Lezzeti ve erken pişme özelliğiyle yoğun rağbet gören ‘Yedisu Fasulyesi'nin hangi şartlar yetiştiği konusunda bilgi veren Mehmet Kesen isimli satıcı, destek verilmesi durumunda yurtiçi piyasasında büyük bir atak geliştirilebileceğini söyledi.
10 yıldır fasulye yetiştiriciliği yaptığını belirten Kesen, Yedisu'da horoz, şeker, denason, çalı ve nerman olmak üzere toplam 5 çeşit fasulye üretildiğini, bunlardan en fazla ilginin ise kilosu 3 YTL'den satılan horoz ve 4 YTL'den satılan şeker fasulyenin gördüğünü ifade etti.
Yedisu Fasulyesi'nin yetiştirilmesi sırasında hiçbir katkı maddesi kullanmadıklarını, özelliğini ve lezzetini tamamen doğadan aldığını anlatan Kesen: “Ektiğimiz fasulyenin yetişmesi sırasında katkı maddesi veya gübre kullanmıyoruz. Tamamen hava, su ve topraktan aldığı güçle yetişiyor. Yedisu'nun havası, soğuk suyu ve toprağı fasulye için oldukça elverişli. İki köy arasında bile verim farklılığı görülebilir ancak lezzet farkı bulunmaz” dedi.
Haziran ayı başlarında ektikleri tarlalarını Eylül ayında hasat ettiklerini ifade eden Kesen, sahibi olduğu 6 dönümlük tarladan yıllık 5 ton fasulye elde ettiğini kaydetti.
Destek verilmesi durumunda ‘Yedisu Fasulyesi'ni yurtiçi piyasasında markalaştırabileceklerini savunan Kesen: “Buralarda büyük göçler yaşandı. Kimse kalmadı. Bu yüzden eskisi kadar üretim olmuyor. Toprağı olan da imkânları el vermediği için fazla üretim yapmıyor. Yetkililer bu konuda bir girişimde bulunursa Yedisu fasulyesini Türkiye'nin her yerinde satabiliriz” diye konuştu.
Geçmiş yıllarda ağırlıklı olarak Karlıova, Kovancılar ve Erzincan ve Erzurum'da sattıkları fasulyeleri son yıllarda Bingöl merkezde tükettiklerine dikkat çeken Kesen, piyasadaki talebi karşılayamaz duruma geldiklerini, bu nedenle üretimin arttırılması için destek verilmesi gerektiğini vurguladı.
BingolOnline/Bingöl Kent Haber