektirir. İslam'ı öcü göstermek, hükümlerinin genel çerçevesini yok sayıp kısıtlı bir yorumla aktarmaya çalışırsak insanlar tabi ki dinden soğur.

Ailede bir dini eğitim olmadığında, dini sosyal medyada öğrenmeye çalışan bir gençten nasıl bir tutum beklenebilir ki? Hiçbir cemaat, tarikat, topluluk ya da zümre İslam'ın temsilcisi değildir, olamaz. İslam, Yüce Allah'ın korumasındadır ve mutlaka nurunu tamamlayacaktır. Tabi ki cemaat, tarikat ve benzeri yapıların da varlığı kıymetlidir. Ancak dini kendine alan olarak açanlar, bundan rant devşirenler, güç elde edenler de var. Sırf bunları yapanlar var diye de İslam'a küsemeyiz, dini sorgulama gafletine düşemeyiz.

İslam'a aykırı şekilde çeşitli inançların hortlamasının temel sebebi de, İslam'ı anlamayanların dini hükümleri günümüz sosyal yaşantısına göre değerlendirip yeni bir yol arayışına girmelerindendir.

Ayrıca İslami hükümlerin gerçek manada uygulanmasının kime, ne zararı olabilir ki? Doğru, dürüst ve adil olmak, hak ve hukuku korumak, adaletin teminat altına alınması ve benzeri birçok hususta İslam'dan daha iyi hüküm veren bir din mi var?

Bunlara uyunca Afganistan'a mı dönüşeceğiz?

Hem, İslam'ı neden Afganistan ile özdeşleştiriyoruz ki?

Sonuç olarak;

Ülkemizdeki yasaların kısıtlayıcı ya da tek tipçi bir zihniyetten uzak, çoğulcu ve kapsayıcı olmasını beklemek en doğal ve tabii hakkımızdır. Genç İlçemizde ailelerin talebi kız-erkek öğrenci sınıflarının oluşturulması yönündeyse ve çoğunluğun kararı buysa, yasal mevzuat açısından bunun da bir karşılığı sunulmalı. İtirazlar yasal düzenlemelere yönelik olmalı.

İslami bir hükmü bilip bilmeden değerlendirip fetva vermeye kalkmayalım. Aksi halde yasaları değil, dini değiştirmeye başlarız. Görünen o ki, yasaları değiştirmeye gücü yetmeyen İslam'ı değiştirmeye kalkıyor.

Konuşup tartışacaksak şayet; sosyal medyanın rezilliğini, iki kuruş kazanmak için insanların soytarılığa bürünmesini, aile kavramının altına konulan dinamiti, cehaletin önlenememesi ve sosyal medya alimlerinin verdiği zararı konuşalım.

Unutmayalım ki; İslam'ın bize değil, her konuda bizim İslam'a ihtiyacımız var. Net!

Kalın sağlıcakla…!

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97008)
25 Aralık 2022 Pazar 10:39
Ağzına sağlık sayın kardeşim
Misafir Kullanıcı (@Misafir_97002)
24 Aralık 2022 Cumartesi 10:01
İslam'la arası olmayan kindarlarin da hakkı var hakim bey. Onlar için karma eğitim okulları, dinine imanına düşkün bizim gibiler için de cinsiyete göre okullar inşa etsinler. Bu sorun da böylece çözülmüş olacaktır, bizim dinimiz bize onların dini onlara... Bu kadar basit ya, birbirimizi yemeye gerek yok
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96988)
23 Aralık 2022 Cuma 15:41
İŞTE BU YÜZDEN ÜLKEMİZİN GELECEĞİ ve GELECEK NESİLERİN DAHA ÖZGÜR EĞİTİM GÖREBİLMESİ İÇİN LAİKLİK HEM ELZEM HEMDE ŞARTTIR..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96984)
23 Aralık 2022 Cuma 11:04
Kaleminize ve yüreğinize sağlık
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96982)
23 Aralık 2022 Cuma 09:50
Şu 'Fikrimizi başkalarına dayatma' cehaletinden vaz geçsek ne güzel olurdu. Kim çocuğunu nasıl okutmak istiyorsa öyle okutmalı. Bu durumdan rahatsız olan sendikalara yakışmadı. Hele hele eğitim sendikalarına hiç yakışmadı.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96981)
23 Aralık 2022 Cuma 09:48
Kalemine yüreğine sağlık
Duygularımıza tercuman oldunuz. Din adalettir, Din ahlaktır, Din yardımdır, Din her ferdin hakkını korumaktır
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96975)
22 Aralık 2022 Perşembe 23:49
Hocam sorun yasada falan değil..Temel haklar noktasında çogunluk yada çogulculuk şeklinde karar alamazsınız..100 veli karma olmasın 5 tanesi olsun derse burada çogunluk yada çoğulculuk üzerinden bir tartışma ile konuyu bağlayamazsınız ve karar alamazsınız..Aslolan kalan 5 kişininde hakkını korumaktır..Yine kaldi ki karma eğitimin uygulanmadıgı okul turleri de var..imam-hati dısında sadece kız ògrencilerin gittiği Mevlana Anadolu lisesi gibi..Tartışmayı bağlamından koparıp din olayına bağlamak sadece farklı bir tartışmaya yol açar..Ben muhafazakar biri olarak karsı tarafin hakkina sahip cik.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96973)
22 Aralık 2022 Perşembe 23:23
Güzel kardeşim yazın dolayısıyla seni tebrik ederim. İlim, mantık ve din ve sosyoloji bir arada ancak bu kadar güzel yazılır. Başarılar dilerim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96972)
22 Aralık 2022 Perşembe 22:38
İslam dini daha çok arapların yaşam tarzına uygun. Biz Türk milleti sonradan islama girerek yapımızla çeliştik gibi sanki. Yaşam tarzımız ile islam dini arasında uçurum var. Haksızlıklar, türlü kötü işler diz boyu..
Misafir Kullanıcı (@Misafir_96970)
22 Aralık 2022 Perşembe 21:47
Bir defa siz eğitimci değilsiniz bir otorite gibi davranmanızı yadırgadım. Hayatta kadın ve erkek bir arada bulunur.' Bir sınıfta sadece erkekler vardı o sınıf kadar kokan , küfürbaz bir sınıf görmedim.Nasıl düzeldi biliyor musunuz uç veya dört kız öğrenci başka sınıftan alındı o kokan , küfürbaz sınıfa getirildi bütün olumsuzluklar en azından diğer sınıfların düzeyine getirildi' Yani sosyalleşmeye öcü gibi bakmamak lazım.Dünyada tek tip eğitimle başarılı olmuş bir ülke yoktur.Bu yüzyılda bunu tartışıyor olmamız akıl tutulmasından başka bir şey değil.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın