2000'li yılların başında Köylülerin sulama suyu ihtiyacının karşılanması için Tağsor deresinden Yenibaşak'a su getirilmesi çalışmaları sonucunda Vankan deresine kadar borular ile su getirilmesi işi tamamlanıp ihale kapsamındaki işin bittiği gerekçesi ile orada ara verildiği belirtildi.
Daha sonra yapılan ikinci bir ihale ile köy merkezinden Sarédeşt mevkiine kadar yeni bir çalışma ile soruna kısmi bir çözüm daha getirilmeye çalışılsa da önceki çalışmanın bittiği mevki ile sonradan yapılan çalışma arasında yaklaşık bin 700 metre civarında ise arada boşluğun bırakıldığını belirten köylüler, bu işin aslında yapılmış göründüğünü de öğrendiklerini ifade edip bunun araştırmasını isterken her yıl söz konusu su getirilen bölgelerde boruların dönem dönem tahrip edildiğini ve köylüler tarafından sürekli onarma çalışmaları yapıldığını aktarıp kesin çözüm istediklerini belirttiler.
ARK BİLMECESİ ÇÖZÜM BEKLİYOR!
Yenibaşak Köyü sakinlerinden olup 2 dönem Gençtavus Köyü Muhtarlığını yapan Şükrü Orman, köylülerin yıllardır sulama sorunu çilesi çektiğini belirtip çilenin nedenlerinden birinin ise su arkının 3 bölüme ayrılması olduğunu belirtti.
Yenibaşak Köyü'ne sulama suyunun getirilmesi için çalışmaların başlandığını belirten Orman, şunları aktardı: “Köye sulama suyu ihtiyacının karşılanması için ihale edilip çalışmalara başlandı. Tağsor Deresi'nden başlatılan çalışma Vankan Deresi'ne kadar yapıldı. İhalede belirtilen çalışma miktarının bu kadar olduğu belirtilip iş bitirildi. Daha sonra eksikliklerin giderilmesi için yapılan girişimler sonucunda bir ihale daha yapılarak Köy merkezinden Sarédeşt mevkiine kadarki bölgede de boruların döşenmesi suretiyle kısmi bir çözüm daha getirildi. Tağsor Deresi'nden Vankan Deresi'ne kadar olan bölüm bir ihale kapsamında yapılırken köy merkezinden Sarédeşt mevkiye kadarki ikinci bölüm de ayrı ihale edilerek yapıldı. Sarédeşt ile Vankan deresi mevkileri arasındaki bir bölüm ise daha da yapılmamıştır. Buranın yapılması için yapılan girişimler sonucunda yapılmayan ara bölmenin aslında ihale sonucu yapıldığı göründüğünü belirtenler de oldu. Suyun kaynağı ile köy merkezinde iki tarafta çalışmaların yapılmasına rağmen arada bir yerin yapılmaması bilmecesinin çözülmesini isterken eğer bu bölge yapılmış olarak görünüyorsa bu bin 700 civarındaki yerin incelenmesini talep ediyor sorunun çözülmesini de ivedilikle istiyoruz.”
KÖYLÜLER ‘BU ÇİLE BİTSİN' DİYOR!
Ark bilmecesinin çözümünü isterken ayrıca Köylülerin yıllardır devam eden çilelerinin de bitmesini isteyen Yenibaşak Köyü eski Muhtarlarından Bahri Öylek, Köye sulama suyu için bir ark yapılırken arkın üç bölüme ayrılmasını ve başının yapıldıktan sonra orta kısmı es geçirilerek sonunun yapılması bilmecesinin anlamadıklarını belirtti.
Ayrıca yapılmayan ara bölmenin aslında yapılmış olarak göründüğüne bir anlam veremediklerini ve inceleme istediklerini belirten Öylek, şunları kaydetti: “Tağsor Deresi'nden gelen su hattında bazı bölümler sel sularından etkilenip tahrip oluyor. Köylüler; her yıl sulama suyundan istifade etmek için tahrip olan boruları onarıyor ancak bu çalışmalar geçici çözüm oluyor. Yanılmıyorsam bir sefer bir kurum tarafından bir sefer de özel bir firma tarafından boru desteği ile onarımlar yapılırken diğer dönemlerde ise köylüler tarafından alınan borular ile geçici çözümler üretilmeye devam ediyor. Köylüler sulama suyu ihtiyacının karşılanması için dere ağızlarında ağaçlar ve taşlar ile destekleyip boruların eklerini onararak çözüm getirseler de bu çözümler kısa süreli oluyor. Bu yıl birkaç kez köylülerce arkta çeşitli aralıklar ile çalışmalar yapılmıştır. Bu sorunun çözümü için ise boruların askıda olduğu bölgelerde taştan setler yapılıp boruların tahrip olmasının önlenmesi gerekmektedir. Köylüler her zaman bu onarım işi ile ilgilenecek imkanlara sahip değillerdir. Yetkililerce söz konusu bölgelere iş makineleri aracılığı ile kesin çözüm getirerek köylülerin bu çileden kurtarmasını talep ediyoruz.”