KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
06 Temmuz 2026 Pazartesi
°C

Yılmaz güney'in cesaretini taşıyan bir ilk film

Türkiye ile ilgili gerçek bir olayı anlatıyor "İki Dil Bir Bavul"filmi.

Yılmaz güney`in cesaretini taşıyan bir ilk film
25 EKİM 2009 PAZAR 03:42
0
1651
0
AA aa
Amerikan sinemasında hakim olan ‘öğrenci-öğretmen ilişkisi filmi'ni Türkiye'ye uyarlıyor. Böyle olunca da İran sinemasındaki belgesel estetiği geleneğini benimsese de, ‘doğuda Türkçe bilmeyen kürt çocuklar' meselesinin izini sürünce samimiyetiyle sınıfı geçiyor.

Bu filmi izlerken aslında son derece trajik ama bir o kadar da ‘hiciv'e açık bir tablo ile karşılaşıyoruz. Öyle ki Türkiye'yle ilgili gerçek bir olayı anlatıyor “İki Dil Bir Bavul”. Ancak işin ilginci, Anadolu'nun bir bölgesinde Türkçe öğrenme konusunda sıkıntı çeken Kürt öğrencilerin hikayesine uzanıyor. Böyle olunca da Amerikan sinemasında bolca gördüğümüz öğrenci-öğretmen ilişkisi filminin, Türk versiyonuyla yüzleşiyoruz.

İran sineması geleneğinin devamı

Özgür Doğan ile Orhan Eskiköy'ün bu ilk uzun metrajı, aslında şimdiden Yılmaz Güney filmleri kadar tartışma yaratacak gibi gözüküyor. Zira ülkemize dair korkulan bir gerçekliği, hem de belgesel estetiği ile perdeye taşıyarak cesur bir işe imza atıyor bu ikili. Böyle olunca da aslında biraz İran sinemasının geleneğini benimsediği söylenebilir. Öyle ki orada da belgesel estetiğiyle ve duygusallaştırma amaçlı kullanılan ana karakterlerle kurulan ‘sosyal mesele' odaklı filmlere rastlarız. Ülkenin sinemasının özelliği budur.

Bizde Atalay Daşdiken'in aslında ucundan kaliteli bir işçilik sunsa da, Türkiye koktuğu konusunda şüphelerimiz olan filmi “Mommo: Kız Kardeşim”de bu geleneğin uygulandığına tanık olmuştuk. Ancak samimiyetten ziyade İran sinemasının dünya sinemasının yükünü çektiğini düşünen bir zihnin ürünüydü film. Bu sebeple de hiç ‘Türk' kokmuyordu.

“İki Dil Bir Bavul” ise geçen yıl “Gitmek” ile başlayan ve gerçekliği yakalaması için samimi olması şart olan bu geleneği izliyor. Doğan-Eskiköy, filmlerini bir senelik kısa bir zaman dilimine sıkıştırınca ise aslında gözlemcilikleriyle son derece değerli detaylar çıkarmışlar. Kürt öğrencilerin bir Amerikan animasyonundaki ‘şeker karakterler' kadar ‘sevecen' halleri de izleyiciye geçiyor zira. Bu sebeple de samimi çalışmayı takdir etmek lazım. Özellikle de karakterine de kendi ismini veren Zülküf Yıldırım'a dikkat deriz!

“Half Nelson”, yenilemişti

Ancak başka bir açıdan bakınca da, “İki Dil Bir Bavul”un öğrenci-öğretmen ilişki filmini (Bkz. “Sakıncalı Düşünceler”, “Freedom Writers”) hiç de bozmadan sadece sosyal mesele üzerine inşa ederken, hikayenin gücüyle zirve yapmak istemesi; çok da yenilikçi bir anlayışın izini sürmediğini kanıtlıyor. Evet belki kürtlük meselesiyle ilgili çarpıcı gözlemleri var filmin, ancak bu sadece samimiyete yol açıyor, sinema açısından ‘farklı' bir şeye değil.

Öyle ki Ryan Fleck-Anna Boden ikilisi bu formülü, birkaç yıl önce “Yarım Öğretmen” (“Half Nelson”) ile bozup soyut bir formüle transfer etmişlerdi. Böylece Ryan Gosling ile siyahi bir kızın ilişkisi üzerinden ABD'nin siyasi dünyasıyla ilgili de alttan alta bir şeyler söylemişlerdi.
“İki Dil Bir Bavul”sa ‘sinemasal' anlamda değil de ‘samimiyet' ve ‘gerçekçilik' konusunda sınıfı geçiyor. El kamerası kullanımı ve basit ama yerinde kurgusuyla ‘Türk Yeni Gerçekçiliği' diye bir şey başlıyorsa onun keyifli bir seyirliği olacağına şüphe yok.

Künye:

İki Dil Bir Bavul
Yönetmen: Özgür Doğan, Orhan Eskiköy
Oyuncular: Emre Aydın, Zülküf Yıldırım, Rojda Huz, Vehip Huz, Zülküf Huz
Süre: 81 dk.
Yapım Yılı: 2008

Bir de müzikal yeniden çevrimi

New York Sahne Sanatları Okulu'na girmek isteyen bir grup öğrencinin, ‘konservuar' ve ‘müzik' tutkusu üzerine bol müzikli bir eser.

