KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
09 Ocak 2025 Perşembe
°C

Zaza dili araştırma merkezi için yök'e başvurduk

Bingöl Üniversite Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, üniversite bünyesinde Zaza Dili Araştırma Merkezi'nin kurulması için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'na başvurduklarını söyledi.

Zaza dili araştırma merkezi için yök`e başvurduk
01 TEMMUZ 2010 PERŞEMBE 08:27
0
2122
0
AA aa
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baydaş, dün saat 14.00'da üniversite senato salonunda basın mensuplarıyla bir araya geldi.


Basın mensuplarıyla üniversite ile ilgili değerlendirme toplantısında bulunan Rektör Baydaş, üniversitenin yapmış olduğu ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Rektör Baydaş'ın basın mensuplarıyla gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısına Genç Meslek Yüksek Okul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Abdullah Gazioğlu da eşlik etti.

Hedeflerinin 2010 yılı içerisinde bin 500 öğrenci olduğunu ve bu rakamın üzerine çıktıklarını söyleyen Rektör Baydaş, üniversite sayısının arttığı için öğrenci bulma sıkıntısının da arttığını kaydederek, “Artık eskiden öğrenciler üniversite bulamıyordu. Şimdi ise, üniversite öğrenci bulamıyor durumuna geldi. Ama ona rağmen biz bin 500 öğrencinin üzerine çıktık.


Bu yıl koyduğumuz hedef 2 bin 500 bu sonbahardaki kayıtlarla beraber muhtemelen bunu üzerine çıkacağız. Bu yıl hem Meslek Yüksek Okulu'nda hem Sağlık hizmetleri Meslek Yüksek Okulu'nda hem de fen edebiyat fakültesinde birçok bölüm daha açtık. Çevre üniversitelerde bazı bölümler çok uzun zamandır açılamıyor İngiliz dili edebiyat bölümü için Fırat ve Dicle üniversiteleri yılardır hoca bulamadıkları için öğrenci alamıyorlar. Biz bu yıl hem birinci öğretim hem de ikinci öğretimde İngiliz dili edebiyatı bölümüne öğrenci alacağız. İngiliz Dili Edebiyatı bölümüne 3 tane hoca bulduk” dedi.


Üniversite bünyesinde Zaza Dili Araştırma Merkezi'nin kurulması için Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)'na başvurduklarını ifade eden Rektör Baydaş, bölgedeki dil, lehçe ve kültürlerin her geçen gün kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek, bunu önlemek için bir araştırma merkezi kurup yapacakları akademik çalışmalarla envanter hazırlayacaklarını söyledi.


Bingöl bölgesindeki dil, lehçe ve kültürlerin kaybolduğunu ve bunların akademik bir sahiplenme olmaması durumunda yakın zamanda tamamen unutulacağını belirten Rektör Baydaş, kurulacak merkez için Yüksek Öğretim Kurumu'na (YÖK) başvuru yapıldığını ifade ederek, "Bingöl yöresinde kullanılan dil ve lehçelerle ilgili bir merkez kurmak istedik. Yöredeki dil ve lehçelerin akademik olarak araştırılması amacıyla böyle bir çalışma başlattık. Bu konu ile ilgili kurulacak olan merkez için YÖK'e başvuru yaptık ve onay bekliyoruz. YÖK onay verirse kurulacak olan bu merkeze müdür ataması yapılacaktır. Zazaca yazılı bir dil olmaması nedeniyle gün geçtikçe kayboluyor. Kurulacak olan merkezde görevli akademik personeller Zazacayı çok iyi bilenlerle genel bir tarama yapacak ve konuşulmakta olan bu dilin envanteri akademik çalışma olarak çıkarılacaktır. Bu çalışma yapıldıktan sonraki aşamada ise Zazaca dili ile ilgili yüksek lisans ve doktora yapılma imkanı doğacaktır. Sonraki adımlarda çalışmalar ve incelemeler istenilen seviyeye ulaştığında ise bu konu ile ilgili bir enstitü kurulabilir" diye konuştu.


Kaybolmaya yüz tutmuş dil ve lehçelerle birlikte kültürlerin de olduğunu Rektör Baydaş, araştırma merkezi için onay çıktıktan sonra kültürlerin de kayıt altına alınacağını kaydederek, "Bölgemizde kaybolmaya yüz tutan dil ile birlikte kültürler de var. Özellikle Karer olarak bilinen bölgedeki Alevi kültürünün yok olmaması için benzer bir çalışma yapmayı düşünüyoruz. Kültürlerin kaybolmaması lazım. Ama bu dil ve kültürler, akademik bir sahiplenme olmazsa gün geçtikte kendiliğinden kaybolur. YÖK'e yaptığımız başvuru olumlu sonuçlanırsa ve merkezimizi kurarsak akademik çalışmalar yaparak bölgedeki Alevilerin kültürü ile ilgili envanter hazırlayacağız. Yapacağımız bu akademik çalışmalar bölgeye uygun kültürlerin yaşatılmasına önemli katkı sunar düşüncesindeyiz" şeklinde konuştu.

 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın