KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
29 Ağustos 2026 Cumartesi
°C

Zazaca ve Kurmanci tabela mecliste reddedildi!

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç tarafından yapılan ortak açıklamada: 'şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte zazaki ve kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye Meclisi'nde 'böyle bir çalışmaya gerek olmadığı' belirtilerek reddedilmiştir.'

Zazaca ve Kurmanci tabela mecliste reddedildi!
13 MAYIS 2022 CUMA 16:50
16
5858
16
AA aa

HDP Grubu eş sözcüleri Ferhat Yıldırım ve Canan Baraç, Bingöl Belediyesi Meclis toplantısında, şehir girişindeki Türkçe tabelanın yanına bir de Zazaca ve Kurmanci tabela asılması için bir önerge verdi.

Önergelerinin reddedildiğini belirten sözcüler, şu ifadelere yer verdi:

“Dilin başlı başına bireyin karakterini tanımlama noktasında oynadığı rolün yanında her halkın kendi coğrafyasında kullandığı "Anadili" de var olma-kendini var etme gibi nedenlerden dolayı çok önemlidir. Çünkü anadili, bir toplumun karakteristik özelliğini en güzel ve en tartışmasız bir şekilde yansıtır. Günümüzde özellikle toplumların uluslaşma kaygıları ve yapılan dilbilim çalışmaları, anadilinin öneminin bilimsel boyutta tartışılmasını sağlayarak toplumların kendini tanımlama ihtiyacı hissetmesinin bir sonucudur. Bu tanımlamanın da en etkili ve doğal olarak "anadili" ile yapılabileceği de açıktır. Daha önemlisi anadil toplumu ulus yapan öğelerin de en başta gelenidir.

Anadil bir toplum için ne kadar önemli olduğu bilimsel çalışmalar ile sabit iken ve bir dilin yaşaması için yazı dilinin olması gerektiğine olan inancımızdan dolayı da HDP GRUBU OLARAK 09.05.2022 pazartesi günü Bingöl belediyesi aylık meclis toplantısında,  şehir girişindeki il tabelasını Türkçe ile birlikte zazaki ve kurmanci dilinde de levhaların asılmasına ilişkin verdiğimiz önergemiz Belediye meclisi AKP ve Küçük ortağınca çok sığ bir anlayış ile gerekçelendirilemeden hiçbir dayanak gösteremeden "böyle bir çalışmaya gerek olmadığım" belirterek red etmişlerdir. Dönemsel kürt dil grubundan ayrıştırıp zazacılık hamaseti üzerinden sadece siyasi rant sağlamak amacıyla dil üzerinden güdülen siyaseti ahlaki bulmadığımız belirterek bir dilin bu anlayış ile yaşam bulmayacağına inanıyoruz.

