KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
08 Ocak 2025 Çarşamba
°C

Yılmaz: &';2010 ekonomik bakımdan iyi bir yıl oldu”

Devlet Bakanı Sayın Dr. Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin 2010 yılındaki ekonomik performansını değerlendirirken, ''2010 neresinden bakarsanız bakın ekonomik göstergeler itibariyle çok iyi bir yıl oldu'' dedi.

Yılmaz: &`;2010 ekonomik bakımdan  iyi bir yıl oldu”
03 OCAK 2011 PAZARTESİ 09:05
0
1661
0
AA aa

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin bu yıl Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomilerden biri olduğunu, sağlanan büyümenin Orta Vadeli Programda öngörülen hedefin üzerine çıkacağını kaydetti. Yılmaz, ''Programda (yüzde 6,8 büyüyecek) demiştik, ama şimdiden görüyoruz ki yüzde 7'nin üzerinde bir büyüme olacak, yüzde 7,5-8'lere kadar yükselecek bir büyümeden bahsedebiliriz'' diye konuştu.

Büyümeyle birlikte bütçe imkanlarının genişlediğini, yatırımlara daha fazla kaynak aktarma imkanı oluştuğunu anlatan Yılmaz, yıl sonu enflasyonun da yüzde 7'ler civarında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

Kriz sürecinde yüzde 45'lere ulaşan borç stokunun milli gelire oranının da düşme trendine girdiğini dile getiren Bakan Yılmaz, birçok Avrupa ülkesinde ve ABD'de söz konusu oranda artış gözlendiğini, buna rağmen Türkiye'de yıl sonu gerçekleşmesinin yüzde 41-42 civarında olmasını beklediklerini kaydetti.

İşsizlik rakamlarında da iyileşme sağlandığını anlatan Yılmaz, 2009'da yüzde 14'lere ulaşan işsizlik rakamının 2010 yılı sonunda yüzde 12'ye gerileyeceğini ifade etti ve böyle bir süreçte 2 puanlık düşüşün ''takdir edilmesi gereken bir gelişme'' olduğunu söyledi. Yılmaz, bu veriler ışığında ''2010 neresinden bakarsanız bakın ekonomik göstergeler itibariyle çok iyi bir yıl oldu'' değerlendirmesinde bulundu.

''Baz etkisi nedeniyle ihtiyatlı olunmalı''
Rakamsal verilerdeki gelişmede bir önceki yıl yaşanan küçülme nedeniyle oluşan baz etkisine işaret edilerek, ''2011 yılında ise rakamlar görece biraz daha düşük kalacak. Sizin beklentiniz nedir?'' diye sorulması üzerine Bakan Yılmaz, küresel krizin yarattığı etki nedeniyle baz etkisinin bütün ülkeler için geçerli olduğunu kaydetti ve 2011 yılı için yüzde 4,5 gibi kendilerince ''mütevazi'' bir hedef koyduklarını söyledi.

2010'da yakalanacak yüksek büyümenin ardından oransal olarak rakamın düşük kalacağını düşündükleri için 2012'de yüzde 5, 2013'de de yüzde 5,5 büyüme öngördüklerini dile getiren Bakan Cevdet Yılmaz, şöyle devam etti: ''İlk yılı düşük tutmamızın nedeni; bu yıl çok yüksek bir büyüme olacak, bu yüksek büyümenin üstüne büyümek biraz daha ihtiyatlı yaklaşmayı gerektiriyor. İkincisi Avrupa tam olarak toparlanmış değil, genel ortalamasına bakıldığında bu yıl yüzde 1,7 gibi bir büyüme tahmin ediliyor, oldukça düşük düzeylerde gidiyor Avrupa. Bunun da etkisiyle 2011 için büyüme öngörüsünü yüzde 4,5'te tuttuk. Yalnız ben inanıyorum ki bir taraftan baz etkisi nedeniyle ihtiyatlı olunması lazım ama bir taraftan da bu yıl gerçekleştirdiğimiz bu güven artışının, istihdamdaki artışın bizi 2011'e de taşıyan zincirleme etkileri olacaktır. Ben bundan dolayı büyüme potansiyelinin yüksek olacağına inanıyorum.''

Bakan Cevdet Yılmaz, kamu ve özel sektör yatırımlarında yükselme trendinin devam edeceğini düşündüklerini de belirterek, 2010'da kamu yatırımlarında ciddi bir artış gerçekleştiğini, özel sektör yatırımlarında da yüzde 30'a yakın bir büyüme gözlendiğini ifade etti ve bu sürecin 2011'de de devam edeceğine inandıklarını söyledi. Yılmaz ''Bütün bunlar gelecek yılki büyüme perspektifimizi güçlendiriyor, ama tabii ki baz etkisinden dolayı bu yılki kadar büyük bir büyüme de beklemiyoruz'' dedi.

