Adından pek bahsedilmese de yine de öğrenciler tarafından tercih edilen satranç, Kodamanlar'da genişleyecek. Kışın kahvelerde yazın ise herhangi bir gölgede kurulan bir satranç tahtası yaşlılar başta olmak üzere halkın eğlence kaynağı. Yaklaşık 2 hafta önce merkez genç caddesi büyük pasajın zemin katında açılışı yapılan Kodaman'lar Çay Evi'nde sadece satranç oynanıyor. Yaklaşık bir ay içinde satranç turnuvası düzenleyeceklerini açıklayan işletme sahibi Mehmet Ali Kaya, turnuvada birinci gelene bir Tam Altın, ikinci gelene yarım altın ve üçüncü gelene çeyrek altın vereceklerini söyledi. Amaçlarının satranca ilginin arttırmak olduğunu ve zeka oyununu geliştirmek olduğunu ifade eden Kaya, kendine güvenen herkesin turnuvaya katılabileceğini kaydetti.
Hem erkekler hem de bayanlar oynuyor
Bingöl'de satranç sadece erkekler arasında değil kadınlar arasında da çok ilgi gören bir oyun olma özelliğini taşıyor. Yörede satranç oyuncusunun belli bir profili yoktur. Kadın ile kocası ya da 70 yaşındaki bir dede ile 15 yaşındaki torunu arasında bile saatler süren bir mücadele
yaşanabiliyor. Özellikle yaşlılar arasında satranç günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. İkindi namazı sonrası camiden çıkan yaşlılar, akşam namazına kadar gruplar halinde saatlerce çekişebiliyorlar. Tabii satranç oynarken gündemdeki konular ya da köyün sorunları da sohbet konusu oluyor. Her köyde oynanan bu oyunun bir de her köyde bir ustası vardır. Bu usta satranç oynarken sadece kazanmayı amaçlamaz, karşısındakinin hatalarını da ortaya koyar. Sadece kendi yaşıtlarıyla değil bazen 10 yaşındaki bir çocukla bile oynar.
Satranç, Persler'den kalma mı?
Kışk (Satranç) gençlerin de başta gelen oyunlarından biri. Sanal ortamda oynanan bir çok savaş oyununa rağmen gençler yine de satrançtan vazgeçemiyorlar. Bingöl'ün Karlıova ilçesinin imamı Faruk Kurtaran satrancın bölgede neden bu kadar çok yaygın olduğunu bu sözlerle ifade ediyor: ''Kışk şahı uzaklaştırmak için yapılan bir hamledir. Kışk ismi de buradan gelmektedir. Yörede öteden beri bu isim kullanılmaktadır. Kışk'ın bölgeye hakim olan Persler tarafından getirildiği tahmin edilmektedir. İslamiyet'in kabulünden sonra pek çok oyun yasaklanmıştır. Yasaklanmayan tek oyun ise ‘kışk'tır. O günden bu güne kadar da bu oyun bir gelenek olarak gelmiştir”
BingolOnline/Bingöl Kent Haber