KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
24 Mart 2026 Salı
°C

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor

Son dönemde yaşanan fahiş fiyatları tüm Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. Özellikle hissedilen enflasyonu tetikleyen temel gıda ürünlerine yaşanan fiyat yükseklikleri sürerken gözler yüksek fiyatlara neşter vurması beklenen hal yasasında.

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor
14 EYLÜL 2021 SALI 11:27
0
1472
0
AA aa

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  "İnşallah enflasyonu da en kısa sürede kontrol altına alarak, fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarı taşıyacağız." açıklaması hallerde başlayan denetimler hal yasasını tekrar gündeme getirdi.

HAL YASSINDA SONA GELİNDİ

Uzun süredir yasalaşması beklenen Hal Yasası'nda sona gelindi. Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler yapılacak.


ARACILARIN FIRSATÇILIĞINA KARŞI HAL YASASI

Hal yasası kapsamında fırsatçılığın önüne geçilmesi öngörülürken, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak. Diğer bir yandan hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak.
 

MECLİS'İN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ EKONOMİ OLACAK

1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in gündeminde ekonomi olacak. Sona gelinen Hal yasasının yeni dönemde Meclis'e gelmesi beklenirken AVM ve Zincir marketlere yönelik yeni düzenleme de TBMM'nin gündeminde olacak.


ERKEN UYARI SİSTEMİ 30 EYLÜL'DE DEVREDE

Gıda fiyatları ve enflasyonla mücadelede önemli başlıklardan biri de Erken Uyarı sistemi olacak.  Bu kapsamda, Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak.

İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021'e kadar kurulacak.

Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, bunlar etkin şekilde kullanılacak.

Erken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecekErken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecek

Erken Uyarı Sistemi, Merkez Bankası koordinasyonunda ve  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK işbirliğiyle kurulacak. Yüksek gıda fiyatlarına karşı mücadele edecek Erken Uyarı Sistemi'nin 30 Eylül'e kadar hayata geçirilmesi bekleniyor.

GIDA FİYATLARI 3 AŞAMALI TAKİP GELİYOR

Fahiş fiyatlara karşı kurulacak olan Erken Uyarı Sistemi'nin ilk ayağını arz sistemi oluşturacak. Sistem ile tohumdan hasat dönemine kadar sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskler tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında erkenden uyarı verecek. Elde edilen veriler ışığında ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler de alınacak.

İkinci bileşen fiyat izleme noktası olacak. Üçüncü bileşen ise arz zinciri izleme olacak. Arz zinciri izleme sistemi, tarladan markete kadar olan süreçte her aşamada ürün fiyatında oluşan eklentiler detaylı olarak takip ve analiz edilecek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
24.03.2026
03:06
Bingöl arıcıları yeniden ‘Aba` dedi
Bingöl arıcıları yeniden 'Aba' dedi
Bingöl Arı Yetiştiricileri Birliği'nde yapılan seçimde mevcut Başkan Ali Aba, rakiplerine büyük fark atarak yeniden başkan seçildi. Kongrede kısa süreli gerginlik yaşanırken, seçimler yoğun katılımla tamamlandı. Ali Aba; 'El birliğiyle Bingöl Balını hak ettiği noktaya taşımak için çabamız kesintisiz sürecektir' dedi.
24.03.2026
03:05
Altın düştü, Bingöl`de kuyumculara akın yaşandı!
Altın düştü, Bingöl'de kuyumculara akın yaşandı!
Bingöl'deki kuyumcular, uzun süredir ilke kez bu kadar yoğunluk yaşadı. Borcu olanlar ile 'yakında yükselir' umudu taşıyanlar kuyumculara akın etti! Kuyumcular ise 'keşke dükkânı hiç açmasaydık' diyerek hayıflandılar!
24.03.2026
03:04
Bingöl`de Bayram Denetimlerinde Milyonluk Ceza!
Bingöl'de Bayram Denetimlerinde Milyonluk Ceza!
Ramazan Bayramı süresince Bingöl'de polis ve jandarma ekiplerinin yaptığı denetimlerde 8 binin üzerinde araç sorgulandı, yaklaşık 1,9 milyon TL ceza kesildi. Öte yandan 4 günde meydana gelen 32 kazada 1 kişi hayatını kaybetti, 37 kişi yaralandı.
24.03.2026
03:03
12 Bingölspor Galibiyet Hasretine Son Vermek İstiyor
12 Bingölspor Galibiyet Hasretine Son Vermek İstiyor
Son haftalarda puan kayıpları yaşayan 12 Bingölspor, Çarşamba günü sahasında Kahramanmaraşspor'u ağırlayacak. Lider ekip, hem 3 puanı almayı hem de şampiyonluk yolunda avantajını korumayı hedefliyor.
24.03.2026
03:02
Bingöl`de Otomobil Ata Çarptı: 4 Yaralı
Bingöl'de Otomobil Ata Çarptı: 4 Yaralı
Bingöl-Muş karayolunda aniden yola çıkan ata çarpan otomobilde bulunan 4 kişi yaralandı. Kazada at telef oldu.
24.03.2026
03:01
‘Dur` İhtarına Uymadı, 450 Bin Lira Cezadan Kaçamadı
'Dur' İhtarına Uymadı, 450 Bin Lira Cezadan Kaçamadı
Elâzığ-Bingöl karayolunda polis uygulama noktasından kaçan alkollü ve ehliyetsiz tır sürücüsüne 450 bin lira ceza kesildi. Sürücü, kısa sürede yakalanarak cezai işlem uygulandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın