Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını istediği soru önergesinde, üniversite öğrencilerinin barınması için yapılan devlet yurtlarının yetersiz olmasının, üniversite yaşamına yeni adım atan gençleri ve ailelerini maddi ve manevi olarak ciddi sıkıntılara soktuğunu belirtti.
Bununla birlikte çeşitli cemaatlere ait olan özel yurtların bu gençleri kendi yurtlarına çekebilmek için kıyasıya rekabet içerisine girdiklerini kaydeden Atıcı: “Bu cemaat yurtları büyükşehirlerin otobüs terminallerine “haremlik-selamlık” şeklinde kız ve erkekler için ayrı ayrı stand açarak, öğrencileri çeşitli vaatlerle kendilerine çekmeye çalışmaktadırlar. Bu durum sıklıkla yazılı basında yer almasına rağmen, AKP Hükümeti bunu görmezden gelerek, adeta gençlerimizi bu grupların kucağına itmektedir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi devletin yurt ve burslarından yararlanmak üzere başvuran başarılı öğrencilerin aileleri cemaat yurtlarının yetkilileri tarafından aranarak burs ve ücretsiz barınma olanakları teklif edilmektedir. Yurt/burs başvurusu sırasında kişisel bilgilerini Devlet kurumlarına veren ve herhangi bir cemaat veya siyasi partiyle ilişkisi olmayan bu öğrencilerin TC Kimlik Numaraları, iletişim bilgileri, veyurt/burs isteğinin cemaatlerin eline geçmesi aileler ve öğrencilerde paniğe sebep olmuş, özel olan bu bilgilerin devlet kurumları eliyle cemaatlere servis edildiği algısı oluşmuştur” dedi.
Atıcı, soru önergesinde şu sorulara cevap aradı:
- Devletten yurt/burs talebinde bulunan öğrencilerin kişisel bilgileri çeşitli cemaatlere Devlet Kurumları eliyle servis edilmekte midir?
- Ailelerin yurt/burs talepleri sırasında Devlet'e güvenerek verdikleri kişisel bilgilerin güvenliği nasıl sağlanmaktadır?
- Bu bilgilerin üçüncü şahısların eline geçmemesi için ne gibi tedbirler alınmıştır?
- Ailelerin kişisel bilgilerinin bazı kimselerce cemaat yurtlarına gönderildiği şüphesi kuvvetle muhtemel göründüğüne göre bu konuda bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
- Yüksek Öğrenim Kurumuna yerleşen öğrencilerden kaçı Devlet'e ait,kaçı özel yurtlarda barınmaktadır?
- Geçen eğitim-öğretim yılında hiçbir devlet yurduna yerleşemeyen üniversite öğrencisi sayısı kaçtır?
- 2002-2012 yılları arasında kaç tane özel öğrenci yurdu faaliyete geçmiştir? Bu yurtlardan kaçı vakıf yurdudur? Bu vakıflar hangileridir?