Kurum tarafından yapılan yazılı açıklamada, her yıl kış mevsiminde yaşanan ve birçoğu ölümle sonuçlanan karbon monoksit zehirlenmelere karşı vatandaşların dikkat etmeleri gerektiği ifade edildi.
Ülkemizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmeleri hemen her yıl kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığı vurgulanan açıklamada, Güneybatıdan esen “lodos” nedeniyle her yıl onlarca kişi özellikle sobadan olmak üzere sızan karbon monoksit gazı ile zehirlendiği ifade edildi.
Karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğu ifade edilen açıklamada; “Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller zehirlenme ve ölüme neden olur. Havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur. Karbon monoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir” denildi.
Uyulması gereken kurallar
Özellikle baca temizliği konusunda hassas olunması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı. Ayrıca mangal gibi pişirme gereklerini ısınma amacı ile kullanmamak turuncu veya sarı alev çıkaran sobayı kullanmamak karbon monoksit zehirlenmesi açısından dikkat edilmesi gereken hususlardır. Şofben kullanımında ise şohben mutlaka bacaya bağlanmalı, monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalıdır. Olası bir zehirlenmede derhal 112 nolu telefondan Acil Yardım Servisi aranmalı ve yardım gelene kadar kişinin olay mahalinden uzaklaştırılması, temiz havaya çıkarılmasının sağlanması, solunumu engelleyecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmesi, hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.