Birey Dershanesi Rehber Öğretmeni Yılmaz, yaptığı açıklamada YGS'ye giren öğrencilere önemli uyarılarda bulunarak, zamanın en güzel ilaç olduğuna dikkat çekti.
Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecine ‘rehberlik' adı verildiğini söyleyen Yılmaz, rehberlik ile ilgili şunları söyledi: “Rehberliliğin işlevleri vardır. Bu bağlamda rehberlik; bireyin kendini tanıması, bedenini ve zihinsel yeteneklerini, güçlü ve zayıf yönlerini, hoşlandığı ve hoşlanmadığı etkinlikleri, psikolojik ihtiyaçlarını, tutum ve değerlerini tanıması, anlaması ve bunları kabul etmesidir. Bireye yardımcı olmak rehberliğin birinci işlevidir. Bireyin çevresindeki imkânları öğrenmesine yönelik hizmetler rehberliğin bilgi verme olarak adlandırılan ikinci işlevidir.
Bilgi verme işlevi; bireye yeteneklerine, ilgilerine, değerlerine ve diğer kişilik özelliklerine uygun okul, program ve meslekler hakkında bilgi verme; verimli ders çalışma yolları, disiplin kuralları, boş zamanları değerlendirme konularındaki etkinlikleri içerir. Rehberliğin üçüncü işlevi ise birinci ve ikinci işlevin uzlaşmasıdır. Yani kendini tanıyan, gerçekçi biçimde potansiyellerini ortaya koyan bireyin, var olan bu potansiyellerini uygun çevresel koşullarda kullanmasını sağlamak, başka bir ifade ile uygun kararlar verebilmesine yardımcı olmaktır. Böylece rehberlik hizmetleri bireyin kendini gerçekleştirmesine yardımcı olmayı sağlar. Rehberliğin temel amaçlarının gerçekleşmesinde bu işlevin oldukça önemli rolü vardır. Çünkü kendisini ve çevresini gerçekçi bir biçimde tanıyan bir birey, ancak bu ikisini bağdaştırdıktan sonra kendini gerçekleştirebilir.”
YGS'yi bilgi bağlamında ele alan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “YGS, içerik olarak kendi içinde altıya ayrılmaktadır: YGS1 ve YGS2 sayısal alanı ifade etmektedir. YGS1'de matematik puanı ağırlıklı, YGS2'de fen puanı ağırlıklıdır. YGS3 ve YGS4 sözel öğrencilerini ilgilendirmektedir. YGS3'te Türkçe puanı ağırlıklı, YGS4'te sosyal puan ağırlıklıdır. YGS5 ve YGS6 eşit ağırlıktan hazırlanan öğrencileri ilgilendirmektedir. YGS5'te Türkçe puanı,YGS6'da matematik puanı ağırlık oluşturur. Yerleştirme puanını; YGS %40, LYS %60 etkilemektedir.
Ön lisans barajı 140, lisans barajı 180'dir. Soru sayısı olarak; 40 Türkçe, 40 sosyal (17 tarih, 14 coğrafya, 9 felsefe) oluşmaktadır. Matematik 40 (28 matematik, 12 geometri), fen 40 (14 fizik, 13 kimya, 13 biyoloji) sorudan oluşmaktadır. Birinci sınav kapsamlı bir sınavdır; çünkü ikinci sınav için ön koşuldur, ayrıca yetenek sınavlarını kapsamaktadır. Örneğin; polislik, resim, müzik, beden eğitimi gibi yetenek sınavlarına girmenin ön koşuludur. Sınav 160 sorudan oluşmakta ve 160 dk. süre verilmektedir. Sözel öğrencilerini 80 soru, eşit ağırlığı öğrencilerini 120, sayısal öğrencileri 160 soru ilgilendirmektedir. Özellikle sayısal öğrencilerimizin dikkat etmesi gereken hususlardan biri bol bol soru çözerek, hız problemini hal etmektir. İkinci husus, yüksek hedefe sahip sayısalcıların sosyali göz ardı etmemesi gerekiyor, birinci olmanın yolunun sosyalden geçeceğini düşünüyorum.”
Zamanın en güzel ilaç olduğunu söyleyen Yılmaz, öğrencilerin sınav esnasında zamanlarının en iyi şekilde kullanması gerektiğini vurgulayarak, ““Kalan zaman dilimi içerisinde konu diziliminden az da olsa soru üzerinde konuları tekrarlayıp denemelerle desteklemeliyiz. Başarısızlığın kırk bin nedeni vardır; fakat mazeretin hiçbir nedeni yoktur. Hedefimizi prensip edip savunma mekanizmalarını bir kenara bırakıp kalan zamanımızı değerlendirelim. Havalar nasıl olursa olsun sizin havanız yerinde olsun!” diye konuştu.