- ÖZEL HABER -
Geçtiğimiz aylarda Yamaç bölgesinde meydana gelen heyelan, yolun bir kısmını kullanılmaz hale getirmiş ve yol, 5 Ağustos 2022 itibariyle ulaşıma kapatılmıştı. Bölge sakinleri yolun bir an önce yapılması için çeşitli girişimlerde bulunurken, geçtiğimiz günlerde yapılan ihalenin davetiye usulü yapılması ve rakamın yüksek olması siyasi parti il başkanlarının tepkisine neden oldu.
Konuya dair birçok değerlendirme ve eleştiri yapılırken, Bingöl Online'ye konuşan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nden bir yetkili, yüzeysel incelemelerin işin detaylarını yansıtmadığını, teknik bir konunun bu şekilde değerlendirilmesinin sağlıklı olmayacağını vurguladı.
İşte o görüşmeden öne çıkan başlıklar…
“13 BİN 500 METRE KAZIK İMALATI VAR”
Geçtiğimiz yıl bahar ayında başlayan ve sonrasında giderek büyüyen heyelan nedeniyle yol güzergahında ciddi göçükler oluşunca 5 Ağustos 2022'de yolu ulaşıma kapattık. Akabinde bölgedeki incelemelerde yüzeysel bakılınca çok büyük bir sorun gözükmüyordu ancak sondaj çalışmaları ve teknik ekip çalışmaları neticesinde sorunun yüzeyde göründüğü gibi olmadığı anlaşıldı. Gözümüzle gördüğümüz şekliyle hareket edemeyiz. Bu yüzden esas olan teknik raporlardır. Bu raporlar doğrultusunda 13 Bin 500 metre kazık imalatı oluştu. Bu kazıklar 40 metre derine indirilerek yapılacak. 6 Bin ton demir kullanılacak. Düşünüldüğü gibi basit bir iş değil.
“İHALE 2023'E KALSA, MALİYET YÜZDE 30 DAHA FAZLA OLURDU”
İhale kanuna uygun yapıldı. Acil bir durum söz konusuydu ama bu süreç teknik raporların hazırlanması, planlamanın ve projenin yapılmasını da içeriyor. Rakamın yüksek olduğu düşünülebilir ama inşaat maliyetleri bir önceki yıla bile kıyasla elbette yüksek görülür ama ihale 2023'e bırakılsa, bu rakam yüzde 30 daha fazla çıkardı. İhaleyi alan firma, en uygun tenzilatı veren firmadır. O bölgede gölet inşaatı da yapıyor. Burada kişiye özel bir ihale söz konusu dahi olamaz. Bingöl firması başka ilde iş yapıyor, bir başkası burada iş yapıyor. Meselenin özü budur.
GÜZERGAH DEĞİŞEBİLİR MİYDİ?
‘Güzergâh değişebilirdi” diye soranlar da oluyor. Elbette değişebilirdi. Ama yeni güzergahı nereden götürecektik? Mecburen yöredeki insanlarımızın bağından, bahçesinden, tarlasından geçirecektik. Bu kez kamulaştırma gerekecekti. Bu da en erken 2 yılı alırdı. İhale süreci ve yapım işini de eklersek buradaki işi çözmemiz 3 yılımızı alırdı. Yolun uzaması da cabası…
“YAPILAN YAMAÇ BÖLGESİNİ KURTARMADIR ASLINDA…!”
Yüzeysel bakıldığın 400 metre bir güzergaha yol yapımı sanılıyor ama gerçek hiç de dışardan bakıldığı gibi değil. O bölge çok ciddi bir heyelan riski var. Heyelan çanağı dediğimiz olay var ortada. Biz de dışardan bakınca burası aman aman bir iş değil diye düşündük. Ama teknik raporlar çıkınca hiç de göründüğü gibi değilmiş. Yapılan ihale sadece bir yol yapımı değil, Yamaç bölgesini kurtarma çalışmasıdır. Tedbir alınmazsa, bu şekilde bir imalat yapılmazsa o bölge komple kayacak ve hem can hem de mal kayıplarına yol açacak. Bunu kim göze alabilir? Eleştirmek en kolayı. Elbette eleştiri olsun ama burada yöre insanı için hassasiyetle yürütülen çalışmalar da çabalar da yok sayılmamalı.