Bu ülkede insanların birbirinin dillerini sevmesi ve öğrenmesi, insanların birbirini anlamasını sağlayabileceği gibi bir yakınlaşmaya da vesile olabilir. Belediye meclisinin bu hassasiyet ile yaklaşıp bu önergemizi tekrar gündeme almasını beklentimizi de belirterek HDP grubu olarak Bingöl kamuoyuna saygılarımızla bildiririz.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92336)
15 Mayıs 2022 Pazar 12:35
lütfen bu güzel memlekete fitne fesat bulaştırmayın ortalığı karışmayalım terörün kökü gelmişken provakatörlükten vaz geçin
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92335)
15 Mayıs 2022 Pazar 10:49
Bingöl'ün çoğu Zaza olmasına rağmen Kürtçe yi Zaza dilinin üstüne yazmış çok samimi oldukları gözüküyor. Diyarbakırda da Zaza Diline sahip çıkın
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92333)
15 Mayıs 2022 Pazar 00:53
HDP önce bir dönüp kendisine baksın, bu konuda bir özeleştiri versin. HDP şimdiye kadar kendi web sitesi de dahil olmak üzere, hangi tanıtım broşüründe, sitesinde, levhasında Zazaca'ya yer vermiş ki başkalarını yargılıyorlar. Samimi bir duruş değil. Bingöl Belediyesi 5 yıldır bütün hizmetlerini Zazaca olarak da halka aktarıyor. Sosyal medya hesapları ve diğer işleri de ortada. Bir de HDP'nin yaptıkları daha doğrusu yapmadıkları ortada. HDP şimdiye kadar Bingöl Belediyesi'nin çeyreğinin çeyreği kadar bile Zazaca'ya hizmet etmemiştir. Propagandanızı başka şeylerde deneyin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92331)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 21:01
Zazaca kurtce istemiuoruz, biz hepimiz turkuz!!!
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92325)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 19:45
Yorumlara bakıyorum bir tane Zaza da çıkıp teklifi kabul etmiyenleri kinamamis neymiş efendim neden hem zazaca hem Kürtçe yazilsinmis yahu arkadaş bu şehirde Zaza da var kürt de var türkte var neden hükümete toz kondurmuyorsunuz? Şimdi orda anadiliniz olmayan Türkçe tabela var hangimiz çıkıp biz Türk değiliz neden Türkçe tabela var dediniz adamlar bu şehirde yaşayan herkese hitap etsin diye 3 dilinde eşit bir şekilde yazılmasını önerdi sadece Kürtçe yazilsin demedi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92320)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 17:08
Şehrin çoğunluğu zazalardan oluşuyor. Kurmanci niye olsun ki.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92319)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 17:04
İnsanın Yaratılış gayesi Yüce Allaha kulluk edip dert ve kederin söz konusu olmayacağı, aklın mantığın idrak edemeyeceği kadar önemli olan ebedi kurtuluş yurdu cenneti kazanmak, dayanılması mümkün olmayan derileri kavurup söküp atan azap yurdu cehennemdende korunmaktır. Bunun dışında peşinde koştuğunuz bu ve buna benzer boş beleş işler ve güttüğünüz bu şeytani davaların hepsi dünyada da ahirette hüsrandır. Allahutela size ve peşinizden sürüklediğiniz herkese hidayet etsin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92330)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 20:59
@Misafir Kullanıcı Allah insanları niye kavim kavim yaratmış tek bir dil, tek bir kavim yaratamazmıydı Allah'ın yarattığı bir dile sahip çıkmakmı yoksa inkar etmekmi günah.Allah sanada akıl fikir versin.
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92318)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 11:34
Zazayiz biz. Tabelada kurmanci niye
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92317)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 11:33
Kurmanci niye asiliyor zaza memleketi burası. Diyarbakır da zazaca tabela var mi
Misafir Kullanıcı (@Misafir_92315)
14 Mayıs 2022 Cumartesi 08:13
seçimden önce kendileri yapacaklar o yüzden red etmişler. değişmeyen tırşık zihniyeti.
29.08.2026
04:09
Bingöl`de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos`ta
Bingöl'de 647 kişiye iş fırsatı! Başvurular 31 Ağustos'ta
İŞKUR ile Milli Eğitim Müdürlükleri iş birliğinde düzenlenecek Toplum Yararına Programlar kapsamında Bingöl genelinde 457 temizlik personeli ve 190 bahçe görevlisi olmak üzere toplam 647 kişi istihdam edilecek. Başvurular 31 Ağustos-4 Eylül 2026 tarihleri arasında alınacak.
29.08.2026
04:07
Ulya-Der, Bingöl`de görkemli törenle açıldı
Ulya-Der, Bingöl'de görkemli törenle açıldı
Bingöl'de yardımlaşma, dayanışma ve sosyal destek alanlarında faaliyet göstermek amacıyla kurulan Ulya-Der, yoğun katılımla hizmete açıldı. Açılışta dernek üyelerince SMA hastası Efrayim bebeğin tedavisi için toplanan 161 bin TL'lik bağış da kampanya yürütme kuruluna teslim edildi.
29.08.2026
04:05
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Türkiye yollarında tanıtılıyor
Bingöl Balı Üreticileri Birliği Başkanı Bilal Salcı'nın çağrısına seyahat firmaları ve düğün salonlarından destek geldi. Has Bingöl ve Cesur Bingöl otobüslerinde dijital ekran ve anonslarla Bingöl Balı tanıtılacak.
29.08.2026
04:05
Korlaelçi: `Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz`
Korlaelçi: 'Eşit ve özgür eğitim için sözümüzü büyütüyoruz'
Ankara'da düzenlenen 6. Demokratik Eğitim Kurultayı'na katılan Eğitim Sen Bingöl Şube Başkanı Murat Korlaelçi, eşit, özgür, laik, bilimsel, anadilinde ve demokratik eğitim mücadelesinin önemine dikkat çekti.
29.08.2026
04:03
Bingöl`de zincirleme kaza!
Bingöl'de zincirleme kaza!
Solhan'da otomobil, traktör ve 2 minibüsün karıştığı kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
29.08.2026
04:02
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Düğünden ölüme… Dört can toprağa verildi
Genç'te düğünden dönen hafif ticari aracın uçuruma yuvarlanması sonucu hayatını kaybeden 2'si çocuk 4 kişi, gözyaşları arasında son yolculuklarına uğurlandı. Kazada yaralanan 5 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürüyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın