Her yıl 18-24 Mart tarihleri gerçekleştirilen ‘Yaşlılara Saygı Haftası' Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi, Kronik Hastalıklar Birimi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Şube Müdürü Tokay Demirtaş, Doktorlar; Uzm. Dr. Ercan Özyıldırım, Dr. Hividar Şahin, Hemşire Semra SAV Ekineker, Hemşire Selma Dalkılıç Azak tarafından ev ziyaretleri yapılarak, yaşlılara hediyeler sunuldu, hayır duaları alındı.
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Vedat Söyiler, “2002 yılında gerçekleşen ‘Uluslar arası Yaşlanma Asamblesi' sonrasında yayınlanan ‘Yaşlanma 2002-Uluslar arası Eylem Planı'nın amacı; ‘Her yerde insanların güvenli ve saygın bir şekilde yaşlanmalarını ve toplumlarında bütün haklara sahip birer vatandaş olarak yaşamaya devam etmelerini garanti etmek' şeklinde ifade edilmektedir. Dolayısı ile yaşlılık döneminin sağlıklı geçirilebilmesi için aktif yaşlanma kavramının gereklilikleri tamamlanmalıdır. Aktif yaşlanma aslında doğumdan ölüme kadar olan yaşam süresinin bütününü kapsamaktadır. Bu kavram ve program içinde yaşamın erken dönemlerinde alınan önlemlerle ileri yaşlarda beklenmeyen ve erken ölümlerin önlenmesi, kronik hastalıkları olan bireylerin hastalıklarına bağlı engellilik durumu yaşamamaları, bireylerin ileri yaşlarında da yaşamdan zevk alabilmeleri, yaşlı bireylerin toplumun sosyal, politik, ekonomik içerikli aktivitelerine katılabilmeleri, sağlık harcamalarının daha az maliyetli olması ve bu giderler için devletin sorumluluğunun sağlanmasıdır. Türkiye gerçekleri doğrultusunda gerçekçi hareket planlarının oluşturulması ve çözüm önerilerinin geliştirilebilmesi için, birinci basamak sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin bölgelerinde bulunan yaşlı nüfusa dönük olarak çalışmalar yapmaları için gerekli olanaklar sağlanmalıdır. Toynbee'nin ifade ettiği gibi ‘Toplumun kalite ve dayanıklılığı yaşlı vatandaşlarına gösterilen özen ve saygı ile ölçülür.' Ulusal yaşlılar haftası(18-24 Mart); bütün bu sorunların saptanması ve gereken çözümlerin yaratılması noktasında ilgili kişi ve kurumların kamuoyuna mesajlar verdiği bir dönemdir. Bu özel dönemde Türkiye'de yaşlı bireylerin toplumla bütünleşmesi, daha aktif ve yaşama bağlı kılınmaları amaçlanmakta, her platformda ilgili birey, kurum ve kuruluşları bir araya getiren çeşitli bilimsel, sosyal ve kültürel etkinliklerde sorunlara çözüm yolları aranmaktadır. Bu yıl da çeşitli etkinlikler yapılmaktadır” diye konuştu.