YGS, bu seneyle birlikte üçüncü kez uygulanacak. Geçmiş sınavların iyi analiz edilmesi, uygulanacak yeni sınavda çıkması muhtemel soruların tahminini kolaylaştıracak.
Gerçekleşen YGS'lerde testlere yönelik şu konu analizleri yapılabilir. Sınavlarında tüm adaylara puan getirisi yüksek olan matematik testinde sorulan 40 sorunun 20 tanesi rasyonel sayılar, üstlü-köklü ifadeler, çarpanlara ayırma ve problemlerden gelmişti.
Geometri dersinde ise en çok soru getirisi olan konular açı-kenar bağıntıları, çember ve analitik geometri olmuştu. Fen bilimlerinde madde ve özellikleri, ısı ve sıcaklık, optik, atomun yapısı, periyodik tablo, kimyasal denklemler, kalıtım ve evrim en çok soru getirisi olan konulardandır.
Sosyal bilimler testinde ise soru dağılımı farklı olmakla birlikte son iki yılda en çok soru gelen konular tarih bilimine giriş, İslam tarihi, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ilke ve inkılapları, iklim bilgisi, yerin şekillenmesi, nüfus ve yerleşme, doğal afetler konuları olmuştu.
Sınavlara moral-motivasyon olarak hazırlanırken sınava yüklenen anlam gözden geçirilmelidir. Bu anlamda sınavların hayatın bir basamağı olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Özellikle öğretmenlerin ve ailelerin sınava hazırlanan gençlere moral bakımından yardımcı olması önemlidir. Eğer öğrencide sınav kaygısı gözleniyorsa, öğrenci ile doğrudan konuşulmalı fakat kaygı düzeyi adayın uyku, beslenme, dikkat toplamasını olumsuz etkiliyorsa vakit kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.