YSK, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak milletvekili genel seçimlerinde aday olacak kamu görevlilerinin 10 Mart 2011 Perşembe günü mesai bitimine kadar istifa veya emeklilik dilekçelerini vermelerini istedi.
YSK'nın internet sitesinde yer alan duyuruda 10 Mart'tan sonra emeklilik veya istifa isteminde bulunanların 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak seçimde aday olmalarına yasal imkan bulunmadığı ifade edildi.
YSK kararında şu ifadelere yer verildi: ''2839 sayılı kanunun 18. maddesi kapsamına girenlerin, 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel Seçimlerinde aday olabilmeleri için, istifa veya emeklilik yoluyla ayrılanlar arasında ayrım yapılmaksızın istifa veya emeklilik dilekçelerini en geç 10 Mart 2011 Perşembe günü saat 17.00'ye kadar vermeleri gerektiğine ve ayrıca bunlar için aynı kanunun 19. maddesinde yer alan görevden ayrılmaya ilişkin hükümlerin uygulanmasına, oy birliğiyle karar verildi.''
YSK'nın kararına göre, 12 Haziran'da yapılacak olan milletvekili genel seçimlerinde aday olmak isteyen kamu görevlilerinin 10 Mart Perşembe günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden istifa etmeleri gerekiyor. Hâkimler ve savcılar, yüksek yargı organları mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, yükseköğretim kurulu üyeleri, radyo ve televizyon üst kurulu üyeleri, belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe yönetim kurulu başkan ve üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve Türk Silahlı Kuvvetler mensubu görevlileri görevlerinden istifa etmedikleri sürece milletvekili olamayacaklar.
Seçime 27 parti girecek
YSK, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlere 27 partinin gireceğini açıkladı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) milletvekili genel seçimlerini 12 Haziran 2011'de yapılmasına ilişkin karar aldığını ve bu kararın Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten YSK, partilerin seçime katılabilmeleri için 81 ilin en az yarısında, oy verme gününden en az 6 ay önce teşkilat kurmaları ve büyük kongrelerini yapmış olmaları gerektiğine dikkat çekti.
Bir ilde teşkilatlanmanın, o ilin merkez ilçesi dâhil, ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurması gerektiğini ifaden YSK, seçime 27 partinin katılacağını açıkladı. YSK'nın kararına göre 12 Haziran'da oy pusulasında isimleri yazacak 27 partinin ismi ise şöyle:
1- Adalet ve Kalkınma Partisi
2- Alternatif Parti
3- Bağımsız Türkiye Partisi
4- Barış ve Demokrasi Partisi
5- Büyük Birlik Partisi
6- Cumhuriyet Halk Partisi
7- Demokrat Parti
8- Demokratik Sol Parti
9- Doğru Yol Partisi
10- Emek Partisi
11- Eşitlik ve Demokrasi Partisi
12- Genç Parti
13- Hak ve Eşitlik Partisi
14- Hak ve Özgürlükler Partisi
15- Halkın Sesi Partisi
16- Halkın Yükselişi Partisi
17- İsçi Partisi
18- Liberal Demokrat Parti
19- Millet Partisi
20- Milliyetçi Hareket Partisi
21- Milliyetçi ve Muhafazakâr Parti
22- Özgürlük ve Dayanışma Partisi
23- Saadet Partisi
24- Türkiye Komünist Partisi
25- Türkiye Partisi
26- Yeni Parti
27- Yurt Partisi
Partilerin pusuladaki sıralaması daha sonra belirlenecek.