1980'de İngiliz yönetmen Alan Parker'ın çektiği ve biçimci sinemasıyla öne çıkan “Fame”, 19 sene sonra yeni jenerasyon için bir kez daha çekilmiş. Yine adını duymadığımız genç isimler bir arada. Müzikleriyle de dikkat çekecek gibi. Ama sadece o kadar...

Künye:

Fame
Yönetmen: Kevin Tancharoen
Oyuncular: Naturi Naughton, Kay Panabaker, Anna Maria Perez de Tagle, Bebe Neuwirth, Kelsey Grammer
Yapım Yılı: 2009

İki bağımsız, feminist bir filmde

Bir pon pon kızın, içine bir şey girince okulda beklenmedik olaylar meydana gelir. Zira Fox'un canlandırdığı bu karakter bir anda erkekleri öldüren bir katile dönüşür. Peki en iyi arkadaşı bu vahşete son verebilecek midir?

“Juno”nun Oscarlı yazarı Diablo Cody, bu sefer biraz da korku alanında bir işe imza atıyor. Yönetmenlik koltuğunda ise “Kadın Dövüşü” (“Girlfight”) ile çıkış yapan bir başka bağımsız sinema kadını Karyn Kusama var.

Künye:

Jennifer's Body
Yönetmen: Karyn Kusama
Oyuncular: Megan Fox, Amanda Seyfried, J.K. Simmons, Adam Brody
Süre: 92 dk.
Yapım Yılı: 2009

Peter Jackson sunar

Bir Televizyon kanalı olan Kanal-İ'de, garip olaylar meydana gelmektedir. Zira saf Anadolu çocuğu İmdat'ın cam siliciliğinden Televizyon Kanalı Genel Müdürlüğü'ne ve Türkiye'nin rating rekortmeni bir yapımcıya dönüşmesiyle birlikte bu durumdan rahatsız olan birçok insan da üreyecektir.

Türkiye'nin Medya dünyasıyla ile ilgili uzun süredir yapılması beklenen bu yapıt, Okan Bayülgen'in başrol performansı ve Türkiye'nin son yıllardaki en iyi korku filmi olan “Musallat”ın yönetmeni Alper Mestçi'nin becerisiyle dikkat çekmeye çalışıyor.

Künye:

Kanal-İ-zasyon
Yönetmen: Alper Mestçi
Oyuncular: Okan Bayülgen, Hakan Yılmaz, Erol Günaydın, Rasim Öztekin, Ahmet Çakar, Sadettin Teksoy, Metin Uca
Yapım Yılı: 2009

HT

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.07.2026
17:52
Bingöl`de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl'de yol ve kaldırımlarda kapsamlı yenileme
Bingöl Belediyesi, 2026 yılı yatırım programı kapsamında 42 bin tonu aşkın BSK asfalt uygulaması ve 26 bin metrekareyi bulan parke-bazalt kaldırım çalışmasıyla şehir genelinde yol ve kaldırımları yeniliyor. Ayrıca bazı bölgelerde dekoratif aydınlatmalar da yapılacak.
06.07.2026
17:37
Sosyal yardım ödemelerine zam
Sosyal yardım ödemelerine zam
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayı memur maaş katsayısındaki artışla birlikte sosyal yardım ödemelerinin de yükseltildiğini açıkladı. Yaşlı aylığı, engelli aylıkları, evde bakım yardımı, SED desteği ve koruyucu aile ödemeleri yeni tutarlar üzerinden hesaplara yatırılacak.
06.07.2026
17:33
Bingöl`de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl'de seyir halindeki hafif ticari araç alevlere teslim oldu
Bingöl-Diyarbakır kara yolunda seyir halindeyken henüz bilinmeyen bir nedenle alev alan hafif ticari araç, itfaiye ekiplerinin müdahalesine rağmen kullanılamaz hale geldi. Araçta bulunan 2 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
06.07.2026
14:09
Bingöl`de Yaz Kur`an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları kapılarını açtı
Bingöl'de Yaz Kur'an Kursları başladı. Kurs ziyaretinde bulunan İl Müftü Vekili Bayram Öztürk, çocukların kurslarda yalnızca dini bilgi edinmeyeceğini, aynı zamanda güzel ahlak, paylaşma, sevgi, saygı ve kardeşlik değerlerini de yaşayarak öğreneceklerini söyledi.
06.07.2026
12:46
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Jandarmadan Bir Haftada 24 Operasyon! 4 hükümlü yakalandı!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı'nın 26 Haziran-3 Temmuz 2026 tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda, çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 kişi yakalanarak cezaevine gönderildi. Operasyonlarda uyuşturucu madde, kaçak sigara, tarihi eser niteliğinde değerlendirilen yüzükler ve çok sayıda kök kenevir ele geçirildi.
06.07.2026
12:38
Drift ve makas atanların ehliyeti iptal edilecek
Drift ve makas atanların ehliyeti iptal edilecek
TBMM'ye sunulan torba kanun teklifinde, aday sürücülere yönelik trafik cezalarının ağırlaştırılması öngörülüyor. Teklif yasalaşırsa drift yapan, makas atan ve geçiş üstünlüğü bulunan araçlara yol vermeyen aday sürücülerin ehliyetleri kalıcı olarak iptal edilecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın