KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
05 Temmuz 2026 Pazar
°C

Verem, tedavi edilmez ise öldürücüdür

Verem Savaş Dispanseri Baş Tabibi Dr A. Mahir Şenyuva, yaptığı yazılı basın açıklamasında “Tüberküloz, Verem, ince hastalık isimleriyle bilinen hastalık, mycobacterium tüberkülozis basilinin yaptığı başta akciğer olmak üzere tüm organları tutabilen tedavi ile düzelebilen sinsi ve kronik bir hastalıktır, tedavi edilmez ise öldürücüdür” dedi.

Verem, tedavi edilmez ise öldürücüdür
06 OCAK 2010 ÇARŞAMBA 08:19
0
3056
0
AA aa
Verem Haftası münasebetiyle yazılı bir asın açıklaması yapan BingölVerem Savaş Dispanseri Baş Tabibi Dr A. Mahir Şenyuva, Dünya Sağlık örgütünün verilerine göre dünyada her yıl 8,9 milyon insan verem hastalığına yakalanmakta olup, her yıl 1,6 milyon insan ölmekte olduğunu söyledi. Türkiye'de 2007 verilerine göre % 73 Akciğer Tüberkülozu,% 27de Akciğer dışı tüberküloz olmak üzere yaklaşık 21.663 verem hastası olduğunu söyleyen Şenyuva, “Hastalık Akciğer veya gırtlak veremi olan hastaların öksürme, hapşırma, konuşmaları ile havaya saçılan basillerin teneffüs edilmesi neticesinde uygun ortam bulduğu zaman aktifleşmesi sonucunda ortaya çıkar.
 
Hastalığa uzun süre verem hastalarıyla temas etmiş kapalı alanlarda kişilerde daha fazla rastlanmaktadır. Hastalık ortak kullanılan çatal, kaşık, tabak, bardak ve giysilerle bulaşmaz.   Hastaların tespit edilmesi ile hemen tedaviye alınıp, balgam testleri negatifleşene kadar hastanede yatırılması gerekmektedir.

Mikrobun her hastada hastalık yapma süresi ve belirtileri farklılık gösterebilir tedavi edilmez ise öldürücüdür” diye konuştu.


Hastalığın belirtileri ve genel yakınlarına da değinen Şenyuva, “Genel yakınmalar, Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece teleme Akciğer yakınmaları, Öksürük, balgam, öksürük ile kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır. Gırtlak veremi ses kısıklığı yapabilir.

Diğer organları tutan verem hastalığında ilgili organa ait semptomlar olabilir. Üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.
 
Bu hastaların en yakın Dispansere veya sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gerekir. Hastalık PPD ( Tüberküloz cilt testi ) Akciğer grafikleri ve özellikle balgam tetkikleri ile teşhis edilmektedir. Türkiye de Verem Savaş tetkikleri ve tedavisi ücretsiz yapılmaktadır.
Tedavisi 3- 4 çeşit ilaç ile 6- 9 ay kadar sürmektedir. Tedavide önemli olan ilaçların kullanılmasıdır. İlaçlar düzgün kullanılmaz veya yarım bırakılırsa dirençli tüberküloz olma ihtimali yüksektir.
 
Dirençli tüberküloz tedavisi ise ancak ileri merkezlerde 1-2 yıl süren çok daha komplike ilaçların kullanılması ile olmaktadır” şeklinde konuştu.


 “Hastaların ilaçları kullanmamaları ve ortalama 10-15 kişiye verem mikrobu bulaştırabilmeleri göz önüne alınarak ülkemizde direk gözetimli tedaviye  ( D G T ) geçilmiş. Bu ise her gün sağlık personeli veya ulaşılamayan bölgelerde uygun kişilerce hastalara ilaçları içirme esasına dayanır” diyen Şenyuva, açıklamasında şunlara yer verdi: “TBC den çocuklarımızı korumanın en iyi yolu BCG aşısı yapılmasıdır.

Aşı miller ( yaygın) tüberküloz ve tüberküloz menenjit gibi daha ağır durumlardan korur Aktif tüberkülozlu hastalarla teması olanların koruma tedavisine alınması gerekir.


Kapalı alanların havalandırılması ( mikrop güneş ışığında ölmektedir.) gerekir. Vücut direnci düşük olan çocuk yaşlı, diyabet hastası, kanser, AIDS hastalarının kontrol edilmesi gerekir. Özellikle AIDS hastalarında ve TNFα blokeleri gibi vücut direncini düşüren ilaç alan kişilerde direk dirençli vakaların görüldüğü son yayınlarda belirtilmektedir. Korumada en iyi yöntem hastaların tedavi edilmesidir.”
 
 
Mehmet Ali YILDIRIM
Bingolonline Haber Servisi
YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın