Fide Üretim çalışmaları ile ilgili bilgi veren Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nusret Özbay, "Nisan'ın başında üretimine başladığımız sebze fidelerimiz şu anda dikime hazır hale geldiler. Üniversite personelimiz ve vatandaşlarımız, domatesten bibere kavundan karpuza kadar her çeşit fideyi buradan temin edebilir” dedi.
Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çoğunlukla yerli tohum kullanıldığını belirten Doç. Dr. Nusret Özbay, “Özellikle tüplü domates fidelerimizin çoğu yerli köy domateslerinden oluşmaktadır. Tüplü fidelerimizin tanesi 1.25 TL'den satılacaktır. Koronavirüs salgını nedeniyle içinde bulunduğumuz hassas dönemde küçük de olsa bir katkımız olsun düşüncesiyle bu yıl fide fiyatlarımızda bir artış yapmadık. Bu yıl %50'lilere varan maliyet artışına rağmen fide fiyatına zam yapılmadı ve geçen yılın fiyatı ile satış yapılmaktadır. Çalışmalarımızda bize desteklerini esirgemeyen üniversitemiz yönetimine ve özellikle de Rektörümüz Sayın Prof. Dr. İbrahim Çapak'a teşekkür ederiz” diye konuştu.
Geçen yıl fide alan üreticilerden olumlu yönde tepkiler aldıklarını dile getiren Doç. Dr. Özbay, sebze üreticilerine şu tavsiyelerde bulundu:
“Elbette fideleri buradan alıp götürmekle iş bitmiyor. Fideleri dikerken ve devamında bir takım yapılması gereken uygulamalar var. Özellikle fideyi götürüp diktikten sonra mutlaka hemen can suyunu vermelerini ve takip eden birkaç gün de ihtiyaç duyulması halinde bu işleme devam etmelerini üreticilerimizden istiyoruz. Bingöl'de 15 Mayıs'a kadar ilkbahar geç donları riski vardır. Bu nedenle risk almamak istenilirse fide dikimlerinin Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren yapılması önerilmektedir. Rakımı yüksek olan yerlerde dikim işleri biraz daha geç yapılmalıdır. Çok erken dikimi yapılan sebze fidelerinin İlkbahar geç donlarından zarar görme riski vardır. Bununla birlikte üreticilerimizin Meteoroloji Genel Müdürlüğünün çiftçiler için gerekli tüm meteorolojik verilerle hazırladığı Tarımsal Hava Tahmini bölgeleri için takip etmelerinde yarar vardır.”