KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
19 Eylül 2024 Perşembe
°C
Hakim Bayraktar
bingolonline@hotmail.com

Bingöl'e uzay üssü ve gözlemevi yapılsın!

14 EYLÜL 2024 CUMARTESİ 03:18
56
1237
11
AA aa

Her proje bir fikirler başlar! Ama her fikir proje değildir!

Daha önceki bir yazımda konuyu özetlemiştim ama bu hususta anlaşılmıyor olacağız ki, fikirler proje diye sunulmaya devam ediyor.

Bir fikir oluşur ve bunu projeye dönüştürmek için yapılması gerekenler silsilesi vardır!

Önce fikir belirlenir ve bu fikir ekseninde oluşturulacak projenin amacı, kullanılacak materyaller, uygulama safhasında yapılacaklar, etki alanı, sağlayacağı avantajlar ile kazanımlar, maliyeti ve benzeri hususlar gerçek bir analiz ve araştırmayla kâğıda dökülür ve şartlar sağlanıyorsa uygulama safhası için adım atılır.

Peki Bingöl'de nasıl oluyor bu işler?

Önce bir hususa değinelim ki, konu daha iyi anlaşılsın!

Bingöl'de sivil toplum örgütlerinin bir araya gelerek oluşturdukları BİNSİDAP Platformu'nun açıklamasını haber olarak yayınladık. İçeriğinde Bingöl'ümüzde Tıp Fakültesinin kurulması, AMATEM'in ilimize kazandırılması, Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kaplıcalarla Entegre Fizik Tedavi Dal Hastanesi/Merkezi” konularında talep beklentileri sıralanmıştı.

İçerik bakımından şehre bir şeyler katma amacı güttüğü ve samimiyet içerdiği açık. Lakin izlenen yol oldukça amatörce! Ya da sadece popülizmden yararlanılıyor!

Sivil toplum örgütü konusu Bingöl'de çok net anlaşılmasa da, dernek kuran herkes her konuda konuşma, yorum yapma ve talepte bulunma hakkını kendinde buluyor.

Elbette sivil toplum örgütleri araştırmacı bir ruhla çalışmalı, yapıcı eleştirilerini paylaşmalı ve yol gösterici olma rolünü korumalıdır. Ancak spor derneği sağlıkla, memur sendikası sporla, halay derneği siyasetle ilgili konuşursa hem doğru olmaz hem de muhatapları karşısında etkinlik gösteremez!

Bingöl'de AMETEM kurulması güzel olur elbette!

Peki Bingöl'de kaç madde bağımlısı var, kaçı Bingöl'de AMETE olmadığı için başka illere gidiyor, kaç madde bağımlısı tedaviyi kabul ediyor ya da AMETEM kurulduğunda buradan hizmet alacağını beyan ediyor? Bu alanda bir saha araştırması ve yararlanıcılarla görüşme sağlanmış mıdır?

Bu verilere dayalı bir rapor hazırlamamışken, saha çalışması yapmamışken, elimizde bir veri, done yok iken ilgili kurumlara ya da siyasi erke “Bingöl'e AMETEM kurulmalı” dememiz neyi değiştirir?

Böyle bir rapor hazırlayıp hem kamuoyu ile hem de özel içeriklerle birlikte ilgililerin masasına koyup, basın desteği alınarak adım atmak daha isabet olmaz mı?

Bir diğer konu olan Tıp Fakültesi için de benzer durum söz konusu!

Bingöl'de insanlar muayene olmak için sıra bulamazken, birçok müdahale için çevre il yollarında perişan olurken, yeterli tecrübeye sahip hekim ve cihaz olmadığı için tedavi konusunda çevre illeri ya da Ankaraları tercih etmek zorunda kalırken, kısacası daha ayakları yere basan bir hastaneye sahip değilken nasıl olacak tıp fakültesi?

Doktor, ekipman, özetle altyapı… Var mı Bingöl'de güçlü bir sağlık altyapısı?

