Çiğnemenin çift taraflı dengeli şekilde yapılmaması ilerleyen dönemde kronikleşerek çene kemiği ekleminde kalıcı hasara neden olabiliyor.
Tek taraflı çiğnemenin ağız açma, kapama ve çiğnerken eklemlerden ses gelme gibi sağlık sorunlarına yol açtığını ifade eden diş hekimi Ayşegül Marmara, dişlerin kaybedilmesi, çürük, iltihaplı dişler veya kaybedilen dişlerin protezle telafi edilmemesinden dolayı tek taraflı çiğnemenin alışkanlık haline getirildiğini ifade etti.
Marmara, 'Yemeklerin ağızda tek tarafla çiğnenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Tek taraflı çiğneme yaparak tek çeneye yüklenmek eklemlerde şikayete neden oluyor. Ağız açmada ve kapamada kısıtlılık, konuşmada zorluk, çenede kayma, çiğnerken eklemlerden ses gelmesi gibi eklem hasarlarına neden olabiliyor. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi müdahale gerektirebiliyor.' dedi.
Yemekler gibi kabuklu yiyeceklerin de sürekli tek kırılmasının da çene kemiği eklemine zarar verdiği uyarısında bulunan Marmara, şunları söyledi: 'Dişler çiğneme fonksiyonunu yerine getiren organlardır. Fındık, ceviz gibi kabuklu yemişler kırmak dişlerde ufak mikro çatlaklara neden olur. Bu çatlaklardan dolayı çürüme çok daha kolaylaşıyor. Sürekli bir şey kırılan dişlerde oluşan mikroskobik çatlaklardan sızan mikroplar çürümeyi hızlandırıyor.'
Tek taraflı çiğnemenin önüne geçmek için eksik dişlerin protez dişlerle telafi edilmesi, iltihaplı dişlerin tedavisinin yapılması gerektiğini dile getiren Ayşegül Marmara, ' Eksik dişler protez yapılarak tamamlanmalıdır.Gece diş sıkması olan hastalarda çene eklemine çok fazla yük biniyor. Buna bağlı olarak çenelerde ağrı ve ağız açmada kısıtlılık olabiliyor. Bunun da tedavisi mutlaka yapılmalı.' diye konuştu.
CİHAN