Üniversite bahçesinden geçen yüksek gerilim havai hatlarının kaldırılması gerektiğini ifade eden Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Gıyasettin Baydaş, Bir eğitim kurumunun bahçesinde bu kadar yüksek voltta gerilim hatlarının bulunması her açıdan risk teşkil ettiğini ifade etti.
Yerleşim birimlerinin çok yakınından geçen yüksek gerilim hattının kesinlikle kaldırılması gerektiğini belirten Baydaş, “Üniversite bahçesinin içinden geçen bu kadar yüksek havai elektrik hattı hem olası bir kazaya sebep olabilir hem de öğrencileri tedirgin eder. Bu hatların buradan kaldırılması için ilgili kuruluşla irtibata geçmeyi düşünüyoruz. Üniversite inşaatının yapım işini alan müteahhit firma daha önce kaldırılması için girişimlerde bulunmuş ve olumlu bir netice alamamıştır. Yüksek havai gerilim hatları sağlık açısından da zararlı olabilir.Bu konu hakkında net bir bilgi sahibi değiliz.Biz üniversite yönetimi olarak bu elektrik hatlarının buradan alınıp, şehrin karşı tarafına alınmasını istiyoruz.Belki maliyeti fazla olabilir, ama maliyeti ne kadar olursa olsun insan hayatına karşılık bunun mali değeri düşünülmemelidir” dedi.
Konu ile ilgili görüştüğümüz TEDAŞ Müessese Müdürü Abdulkadir Arslanboğa ise; üniversite bahçesinden geçen yüksek gerilim hatlarının kendi kurumlarına ait olmadığını söyledi. Üniversite bahçesinden geçen yüksek gerilim hatlarının TEİAŞ'a ait olduğunu ifade eden Arslanboğa, “O bölgede bize ait olan sadece orta gerilim hattı var. Bu hatta Kiğı ilçesine giden hattır. Kığı hattı olan bu iletim kablosu aynı zamanda üniversiteyi besleyen orta gerilim hattıdır. Bu tür orta gerilim hatları yeraltına alınabilir” diye konuştu.
İleride o hattı zaten yeraltına almayı düşündüklerini belirten Arslanboğa, “Bizim sorumluluğumuzda olan orta gerilim hattı yeraltına alınabiliyor. Zaten bu hattı yeraltına almayı düşünüyoruz. Bahse konu olan mevkiden geçen yüksek gerilim hatları Teiaşa aittir. Bu hatların yeraltına alınma imkânı yoktur. Dünyanın hiçbir yerinde yüksek gerilim hatları yeraltına alınmıyor. Bu hatlar havai hatlardır ve sadece havada iletim sağlayabilir. Buradaki yüksek gerilim hatları başka güzergahtan geçirilmeye çalışılsa nereden bakarsanız 6-7 Milyon YTL'ye mal olur. Bu alandan geçen iki tane yüksek gerilim hattı var. Biri Erzurum'a diğeri Muş iline giden hatlardır. Hattın biri 380 bin Volt, diğeri 154 bin volt elektrik akımı taşıyor.Bunlar ancak şehrin karşı tarafına alınabilir.Yüksek gerilim hatları bu güzergahtan geçirildiği dönem bu alanda yerleşim yoktu.Yoksa direk şehrin içerisinden yüksek gerilim hatları geçirilmez” şeklinde konuştu.
Bingöl Olay Gazetesi