''Meyveler 2011'de alınacak''
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgesel yatırımlara ilişkin bir soruyu yanıtlarken de 2010'da 26 bölgede kalkınma ajanslarının hayata geçirildiğini, bu sayede ''çok büyük bir dönüşüm'' sağladıklarını ifade etti. Yılmaz, sürece ilişkin şu bilgileri verdi: ''Kalkınma ajanslarının her biri kendi bölgesiyle ilgili plan geliştirdi, bu planların birçoğu da DPT tarafından onaylanmış durumda. Şu an itibariyle 20'ye yakın bölgede ilk defa aşağıdan yukarıya, yerel aktörlerin sürece dahil olduğu bir tarzda bölgesel planlar hazırlandı. Bu ajansların koordinasyonunda ve DPT'nin onayıyla ilk bölgesel programlar yürürlüğe girdi. Birçok ajansımız hibe programlar uygulamaya başladı. 2010 bölgesel politikalarımız açısından en kritik yıllarımızdan biri oldu. Burada yeni bir anlayışa da geçtik; artık sadece az gelişmiş bölgede bölgesel politika anlayışından vazgeçtik, tüm Türkiye'yi kapsayan bölgesel bir politika ve tüm Türkiye'de rekabet gücünü artırmaya odaklandık. Bölgeler arası gelir dengesizliğini giderme hedefini koruyarak top yekun büyüme hızımızı yükseltmek, bütün bölgelerimizin potansiyelini harekete geçirmek durumdayız.”

Bakan Yılmaz Yılmaz, 2010 yılının bölgesel politikalar açısından önemli bir yıl olduğuna vurgu yaparak , ''2011 yılı bunun meyvelerini toplayacağımız bir yıl olacak'' diye konuştu.
Yılmaz, kalkınma ajanslarının bulundukları bölgeye ve vatandaşlara sağlayacağı katkılara ilişkin bilgi verirken de bu ajansların bölgedeki kamu özel sektör ve yerel yöneticileri bir araya getirdiğini, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının organizasyona dahil edildiğini belirterek, ''Bence ajansların esas katkısı bütün bu değişik unsurları bir araya getiren bir platform olaması, değişik partilerden görüşlerden farklı kurumsal yapılardan insanlar bu platformda bir araya geliyor ve bölgeyi nasıl kalkındırırız diye kafa yoruyor'' dedi.

Ajanslarda uzman bir kadronun görev yapmasının da önem taşıdığına dikkat çeken Bakan Yılmaz, bölgeyle ilgili tüm bilgilerin bir havuzda toplandığını, bölgesel gelişmeye dönük araştırmaların desteklendiğini, bir yönüyle ''bölgenin teknik anlamda aklını oluşturan bir yapı'' kurmuş olduklarını söyledi.

İdari bir yapı olarak değil tümüyle fonksiyonel bir yapı olarak kurguladıkları bu yapıdan vatandaşların da rehberlik isteyebileceklerini, varsa projeleri için kaynak temin edebileceklerini, eğitimlerden faydalanabileceklerini anlatan Yılmaz, ajansların bölgeye dolaylı etkisinin ise istihdamı artırmak, bölgedeki sosyal kültürel faaliyetleri canlandırmak ve yaşam koşullarını iyileştirmek yönünde olacağını dile getirdi.

Kalkınma ajansları çerçevesinde bir de Yatırım Destek Ofisleri kurduklarını, bu sayede bölgeye giden yatırımcının kendisine bir muhatap bulabildiğini ifade eden Bakan Yılmaz, burada bürokratik işlemlerin takibinden bölgedeki yatırım potansiyelinin tanıtımına kadar pek çok hizmetin sunulduğunu bildirdi.

GAP, DAP ve KOP
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, 2010 yılında bölgesel projeler GAP, DAP ve KOP'a aktarılan kaynak ve gelecek yıl aktarılması planlanan ödenekle ilgili soruya cevaben de bu projeler kapsamındaki illerde yürütülen altyapı, ulaştırma, sulama, arazi toplulaştırması, eğitim ve sağlık yatırımları hakkında bilgi verdi. 2010 yılında GAP için 4 milyar, DAP için 1,6 milyar KOP için de 0,4 milyar lira ödenek ayrıldığını hatırlatan Bakan Yılmaz, harcamaların henüz netleşmediğini, ancak toplam 6 milyar TL tutarındaki bu ödeneğin yıl sonu itibariyle tümünün harcanmış olacağını söyledi.

Bakan Yılmaz, bu projelere 2011 yılı için aktarılacak ödeneğe yönelik soru üzerine de henüz yatırım programının proje bazında çıkmadığını ama GAP, DAP ve KOP'un toplam yatırımlardan yüzde 20 pay alacağını, bunun da yaklaşık 7 milyar liraya denk geleceğini bildirdi.
 

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın