TKDK'nın desteğiyle Bingöllü iş insanı Abdullah Elleri ve Şuayip Çıkaray tarafından Karakoçan'da kurulan Yüsra Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisinin açılışı geçtiğimiz aylarda yapılmıştı. Çok kısa bir sürede günlük süt işleme kapasitesi 7-8 ton olan süt işleme tesisi, bölge illerinde pazar ağını geliştirirken bir yıl içerisinde ihracat yapmayı hedefliyor.
Süt'ün toplandığı yerler, üretim bandındaki macerasından süt ve süt ürünlerinin sofralarımıza kadar süren yolculuğu hakkında bilgi veren Yüsra Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi Yöneticisi Şuayip Çıkaray, tüm bu işlemler esnasında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını ve ürünlerini olabildiğince en doğal haliyle vatandaşlara sunduklarını söylüyor.
Daha önce de aynı sektörde faaliyet gösterdiklerini söyleyen Çikaray, “Yıllardır aynı sektörde faaliyet göstermekteyiz, daha önce ufak çaplı bir mekanımız vardı ancak bu mekan piyasaya cevap veremiyordu. Orayı büyütmektense devlet desteğiyle sıfırdan yeni bir yer kurmaya devam ettik.” dedi.
Dolaylı olarak 500 Aileye ekonomik katkıda bulunduklarını söyleyen Çikaray, “Fabrikamızda günlük yedi sekiz ton süt işliyoruz. Fabrikamızın günlük tam kapasite süt işleme hacmi otuz ton. Çift vardiya çalışıldığı zaman altmış tona ulaşıyor bu sayı. Fabrika tam kapasiteyle çalışmaya başladığı zaman altmış kişiye istihdam sağlayacak, dolaylı yoldan beş yüz ailenin ekmek yiyeceği bir kapı olacak. Fabrikamıza sütü şu an süt toplama merkezlerinden temin ediyor. Bölgeden toplanan sütü çeşitli analizlerden geçirerek fabrikamızda işliyoruz. Fabrikamızdan tümüyle doğal ve hiçbir katkı maddesi bulunmayan ürünler üretiyoruz. Fabrikamızın yatırım maliyeti 2 milyon Euro'yu bulmuş durumda bu da yaklaşık 20 milyon TL'nin üzerinde bir yatırım maliyeti demek. Fabrikamız yüzde elli devlet desteğiyle yapıldı.” şeklinde konuştu.
SÜTAŞ'ın bölgede sağlanan hibe ve teşvikleri arttıracağını söyleyen Yüsra Süt ve Süt Ürünleri İşleme Tesisi Yöneticisi Şuayip Çıkaray, “SÜTAŞ çok büyük bir yatırım, buna ön ayak olanlardan ve yapanlardan Allah razı olsun. SÜTAŞ'ın sadece Bingöl'e değil bütün bölgeye faydası olacağı aşikardır. SÜTAŞ'ın bizim gibi işletmelere ve sektöre katkısı, bölgede tarım ve hayvancılığa verilen hibe ve teşvikler artmasını sağlayacaktır. Bölgede hem süt miktarı hem de çiftçi sayısı artacaktır.” dedi.
Bir yıl içerisinde tam kapasiteye ulaşmak ve ardından ihracat yapma hedeflerinden söz eden Çikaray, “Fabrikamızda şu anki hedefimiz bir yıl içerisinde tam kapasite çalışmak. Altı ay önce aştık fabrikayı ve bu süre içerisinde yedi sekiz tona çıktık. Bu Türkiye genelinde iyi bir ortalamadır. Altı ay içeresinde yedi sekiz ton süt işlemek firmamızın bir başarısıdır. Şu anda çevre illerimiz Bingöl, Tunceli, Van, Şırnak son olarak batıda Kocaeli'ne ürün vereceğiz inşallah. Öncelikli hedefimiz tüm bölgeye ardından tüm Türkiye'ye ürünümüzü dağıtmaktır. Hatta ihracat hedefimizde var ve bu hedefimizi de Allah nasip ederse fabrikamız tam çalışmaya başladığı zaman gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.” diye konuştu.