Bingöl'ün Solhan ilçesi Hazarşah Köyü Aksakal Mezrası'nda bulan ve tabiat anıtı olarak ilan edilerek koruma altına alınan Turnalar gölündeki Yüzen Adalar turizme açılıyor.
Büyüklük açısından bir benzeri bulunmayan ve tamamen doğa harikası olan Yüzen Adalar, planlanan eko-turizm faaliyetleri içerisinde doğa turizmine açılması için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından proje çalışmaları başlatıldı.
Dünyada eşi ve benzeri bulunmayan ve bir doğa harikası olan Turnalar gölündeki yüzen adaları görmek için bölgeye gelecek turistlerin adaların çevresinde yürüyüş yapabilmeleri için hazırlanan proje kapsamında adaların bulunduğu alanda yürüyüş yolları ile seyir teraslarının yapımına başlandı.
Yeterince tanıtılmayan ‘Yüzen Ada'
Bingöl'de birçok doğal güzellik bulunmasına rağmen ilgili kurumlar tarafından yeteri kadar tanıtım yapılmamış, bu güzelliklerin turizme kazandırılması için çaba sarf edilmemiştir.
Bunlardan biri de Yüzen Ada'dır. Tamamen doğaldır ve gölün üç tarafı dağlar ve tepelerle çevrilmiş düz arazi üzerinde bulunan krater göl konumundadır. Göl'ün şimdiki alanı 300 metrekareden fazladır. Islahı halinde 500 metrekareden de fazla olacağı belirtiliyor. Gölün derinliğinin 50 metreden fazla olduğu sanılmaktadır fakat bölge insanı çoğu zaman ‘debi yoktur' görüşünü savunur. Göle devamlı akıntı olduğu tespit edilmiştir. Gölün altından ve kemerlerinden giren su, gölün alt tarafından, gölden daha aşağıdan dereyi beslemektedir. Ufak ufak kaynaklar bu görüşü teyit etmektedir. Yaz ve kış aylarında su seviyesi aynı kalmaktadır. Su tatlı ve berrak olup, herhangi bir madensel tuz ihtiva etmemektedir. Balık yetiştirmek mümkündür. Gölün ortasından hareket eden üç ada vardır. Adalar göl içinde bağımsızdır. Üstüne binildiği zaman sal gibi her tarafa ağır ağır hareket etmektedir. Adanın üzerinde 4-5 tane bodur ve dış budak ağacı mevcuttur. Çevredeki bitkiler gölün mevcut suyu ile beslenmektedir. Ada üzerinde bulunan ot kökleri sarılıcı olması nedeniyle toprak tamamen bitki kökleri ile kaynamış ve yapışmış durumdadır. Ayrıca Göl'ün ortasında bulunan adanın yapısı incelendiğinde çayır, ayrık ot ve suda yetişen çeşitli bitkilerin ada üzerinde mevcut olduğu görülmektedir. Göl'ün çevresinde de çeşitli bitkilere rastlamak mümkündür. Yeşil alanın dışında kalan arazi gölden çok yüksektir. Çevresi meşe ve yeşil alan ile kaplıdır.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber