TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Stratejik Düşünce Enstitüsünde düzenlenen “Türkiye'nin Dış Politikasındaki Dönüşüm” başlıklı konferansta kapsamlı değerlendirmelerde bulundu. SDE ve YTB tarafından düzenlenen Uluslararası Diplomasi Okulunun 40 farklı ülkeden katılım sağlayan 62 uluslararası öğrencisine hitaben konuşan Yılmaz, Türkiye'nin dış politikasına dair değerlendirmelerde bulundu.
Yılmaz, yurtta barış dünyada barış ilkesinin Cumhuriyetin kurulduğu günden beri öncelikli bir ilke olduğuna dikkat çekti ve bu noktada Türkiye'nin girişimci ve insani diplomasi anlayışıyla da bu duruşuna önemli bir ivme kazandırdığını vurguladı. Yılmaz, bu iki temel ilkenin yanı sıra, Türkiye'nin dış politikada hakkaniyet eksenine dayalı, bağımsız pro-aktif siyaset ve perspektif üreten bir dış politika yürüttüğünü, ekonomik-ticari ilişkilerin ve enerji güvenliğinin sağlanması, yurtdışındaki Türkiye vatandaşlarının ve kardeş toplulukların haklarının korunması, Terörizmle ve yıkıcı propaganda faaliyetleriyle mücadele edilmesi ve yumuşak gücünün pekiştirilmesi gibi unsurlara dair de bilgi verdi.
Yılmaz, Türkiye'nin Dünya 5'ten büyüktür diyerek, Birleşmiş Milletler Sisteminin adaletli, hakkaniyetli yeni bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu gür bir sesle ifade ettiğini belirtti ve bugün Türkiye'nin, dış meselelerde başka ülkeleri takip eden pasif bir izleyici değil, inisiyatif ve sorumluluk alan bir ülke olduğuna dikkat çekti. Türkiye-AB ilişkilerini de değerlendiren Yılmaz, bu ilişkinin yalnızca üyelik süreci üzerinden ele alınmasının sağlıklı bir yaklaşım olmadığı ifade etti ve Türkiye-AB arasındaki ticaret hacmi, tarihsel doku, ortak iş birlikleri gibi birçok parametrenin bir arada ele alınarak incelenmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Konferansın ilerleyen bölümlerinde Yılmaz, Türkiye'nin son yıllarda dünyanın birçok noktasında karşılık bulan dış temsilciliklerine ve faaliyetlerine değindi ve Dışişleri bakanlığının 2002 yılında 163 iken geçen yıl itibariyle ise 248 ulaştığını ve bunun temsil noktasında önemli bir eşik olduğunu belirtti. Türkiye'nin son yıllarda, dış temsili farklı kapsamlarda gerçekleştirdiğini ifade eden Yılmaz, TİKA, YTB, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakıf, Kızılay, THY, TRT World ve AFAD gibi bir dünya markası haline gelen kurumları aracılığıyla da çok önemli bir kazanım elde edildiğini vurguladı. Konferansın akabinde katılımcıların sorularını yanıtlayan Yılmaz, SDE yönetimine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini sundu.