Bingöl'ün Solhan İlçesi Asmakaya Köyü'nde 22 Ağustos 2020 günü meydana gelen sel, köydeki arazilere ve bahçelere zarar verdi. Devlet Su İşleri (D.S.İ) 94 Şube Müdürlüğü'nce 2017'de yapılan taşkın koruma seti de seli önlemeye yetmedi.
2018'de sel nedeniyle bahçesi zarar gören ve zararı kendi imkânlarıyla karşılayan Zeki Yazıcı adlı vatandaş, ilgili kurumun bunu bilmesine rağmen tedbir almaması üzerine bu yıl aynı zararı gördü.
Dağdan gelen selin sadece su olarak akmadığını, önüne kattığı taşı toprağı da aşağı sürüklediğini aktaran Zeki Yazıcı: “D.S.İ tarafından 2017'de taşkın koruma için kanallar yapıldı. Ancak dar yapılan ve su akışını daha da hızlandıran bu kanalın, benim de evime 20-30 metre mesafedeki kısmında bir de yaya ve hayvan geçişi için küçük bir menfez yapıldı. Menfezin alt kısmında zaten köprü tarzı bir geçiş yeri de bulunuyordu. Birinci zararımdan sonra bu menfezin kaldırılması ya da yükseltilmesi gerektiğini aktardım. Lakin ‘proje böyle, değişiklik yapamayız' diyerek çözüm bulanmadı. Bu yıl yine yanı sorunu yaşadık ve dağdan gelen taşların kapattığı o küçük menfez nedeniyle sel suları kenarlara taştı ve yine bahçemi kullanılamaz hale getirdi. İlgili kuruma gittiğimde, projede sadece su debisinin hesaplandığını, oluşan sorunlar nedeniyle hatalı bir proje olduğunu kendileri de belirtiyorlar ancak çözüm için maalesef kamu hantallığı ön plana çıkıyor. Hatalı olduğu kabul edilen projeye rağmen maalesef herhangi bir zarar tanzimi olmuyor. Onca emeğim boşa gittiği gibi yeniden on binlerce lira masraf ederek bahçemi eski haline getirmeye çalışacağım. Ki, proje düzeltilmediği taktirde köyümden vazgeçeceğim. Yazık günah bunca emeğe..!” sözleriyle mağduriyetini dile getirdi.
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
Yaya ve hayvan geçişi için yapılan menfezin kaldırılmamasından ya da yeniden düzenlenmemesinden kaynaklı bunca zarar nedeniyle hukuk mücadelesi başlattığını ve suç duyurusunda bulunduğunu dile getiren Yazıcı: “Geçen yıl gördüğün zararla orada 2-3 tane menfez yapılırdı. Devlet malıdır, yıkma ya da kaldırma lüksümüz yok. Ama devlet kurumundan da şunu beklerdik, projeye dair küçük bir düzeltme yapılabilir, bunca zararı yeniden görmemek için tedbir alınabilirdi. Maalesef söylediğimizle kalıyoruz. Bahçemin içerisi bir buçuk metre yüksekliğinde çamur ve taş dolmuş vaziyette. Bahçeyi eski haline nasıl getireceğim bilmiyorum! Proje hatalı ama zararı kendim karşılıyorum. En kolay cevap da ‘yapacak bir şey yok' demek oluyor. Vatandaş gitsin başının çaresine baksın yani..! Ben de avukatım aracılığıyla suç duyurusunda bulundum, yapılacak tespitlerden sonra da İdare Mahkemesi'nde davamızı açacağız” dedi.