Yaşam İçin Sivil Toplum Derneği (YİSTOD), ‘Kaybolan Yerel Kültürü Araştırma Geliştirme ve Tanıtma Projesi' kapsamında 3 yeni kitap hazırladı ve ilgili yerlere dağıtmaya başladı.
Kaybolmakta olan yerel kültürü korumayı ve kayıt altına almayı amaçlayan proje için, alan çalışmaları, ilgili kişi ve kurumlarla görüşmeler, fotoğraflama çalışmaları ve kaynak taraması yapıldı. 5 ay boyunca süren çalışmalar sonucunda yöre kültürüne önemli katkılarda bulunacak bu ürünler ortaya çıktı.
Bu amaçla, İğne Oyası Kataloğu, El Sanatları Kitapçığı ve Bingöl Yöresi Hikayeleri adı altında 3 kitapçık hazırlandı
İğne Oyası Katalogu'nda dantel işlemeler, Yazma Kenarları ve Havlu kenarlarını içeren resim ve desenlere yer verildiğini ve yerli veya yabancı isteyen herkesin bu katalogla desen çıkarıp kendi iğne oyalarını yapabileceğini aktaran YİSTOD Başkanı Mahmut Buyankara, bu çalışma ile yavaş yavaş terk edilmeye başlanmış olan iğne oyalarının korunması ve geliştirilmesinin amaçlandığını söyledi.
El Sanatları Kitapçığı'nda; Hayvansal Ürünlerden Yapılan El Sanatları, Ağaç İşlemelerden yapılan el sanatları ve yerel kıyafet ürünlerine yer verildiğini aktaran Buyankara: “Bu alandaki bazı ürünler artık günümüzde üretilmiyor. Nadiren ustalarına rastlanıyor. Bu çalışma ile yeni nesillere eski kültürümüzü aktarmayı ve geçmişle gelecek arasında bağ kurmayı amaçlamaktayız. Çoğuna artık nostalji olarak baktığımız bu ürünler için yeni koruma tedbirlerinin geliştirilmesi ve turizm amaçlı üretilmeleri sağlanabilir. Bingöl Yöresi Hikâyeleri kitapçığında ise, 11 tane hikâyenin Zazaca ve Türkçe anlatımlarına yer verilmiştir. Yüzyıllardan beri nesilden nesile aktarıla gelmiş olan bu hikâyelerin aynı zamanda, bünyelerinde bir tarih, felsefe, kültür ve inanç barındırdıkları öngörüldüğünde yapılan çalışmanın ehemmiyeti daha iyi anlaşılacaktır. Bugüne kadar yazıya dökülmedikleri için çoğu unutulup giden hikâyelerimizin, en azından birkaçının yayınlanması hedefini taşıyan çalışma ile Zazaca olarak derlenen hikâyeler Türkçeye çevrilmiştir. Okuyucular, haklı olarak, niçin daha fazla hikayeye yer verilmediğinden yakınabilirler, Tabiî ki yöre hikayeleri sadece 11 taneyle sınırlı değil. Ancak söz konusu çalışmamız benzer çalışmalar için bir başlangıç teşkil etmekte olup bundan sonra özellikle Bingöl Üniversitesi bağlamında daha geniş akademik çalışmaların yapılması gerekmektedir. YİSTOD olarak imkânlarımız ve zamandan kaynaklanan sınırlılıklar ölçüsünde bir derleme yapmaya çalıştık. Bu çalışma ile, özellikle araştırmacıların konuya dikkatlerinin çekileceğini ve daha geniş araştırmaların yapılacağını umuyoruz. Her üç kitapçığın hazırlanmasına emeği geçen Proje Koordinatörümüz Gülbahar Kılıç, Danışmanımız İbrahim Bukan, Giyim ve Tasarım uzmanı Özlem Kılıç, Edebiyatçı Ahmet Şahin ve Resam Ayşe Kıtay ile derneğimizin gönüllü çalışanlarına teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Bingol KEnt HAber/Bingol MEdya