KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
17 Aralık 2025 Çarşamba
°C

Yeni döneme giriliyor! Türk Lirası zirvede

24 Haziran seçimleri ile Türkiye yeni bir döneme giriyor. İstikrarlı yatırım hamleleriyle gücüne güç katan Türk ekonomisi, seçim haftası gelişmekte olan ülke piyasalarına göre pozitif ayrışan TL ile ivme kaydetti.

Yeni döneme giriliyor! Türk Lirası zirvede
30 HAZİRAN 2018 CUMARTESİ 05:39
2
2357
1
AA aa

Türkiye, 24 Haziran seçimleriyle başta siyasal sistem olmak üzere pek çok alanda büyük bir dönüşüm sürecine girdi. Yeni dönemde yatırım hamleleriyle Türk ekonomisinde atılım sürecine devam etmesi beklenirken seçim haftası Türk Lirasının diğer para birimlerine göre pozitif ayrışması ile ivme kazandı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ekonomi yönetimi de kökten değişim sürecinin bir parçası olacak. Yeni ekonomi yönetimi Hazine ve Maliye, Sanayi ve Teknoloji ile Ticaret bakanlıkları olarak 3 ayakta toplanacak. Ayrıca kurul ve ofislerle de ekonomi politikaları desteklenecek. Yeni ekonomi yönetiminin en önemli gündem maddesinin başında da ekonomide yapısal reformlar oluşturacak.

Türk Lirasının diğer para birimlerine göre pozitif ayrışmasını değerlendiren ekonomistler, yeni hükümet sisteminin ilk ekonomi yönetiminin gündem maddelerine ilişkin de yenisafak.com'a değerlendirmede bulundu.

TL değer kazanımında zirvede

Türk varlıklarında seçim sonrası pozitif ayrışma devam ettiğini ifade eden GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Türk Lirası değer kazanımı ile gelişmekte olan ülkelerin para birimleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Seçim belirsizliğinin ortadan kalkması sonrasında gözler yeni kabine içerisinde ekonomi yönetiminin nasıl şekilleneceği ve bu süreçte de maliye ve para politikası adımlarının yakın gündemde dolar kuru için önem arz ettiğini söyleyebiliriz” dedi.

“Yeni kabinede kimler olacak, ekonomi yönetimi kimlerden oluşacak ve ekonomik reformların uygulanabilirliği ne olacak, piyasa bunları merak ediyor” diyen Erkan, “Sonrası ise ekonomik reform süreci olarak izlenecektir” açıklamasında bulundu.

Seçim belirsizliği kalktı

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasının TL üzerindeki baskıyı azalttığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 24 Haziran günü erken seçime gidileceğini duyurmasının ardından gündemimiz “seçim” oldu. Seçim belirsizliği, 24 Haziran günü kimin galip geleceği ve sonrasında Türkiye'yi nelerin beklediği gibi bir sürü soru işaretleriyle dolu bir süreç geçirdik. Artık bu belirsizlik ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

Karadağ, “Türkiye ilk turda seçimi sonuçlandırdı ve TL'nin üzerinde baskıyı bir nebze de olsa azaltmış oldu. Şimdi ise kulislerde ekonomi yönetiminde kimlerin olacağı konuşuluyor. Piyasanın sevdiği, Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin yerinde kalıp kalmayacağı merak konusu diyebilirim. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni kabineyi 08 Temmuz'dan sonra açıklayabileceğini duyurdu. Piyasanın merakla beklediği kabineyi öğrenmeye biraz daha zaman var. Ancak bu süreçte TL üzerinde ciddi bir oynaklığın olmayacağını düşüyorum. Sonuçta Türkiye bir seçimi atlattı ve bir belirsizliği rafa kaldırdı” dedi.

“Bundan sonraki süreçte, piyasaları tatmin edici reformlar ve uygulamaların devreye girmesiyle ekonomik göstergelerde de iyileşmenin oluşabileceğini ve TL'de kalıcı pozitif bir ayrışmanın olabileceğini düşünüyorum” diyen Karadağ, “Ekonominin belli bir raya oturması için biraz daha zaman var. Uygulanacak reformlar ve bunların vereceği cevaplar bu süreçte önemli olacaktır” açıklamasında bulundu.

"Seçimin ilk pozitif etkisini yaşadık"

Seçim belirsizliğinin piyasalarda özellikle TL varlıklarında Nisan ayı ortası itibariyle ciddi bir etki yarattığını ifade eden Ekonomist Dr. Pelin Yantur, “Seçim öncesi görülen oynaklık seviyeleri oldukça yukarı yönlüydü. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi seçimi sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda seçilmesi ve bu nedenle politik belirsizliğin ortadan kalkmasıyla piyasalar ertesi gün sabah saatlerinde pozitif bir ayrışım yaşadı. Yukarı seviyelerde olan oynaklık son bir ayın en düşük seviyesine gelmişti. Burada seçimin ilk pozitif etkisini yaşadık. Fakat ardından ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı belirsizliği ve AMB para politikası gelişmekte olan ülkeleri yakından etkilediği gibi günün ikinci yarısında TL varlıkları üzerinde de etki yarattı” dedi.

Yantur, yeni ekonomi yönetiminin yapacağı yapısal reformlarıyla birlikte enflasyonu düşüren uygulamalar ve yatırımcıları çeken icraatların, olumlu bir seyri ortaya çıkaracağını vurgulayarak, “Önemli olan bu süreçte manipülatif söylemlere prim vermemek” açıklamasında bulundu.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
Misafir Kullanıcı (@Misafir_29590)
30 Haziran 2018 Cumartesi 14:44
Gören de dolar 4 liranın altına indi sanır.Altı üstü 4.70 den 4.60 a düştü.Onu da bir günde geri alır.
17.12.2025
04:29
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Elbaşı Deresi lağım hattına döndü
Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Elbaşı (Qasmon) Köyü'nde kanalizasyon altyapısının bulunmaması nedeniyle atık sular yıllardır Elbaşı Deresi'ne akıyor. Dere boyunca yapılan tarımsal sulama ve son dönemde yaşanan balık ölümleri, çevre ve halk sağlığına yönelik riskleri yeniden gündeme taşıdı.
17.12.2025
04:28
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Bingöl konut fiyatlarında zirvede!
Merkez Bankası'nın Kasım ayı verileri, Türkiye genelinde konut fiyatlarının artışını sürdürdüğünü ortaya koyarken; Bingöl'ün de içinde bulunduğu bölge, yıllık artış oranında ülke genelinde ilk sıraya yerleşti. Peki bu tablo Bingöl'de konut piyasası için ne anlama geliyor?
17.12.2025
04:28
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Turnuvasında Final Günü
Bingöl Ova Köyleri Derneği tarafından düzenlenen köyler arası futbol turnuvasında finalin adı Gözeler ile Havsel oldu. Turnuva 19 Aralık'ta oynanacak final maçıyla tamamlanacak.
17.12.2025
04:26
Bingöl`de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de aranan hırsızlık şüphelisi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında, hakkında hırsızlık suçundan 6 yıl 9 ay 20 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir şahıs yakalandı.
15.12.2025
23:04
Bingöl`de Sinema Dolu Üç Gün
Bingöl'de Sinema Dolu Üç Gün
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle, Bingöl Valiliği ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Bingöl Kısa Film Festivali, açılış programıyla başladı. Festival kapsamında üç gün boyunca Bingöl merkez ve ilçelerinde film gösterimleri ve söyleşiler gerçekleştirilecek.
15.12.2025
23:03
Lider 12Bingölspor`da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
Lider 12Bingölspor'da Hedef Net: Farkı Açmak, Yolu Yarılamak
TFF 3. Lig 2. Grup'ta zirvede yer alan 12 Bingölspor, haftanın kritik maçında Osmaniyespor'u konuk ediyor. Yeşil beyazlılar, taraftar desteğiyle galibiyet serisini sürdürerek şampiyonluk yürüyüşünü güçlendirmek istiyor.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın