Dünya'da çok sayıda yüzenadaların olduğu ancak su giriş-çıkışının belli olmadığı gibi üç adanın olduğu ve adaların üzerinde ağaçların bulunduğu tek Yüzenada özelliği taşıdığı belirtilen yüzenadalar, Hazarşah Köyü sınırlarında bulunuyor.
Her geçen yıl ziyaretçi sayısı arttığından adaların korunması gerektiğinden etrafı ahşap çitler ile çevrilen, seyir terası ve bölgede yapılan bazı değişiklikler ile kullanım şartları daha da iyileştirilen yüzenadalar bölgesinde, kır kahvesinin yanı sıra çocuk oyun alanları ve kır evleri de yapılarak ziyaretçilerin hizmetine sunuldu.
2013 yılında Solhan Kaymakamlığı ile Solhan Belediyesi tarafından düzenlenen; ilçede bulunan kamu kurulumları ve sivil toplum kuruluşları ile özel kuruluşların desteği ile yapılan Yüzenada Doğa Coşkusu etkinliği ile yüzenadaların tanıtımına önemli katkı sunulmuştu.
Bir şehrin tanıtımı için en önemli etki alanlarından olan doğal güzelliklerden biri olan ve dünyada da tek olma özelliğine sahip olduğu belirtilen yüzenadaların daha fazla ziyaretçi alması ve gelen ziyaretçilerin de daha ferah bir ortamda ağırlanması için yeni çalışmaların yapılacağı kaydedildi.
‘MODERN KIR KAHVESİ YAPILACAK'
Koruma altında olmasından dolayı ada yakınlarına yapı yapılmayacak olan yüzenadaların yakınlarında beton yapıların yapılmasına müsaade edilmediği öğrenildi.
Bingöl Valisi Ali Mantı aracılığıyla Fırat Kalkınma Ajansında turizm alanındaki destekleme kapsamında bir kaynağın çıkarıldığı ve İl Özel İdaresi tarafından da bir desteğin olacağı kaydedildi.
Yüzenada'da yapılacak yeni çalışma hakkında bilgi veren Solhan Kaymakamı Fatih Okumuş, “Yüzenada'da bulunan kır kahvesi yerine modern bir kır kahvesi projemizi hayata geçirmek için destek talebimiz olmuştu. Sayın Valimizin katkıları ile destek verilip bu yıl çalışmalar yapılacaktır. 2 katlı çelik konstrüksiyondan bir yapı ile dışı ahşap görünümlü modern bir kır kahvesi yapılacaktır. Giriş katında WCler, abdesthane, mescit, bebek bakım odası ve mini market ile hediyelik eşya satılacak bir yer olan projenin ikinci katında ise restaurant yapılıp proje tamamlandıktan sonra Milli Parklar'a teslim edilecektir. Solhan Kaymakamlığı olarak yaptığımız proje, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından uygulanacaktır. Bölge Milli Parklar alanında olduğundan dolayı beton yapılara müsaade edilmeyip çelik ve ahşap yapılara müsaade edilmektedir. Biz de buna uygun bir yapıyı Fırat Kalkınma Ajansı'nın turizm alanındaki destekleme kapsamında yapacağız. Çocuk oyun alanları da yapılacak proje kaynağı Haziran ayı içinde aktarılacak ve Sonbaharda ise ilçeye bu hizmeti kazandıracağız” şeklinde konuştu.