“Bingöl Üniversitesi hızlı bir şekilde gelişiyor”
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, Bingöl Üniversitesi'nin hızlı bir şekilde geliştiğini söyleyerek; “Üniversitemiz gelişiyor. Biz Bingöl Üniversitesi'ni siyasi çekişmelerin dışında bir bilim yuvası yapmak istiyoruz. Üniversitemiz 5 fakülte, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 3 enstitü ile yükseköğretimde çağın gereklerine yönelik adımlar atan ve bilimsel değerleri kendine rehber edinen ve özümseyen bir üniversite olacaktır. Akademik personel sayısı şu an itibariyle kapasiteyi karşılıyor. Yeni açılan bölümlerimizde ise öğretim üyesi açığını peyder pey kapatmaya çalışıyoruz. Üniversitemizde şu an itibariyle 300 akademik personel mevcuttur, bu kapasiteyi artıracağız.” dedi.
“Projelerimiz tüm hızıyla devam ediyor”
TUBİTAK, SODES ve finansmanı Bingöl Üniversitesi olan birçok proje hazırladıklarını belirten Rektör Baydaş; “Toplamda 750 bin TL bütçesi kesinleşmiş projemiz, tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda Deprem Araştırma Merkezi için uzman elemanları buraya getirmeyi düşünüyoruz. Ayrıca deprem konusunda asistan alıp diğer üniversitelere gönderip yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
“Ilıcalar Beldesi'nde 4 yıldızlı termal bir otel kuracağız.”
Bingöl Üniversitesi'nin Ilıcalar'da çok amaçlı bir sağlık kompleksi kuracağını belirten Baydaş şunları kaydetti: “Kaplıcalar projesi kapsamında bir çalışma başlattık. Bakanımız Cevdet Yılmaz'ın desteğiyle Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) projemizi onayladı. Bingöl Üniversitesi ait olacak bu tesislerde, 4 yıldızlı termal otel olacak. Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi oluşturacağız. Kaplıca havuzları, normal havuzlar, spor tesisleri, VİP havuzlar, kongre ve toplantı merkezleri, hasta bakım üniteleri, küçük alışveriş yerleri bulunacak. Üç ayaklı bir merkez oluşacak. Açacağımız kompleks Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu'nun uygulama alanı olacak. Böylelikle turizm gelişecek. Üniversitemizin geliştirdiği bu proje kapsamında elde edilecek gelirin %18'i Bingöl İl Özel İdare'sine, %4'ü Ilıcalar Belediyesi'ne aktarılacak.
“Zaza Dili Sempozyumu'nda 37 tebliğ sunulacak”
Baydaş; “Sempozyumda Zazaca bilmeyen kişiler de olacaktır. Herkesin anlaması için sempozyum dilinin Türkçe olması yönünde karar aldık. İsteyen olursa Zazaca da sunum yapabilir. Zazaca bilmeyenlerin katılmış olduğunu, gelen başvurularda görüyoruz. Almanca, Farsça, İngilizce sunum yapacak olan katılımcılar var, bu sevindirici bir gelişmedir, bunların sunumlarını biz burada çevireceğiz. Bize şuan itibariyle 37 tebliğ sunulmuş durumda, katılımın fazla olması sevindirici bir durumdur” dedi.
“Zazaca ayrı bir dildir”
Zazaca konusundaki tartışmalara da değinen Baydaş; “Alanım olmamak birlikte Zazaca'nın ayrı bir dil olduğunu düşünüyorum. Dilbilimci Minorsky de yaptığı detaylı çalışmalarında bunu böyle belirtiyor. Bazı tarihçiler Kürtçe'nin lehçesi olarak görüyor. Bazı dilbilimciler Zazaca'yı İranoloji dillerindendir diye belirtiyor. Bazı kesimler ise Türkçe'nin lehçesi olarak görüyor. Bizim söylediğimiz bağlayıcı değildir. Uzmanların söyledikleri, yaptıkları bilimsel çalışmalar bağlayıcıdır. Bence bir lehçe mi dil mi olduğundan ziyade, Zazaca'yı geliştirmemiz gerekiyor diye düşünüyorum. Üniversite olarak önceliğimiz Zazaca'nın ölmesini engellemek ve Zazaca'yı zenginleştirmektir. Bu kapsamda başbakana bir rapor sunacağız. TRT 6 dışında ayrı bir televizyon kurulmasının gerektiğini belirteceğiz” şeklinde konuştu.