Kayalara oyularak yapılan 3 katlı ve 78 odalı tarihi Zağ Mağarası, hem define arayanlar hem de mağarayı ahır ve samanlık olarak kullananlar tarafından tahrip ediliyordu. Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Zağ mağarasında basit onarım ve temizlik çalışmaları konusu kapsamında çalışmaların yapıldığını belirterek, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunmak üzere yapılması gereken projenin beklendiği ifade edildi.
Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü söz konusu projenin, Valilik Makamının bilgileri dahilinde Valilik Köydes Şubesi Mühendisleri tarafından hazırlanmakta olduğu bilgisini verdi.
Özellikle doğa zenginliği ile yerli ve yabancı turistleri kendine çekebilecek potansiyele sahip olan Bingöl ve Genç ilçesi, yeterince tanıtılmadığı için gereken ilgiyi bir türlü göremiyor. Bu tarihi ve turistik yerlerden biride Genç ilçe sınırları içinde yer alan ve Bingöl'ün en eski yerleşim yeri olarak ta bilinen tarihi Zağ Mağarası.
Merkeze 45 kilometre uzaklıktaki Kuşburnu köyü kırsalında sarp kayalıkların oyulması sonucu oluşturulan Zağ Mağarası üç katlı ve 78 odadan oluşuyor. Murat Nehri'ne bakan tarafı yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan mağaranın birinci katında zahire depoları, orta katta oturma odaları, en üst katta ise iki harem odası yer alıyor. Katlar arası geçişlerin yuvarlak bacalarla sağlandığı mağaranın en üst tarafında gözetleme kuleleri bulunuyor. Bu tarihi mekâna sahip çıkmak amacıyla Kuşburnu Köyü sakinleri defalara yetkililere seslendiler. Bu sese kulak veren yetkililer, tarihi zağ mağarasını tescillemek için arkeologlara inceletti. İncelemeler sonunda bu mağara korunma altına alınmış olacak.