Ya da Bingöl'ün sağlık altyapısı çok güçlü de bizim mi haberimiz yok?

Bir futbol takımı kurulurken dahi altyapısı hazırlanır ve öylece adım atılır.

Şunu yapabiliriz! Sağlam bir rapor hazırlayarak hem Üniversitemizle hem de sağlık kurumlarıyla görüşüp en azından şimdiden altyapı oluşturmak için adım atılmasını sağlayabiliriz!

Öyle ‘istiyorum' demekle kimse tıp fakültesi açmıyor!

Şayet açılmış olsa, şehir tıp fakültesinden geçilmezdi!

Eğitim Araştırma Hastanesi konusuna gelecek olursak…

Bu konu, inşası devam eden 500 yataklı yeni hastane binası tamamlandıktan sonra planlanan bir husus zaten. Fakat bu da zaman alacak! Öyle hastane binası bittiği gibi Eğitim Araştırma Hastanesi olmayacak. Bunun da koşulları var ama Tıp Fakültesi'nden daha kolay olacağı kesindir. Ki, bu olmadan tıp fakültesini de açamayız zaten! Bunun için en erken 4-5 yıllık, hatta daha uzun bir zamana ihtiyacımız olacağını düşünüyorum. Düşündüğümüzden erken biterse ne âlâ…

Kaplıcalarla Entegre Fizik Tedavi Dal Hastanesi/Merkezi

Bu konuda diğerlerine göre daha iyimser olmakla birlikte bir dizi engeller bulunduğunu da ifade etmekte yarar var! Öncelikle Ilıcalar Beldesi üzerindeki “Sit Alanı' engelinin kaldırılması, kaldırılamıyorsa da esnetilmesi gerekiyor!

Sıcak suyumuzun olması tek başına yetmiyor! Hekim kadrosunun oluşturulması, gerekli cihazların alınması ve fiziki koşulların sağlanması gerekiyor. Bu da zaman alacağı gibi özellikle kadro oluşturma hususunda bir altyapının bulunması zorunluluğunu unutmamalıyız! Özel sektörde çok sayıda fizik tedavi uzmanı olması, bunların üniversite kadrosundan işe başlayabileceği anlamını taşımıyor!

Umarım kısa sürede çözülür ve bu merkeze kavuşuruz.

Özetle; bir hayalimiz var ve bunu fikre dönüştürerek seslendirmiş vaziyetteyiz!

Lakin sadece sesli düşünürsek, bir süre sonra bu durum kuru gürültüye dönüşür!

Proje mi sunuyoruz? O zaman altını doldurup, tüm gerçeklikleri raporlayarak ilgili ve yetkililerin karşısına çıkalım ki, savunmamızı yapabilelim, onları ikna edip bu yolda emek harcamaya sevk edebilelim!

Yok, “biz sadece söyleriz, gerisi onların işidir” diyecek ve her fikrimizi proje olarak sunacaksak, ben de diyorum ki, Bingöl'e uzay üssü ve gözlemevi kurulsun!

Bu da benim projem(!)

Bununla ilgili sayfalar dolusu fayda ve getiri yazabilirim!

Fakat gerekli midir?

Kim, nasıl inşa edecek?

Kaç kişi bundan yararlanacak ve Bingöl'e getirisi ne olacak?

Ben projemi (!) sundum! Gerisini ilgililer düşünsün!

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111602)
18 Eylül 2024 Çarşamba 08:12
Nedense hiç bir araştırma yapılmadan istenen şeyler tam da Bingöl halkının üzerinde ihtiyaç olarak mutabık kaldığı şeyler. Boş bir yazı demek bile israf. Araştırma yapılmadan ortaya atılmış fikirler olarak lanse ettiğiniz yapıların şu anda bulunduğu şehirlerde kurulurken ne kadar araştırma yapılarak ve altyapı oluşturularak kurulduğunu siz araştırdınız mı?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111595)
17 Eylül 2024 Salı 10:43
eğitim araştırma 4-5 yıla anca demişsin de 4-5 yıla hastane inşaatı biterse öper başımıza koyarız.. ikinci husus diş hekimliği fakültesi kuruldu altyapı olmadan.. öğrenciler il dışındalar ve fakülte ve hastane inşaatı bitmek üzere.. isterlerse olabilir.. tıp fakültesi kurulsun bu süreçte hastane de biter eğitim araştırma adı neyse işte olay tatlıya bağlanır.. atalarımızın da dediği gibi kervan yolda düzülür...
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111573)
16 Eylül 2024 Pazartesi 02:56
Hakîm abi böyle bişeyin içinde fizik tedavi var eşim beyin tümörü ameliyat ettik şükür yaşıyor sol taraf felçli kaldı kaplıcalarda tedavi olursa düzelecek ama ne yazık ki böyle bi tedavi bingol de yok eskisehiri öneriyorlar yalova yi benim de 2 çocuğum var 2 ve 3 yaşında maddi imkanım yok bunları karşılamama eşim sakattmi kalsın acilen bu projenin kabul edilmesi lazım
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111563)
15 Eylül 2024 Pazar 11:38
Altyapısı yok diye diye bu haldeyiz.Bu algı tamda elazığın istediği bir şey.şehir hastanisinede alt yapısğ yok dedik.O halde biz üst yapımz olan Elazığa bağlı kalmaya devam edelim.Üniversite yeni kurulduğunda elazığ dediki altyapınız yok bizimle devam edin.dönemin kurucu rektörü yok biz bağımsızlığımıza kavuşacaz dedi ve bu güne geldik.selamlar
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111562)
15 Eylül 2024 Pazar 11:29
Çok haklısınız,size katılıyorum. Hani çok konuşulan bir tabir var ;ağzı olan konuşulan. Bu ülkenin bir hastalığı denilebilir.Çok şey yazılabilir. Ancak polemiklere girmek istemiyorum.Selam ve dua ile
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111546)
14 Eylül 2024 Cumartesi 15:39
Bundan sonra birşeyler talep ederken size danışsınlar (!) Ne kadar boş ve manasız bir yazı olmuş. Spor derneği hastahaneye karışmasınmış. Niye, onlarda bu halkın bir evladı değil mi? Hastaneye gitmiyorlar mı?
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111544)
14 Eylül 2024 Cumartesi 13:24
Halim Bey Merhaba,
Dedikleriniz doğru, önce alt yapı sonra kurum inşa edilmeli fakat ülkemizde tam tersi yapılıyor. Onun için eksik de olsa bir an önce tıp fakültesi kurulmalıdır. Üniversitenin kuruluşu da aynı süreçten geçti. Şu an üniversitenin hemen hiçbir bölümünde hoca eksiği kalmadı. Yoksa alt yapının tamamlanmasını beklersek hiçbir zaman bu hayal gerçekleşmez. Duyarlılığınız için teşekkür ederim.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111543)
14 Eylül 2024 Cumartesi 13:17
Hakim by boş bir yazı olmuş.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111542)
14 Eylül 2024 Cumartesi 13:04
Genel olarak düşüncelerinize ve şerhlerinize katılmakla birlikte, fazla da karamsar olmanın yolumuzu karartacağını düşünüyorum. Umutvar olalım, isteyelim ve kamuoyu oluşturarak baskı mekanizmalarını harekete geçirelim. İsteyenin bir yüzü...
'Her arayan bulamasa da, bulanlar hep arayanlardır.'
Kalemin haktan ayrılmasın. Baki selam.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_111539)
14 Eylül 2024 Cumartesi 05:33
Ya hakim by.rektör bingölün sağlık sorunu tıp ile çözülür diyor sen kurulamaz diyosun.tıp kurulursa doktor olur.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın