Apınondia Dünya Arıcılar Kongresi'nin 45'incisi İstanbul Harbiye Kongre merkezinde gerçekleşti. Yaklaşık 120 ülkeden 600 yarışmacının katılımıyla gerçekleşen kongrede, dünyanın farklı yerlerindeki ballar jürilere tanıtıldı.
Bingöl'ü temsilen Apınondia Dünya Arıcılar Kongresi'nin 45'incisine katılan Bingöl Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Can Üzer ile beraber 70 arıcı katılım sağladı.
Bingöl Balı'nın hak ettiği değerinin geçte olsa geldiğini söyleyen Başkan Üzer, yıllardır tanıtımının eksik yapıldığını, çalışmaların son birkaç yılda hız kesmeden devam ettiğini belirterek; “ Biz Bingöl Arı yetiştiricileri Birliği olarak, Bingöl Balı'nın kalitesinin her zaman en iyisi olduğunu söyledik. Şimdiye dek, çoğu çalışma ya tamamlanmadı ya da eksik yapıldı. Son birkaç yıldır çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Bu yıl 45. uluslararası Apimondia arıcılık kongresinin ülkemizde olması bizim için bir avantajdı. Biz de bu avantajı değerlendirdik ve Bingöl üreticilerimizle 7 farklı yayladan bal numuneleri ile 120 ülke ve 600 yarışmacı arasından birliğimiz adına katılan üreticimiz ve üyemiz olan Mücdettin Çakan'ın ürettiği bal dünya ikincisi olmaya hak kazandı” dedi.
“BİRİNCİLİK NEMDEN DOLAYI KAYBEDİLDİ”
Birinciliğin erken mevsimde bal çıkarmadan ve nemden dolayı kaybedildiğinin altını çizen Üzer; “Şunu da ifade etmek isterim ki, dünya birinciliği hakkımızdır. Fakat yarışmandan dolayı balı erken mevsiminde almamız hedefimize ulaşmamamızın sebebidir. Erken mevsimden dolayı bal çıkarmak zorunda kaldık ve nem oranın etkisinden dolayı birinciliği kaçırdık. Bize bu kongrede yardımcı olan Belediye Başkanımıza da ayrıca teşekkürü borç biliyorum. Hiçbir eksikliğimize yanıtsız kalmayarak elinden geleni yapmıştır” dedi.
SIRA PATENTTE!
Bingöl Balı'nın Dünya ikincisi olmasından dolayı mutlu olduklarını belirten Üzer; “ Bundan sonraki çalışmalarımızı Üniversitemiz iş birliği ile patent üzerine yapacağız. Bingöl Balı'nın patentini almak için gecemizi gündüzümüze katmaya devam edeceğiz” dedi.