KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Eylül 2024 Pazar
°C

Zağ mağarası turizme kazandırılacak

Bingöl Merkez Kuşburnu Köyü’ndeki tarihi Zağ Mağarası’nın turizme kazandırılması için Bingöl Valiliği ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü harekete geçti.

Zağ mağarası turizme kazandırılacak
28 EYLÜL 2011 ÇARŞAMBA 22:07
1
5527
1
AA aa

Kayalara oyularak yapılan 3 katlı ve 78 odalı tarihi Zağ Mağarası, hem define arayanlar hem de mağarayı ahır ve samanlık olarak kullananlar tarafından tahrip ediliyordu. Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zağ mağarasında basit onarım ve temizlik çalışmaları konusu kapsamında çalışmaların yapıldığını belirterek, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunmak üzere yapılması gereken projenin beklendiği ifade edildi.

Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü söz konusu projenin, Valilik Makamının bilgileri dahilinde Valilik Köydes Şubesi Mühendisleri tarafından hazırlanmakta olduğu bilgisini verdi.

Özellikle doğa zenginliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekebilecek potansiyele sahip olan Bingöl ve Genç ilçesi, yeterince tanıtılmadığı için gereken ilgiyi bir türlü göremiyor. Bu tarihi ve turistik yerlerden biride Genç ilçe sınırları içinde yer alan ve Bingöl'ün en eski yerleşim yeri olarak ta bilinen tarihi Zağ Mağarası.

Merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Kuşburnu köyü kırsalında sarp kayalıkların oyulması sonucu oluşturulan Zağ Mağarası üç katlı ve 78 odadan oluşuyor. Murat Nehri'ne bakan tarafı yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan mağaranın birinci katında zahire depoları, orta katta oturma odaları, en üst katta ise iki harem odası yer alıyor. Katlar arası geçişlerin yuvarlak bacalarla sağlandığı mağaranın en üst tarafında gözetleme kuleleri bulunuyor. Bu tarihi mekâna sahip çıkmak amacıyla Kuşburnu Köyü sakinleri defalara yetkililere seslendiler. Bu sese kulak veren yetkililer, tarihi zağ mağarasını tescillemek için arkeologlara inceletti. İncelemeler sonunda bu mağara korunma altına alınmış olacak.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
idris arik (@Misafir_6373)
30 Eylül 2011 Cuma 21:50
bingölde böyle bi mağaranın olduğunu bilmiyordum.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın