KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
07 Mayıs 2026 Perşembe
°C

Yayladere'de 160 oğlak telef oldu

Yayladere İlçesi'ne bağlı Doğucak Köyü Velikan Mezrası'nda hayvancılık yapan İlhan Barun'a ait 160 oğlak, 3 günde telef oldu. Veterinerlerin teşhis koyamadığı garip oğlak ölümleri üzerine savcılık soruşturma başlattı.

Yayladere`de 160 oğlak telef oldu
11 AĞUSTOS 2011 PERŞEMBE 00:32
0
8629
0
AA aa

İstanbul'da kuaförlük yaparken 25 yıl sonra baba evi Yayladere İlçesi'ne bağlı Doğucak Köyü, Velikan Mezrası'na gelen 40 yaşındaki İlhan Barun, İstanbul'daki evi ve işyerini ipotek göstererek bankadan çektiği 100 bin ve borç aldığı 25 bin olmak üzere toplam 125 bin TL sermaye ile hayvancılık yapmaya başladı.

Yaklaşık 6 ay önce babaevine dönen İlhan Barun, Eşi Neslihan ile oğlunu Elazığ'ın Karakoçan İlçesi'nde kiraladığı evde bırakarak, baba evini onarmaya başladı. Velikan Mezrası'na giden yolu da açan İlhan Barun, 4 ay önce keçi yavrularını satın almaya başladı. 254 oğlak satın alan İlhan Barun, Bülent Bildirici adlı bir çobanla anlaşarak beraber hayvancılık yapmaya başladı.

Arada bir eşi ve oğlunun yanına da gelen Barun, Özlüce Baraj gölü kıyısında hayatını düzene koymaya çalıştığı sırada oğlaklarının ölmeye başladığını söyledi. Her gün onlarca oğlakın gözleri önünde telef olduğunu ifade eden Barun, "Oğlaklardan 5-10 tanesi öksürüyordu, hastalanmışlardı. Karakoçan İlçesi'nden özel bir veteriner getirdim. Oğlakları tedavi etmek için veteriner 254 oğlağa aşı yaptı. 24 saat sonra oğlaklardan 20 tanesi aniden öldü. Ardından ölümler başladı, 20, 30, 40 derken tam 160 oğlak peş peşe can çekişerek telef oldu. Bunun üzerine Bingöl'ün Yayladere İlçe Tarım Müdürlüğü'nden yardım istedim" dedi.

Yayladere İlçe Tarım Müdürlüğü veterineri İbrahim Büdüş'ın çabası sonuç vermedi. Veteriner Büdüş, ölen oğlaklardan aldığı patolojik nümuneleri Elazığ Fırat Üniversitesi Araştırma Hastanesi'ne gönderdiklerini belirterek, "Dün geceden beri toplu keçi ölümleri gerçekleşmiş burada. Karakoçan'dan özel olarak getirilen veteriner tarafından daha önce 'Keçi ciğer hastalığı' teşhisi konmuş. Aşı yapılmış ve 24 saat sonra oğlaklarda (Keçi yavrusu) toplu ölümler başlamış. Keçi ciğer hastalığı dediğimiz bir hastalık var. Buna karşılık 'Capridoll' diye bir aşı yapılmış. Ölümlerin yüzde yüz bu aşıdan kaynaklandığını diyemeyiz. Fakat hastalıklı hayvanlara bu aşının yapılmaması gerekiyor. Yani normalde hasta hayvana aşı yapılmaz. Yani bu insanlar içinde aynı kural geçerlidir. Öncelikle hastalık tedavi edilir. Şüpheler arasında bu ihtimal var. Bir başka ihtimal ise hayvanların zehirlenmiş olabileceği. Bu hayvanların bu kadar telef olması zehirlenme ihtimalini artırıyor. Tabii bütün bunlar tahmin. Ancak yüzde yüz sonucu Elazığ Fırat Üniversitesi'nden gelecek olan patolojik tahliller sonucunda ortaya çıkacaktır. Toplu hayvan ölümleri devam ediyor. Büyük ihtimalle geriye kalan hayvanlar da ölecek" diye konuştu.

Aşıdan sonra oğlaklara antibiyotik tedavisinin bir başka veteriner hekim tarafından uygulandığını anlatan Büdüş, "O da 'antropin' zehirlenmelere karşı son çare olarak yapılır. Ama artık fayda edeceğini beklemiyoruz. Bundan sonra telef olan hayvanları kepçe çukur kazıyor. Kireçleyip gömülecekler ve bölgeyi, ahır ve evin çevresi dezenfekte edilerek ilaçlanacak" ifadelerini kullandı.

Hayvanların sahibi İlhan Barun, İstanbul'daki evini ve işyerini kaybedecek olmanın üzüntüsünü yaşadığını belirterek, patolojik tahliller sonucu veteriner hekim hakkında davacı olabileceğini söyledi. Bingöl'ün Yayladere İlçesi'nde adliye olmadığı için Elazığ'ın Karakoçan İlçesi Cumhuriyet Savcılığı tarafından oğlak ölümleri ile ilgili soruşturma başlatıldı.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
06.05.2026
17:51
Bingöl`de süt üreticisine destek
Bingöl'de süt üreticisine destek
Bingöl'de DAP Kalkınma İdaresi desteğiyle yürütülen proje kapsamında 40 süt soğutma tankı üreticilere teslim edildi, sürü yönetimi kursunu tamamlayan 62 kursiyere sertifika verildi.
06.05.2026
17:50
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Murat Etüt Merkezi hizmete açıldı
Bingöl'ün Genç ilçesinde öğrencilere haftanın 7 günü ücretsiz hizmet verecek Murat Etüt Merkezi düzenlenen törende dualarla açıldı. Merkezde ders desteğinden deneme sınavlarına kadar geniş kapsamlı imkanlar sunulacak.
06.05.2026
17:49
Genç`e kütüphane ve etüt merkezi
Genç'e kütüphane ve etüt merkezi
Bingöl'ün Genç ilçesinde Belediye Başkanı Kemal Tartar'ın seçim vaatleri arasında yer alan etüt merkezi ve halk kütüphanesi projesi ihale aşamasına geldi. 400 kişi kapasiteli merkezin 2026-2027 eğitim öğretim yılına yetiştirilmesi hedefleniyor.
06.05.2026
17:48
Bingöl`de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'de 229 personel kayıp öğretmen için sahada
Bingöl'ün Solhan ilçesinde 1 Mayıs'ta evden çıktıktan sonra kaybolan emekli öğretmen Kutbattin Keskin'i bulmak için 3 ilden gelen ekiplerin de katılımıyla 229 personelle arama çalışması yürütülüyor.
05.05.2026
14:54
Başkan Arıkan
Başkan Arıkan 'Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek duyurdu!
Seçim döneminde 'Vizyon Proje' olarak duyurduğu 'askeri alanın tahsisi' konusunda 'İmzaları attık, Bingöl'ümüze hayırlı olsun' diyerek müjdeyi veren Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, 350 dönümlük askeri alanın devir protokolünün imzalandığını duyurdu. Arıkan, yakın zamanda ihaleye çıkacak önemli projelerle ilgili de mesajlar verdi.
05.05.2026
14:42
Resmi Gazete`de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Resmi Gazete'de yayımlandı! Araç bilgilerine erişim artık ücretli
Araç sahiplerini ilgilendiren yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Noterlik Kanunu Yönetmeliğinde değişiklik Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, araç sorgulamalarında ücret ödenecek.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın