KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
04 Temmuz 2026 Cumartesi
°C

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor

Son dönemde yaşanan fahiş fiyatları tüm Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. Özellikle hissedilen enflasyonu tetikleyen temel gıda ürünlerine yaşanan fiyat yükseklikleri sürerken gözler yüksek fiyatlara neşter vurması beklenen hal yasasında.

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor
14 EYLÜL 2021 SALI 11:27
0
1567
0
AA aa

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  "İnşallah enflasyonu da en kısa sürede kontrol altına alarak, fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarı taşıyacağız." açıklaması hallerde başlayan denetimler hal yasasını tekrar gündeme getirdi.

HAL YASSINDA SONA GELİNDİ

Uzun süredir yasalaşması beklenen Hal Yasası'nda sona gelindi. Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler yapılacak.


ARACILARIN FIRSATÇILIĞINA KARŞI HAL YASASI

Hal yasası kapsamında fırsatçılığın önüne geçilmesi öngörülürken, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak. Diğer bir yandan hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak.
 

MECLİS'İN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ EKONOMİ OLACAK

1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in gündeminde ekonomi olacak. Sona gelinen Hal yasasının yeni dönemde Meclis'e gelmesi beklenirken AVM ve Zincir marketlere yönelik yeni düzenleme de TBMM'nin gündeminde olacak.


ERKEN UYARI SİSTEMİ 30 EYLÜL'DE DEVREDE

Gıda fiyatları ve enflasyonla mücadelede önemli başlıklardan biri de Erken Uyarı sistemi olacak.  Bu kapsamda, Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak.

İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021'e kadar kurulacak.

Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, bunlar etkin şekilde kullanılacak.

Erken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecekErken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecek

Erken Uyarı Sistemi, Merkez Bankası koordinasyonunda ve  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK işbirliğiyle kurulacak. Yüksek gıda fiyatlarına karşı mücadele edecek Erken Uyarı Sistemi'nin 30 Eylül'e kadar hayata geçirilmesi bekleniyor.

GIDA FİYATLARI 3 AŞAMALI TAKİP GELİYOR

Fahiş fiyatlara karşı kurulacak olan Erken Uyarı Sistemi'nin ilk ayağını arz sistemi oluşturacak. Sistem ile tohumdan hasat dönemine kadar sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskler tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında erkenden uyarı verecek. Elde edilen veriler ışığında ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler de alınacak.

İkinci bileşen fiyat izleme noktası olacak. Üçüncü bileşen ise arz zinciri izleme olacak. Arz zinciri izleme sistemi, tarladan markete kadar olan süreçte her aşamada ürün fiyatında oluşan eklentiler detaylı olarak takip ve analiz edilecek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
04.07.2026
01:33
Bingöl`de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Bingöl'de 1.000 Kişilik İŞKUR Alımı Başlıyor
Başvurular 6 Temmuz'da başlayacak, 1.000 kişi noter kurasıyla belirlenecek. İşgücü Uyum Programı kapsamında katılımcılara çalıştıkları gün başına 1.375 TL ödeme yapılacak.
04.07.2026
01:17
Kebude: `Yüzde 13,52`lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor`
Kebude: 'Yüzde 13,52'lik Zam Geçim Sıkıntısını Hafifletmiyor'
Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak yüzde 13,52'lik zam netleşti. Şehit Gazi-Sen Eğitim Sendikası Bingöl İl Başkanı Cihat Kebude, açıklanan artışın hayat pahalılığı karşısında yetersiz kaldığını belirterek ek zam ve refah payı çağrısında bulundu.
03.07.2026
14:49
Bingöl`de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl'de metruk yapılar bir bir yıkılıyor
Bingöl Belediyesi, kent genelinde güvenlik riski oluşturan ve görüntü kirliliğine neden olan metruk yapıların yıkımını sürdürüyor. Son olarak Yeşilyurt Mahallesi'nde tehlike arz eden 2 metruk bina kontrollü şekilde yıkıldı.
03.07.2026
13:40
Bingöl`de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl'de 24 Kişilik İUP Başvuruları Başladı
Bingöl İŞKUR İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde hayata geçirilecek İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 24 kişi istihdam edilecek. Başvurular 7 Temmuz'a kadar devam edecek.
03.07.2026
13:30
Bingöl Valiliği`nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl Valiliği'nden orman kesimi tartışmalarına açıklama
Bingöl'de Dallıtepe (Cafran) köyünde başlayan ve il genelindeki bazı bölgelerde sürdüğü belirtilen planlı orman kesimlerine ilişkin kamuoyunda oluşan tartışmalar üzerine Bingöl Valiliği yazılı bir açıklama yayımladı. Valilik, kesim çalışmalarının bilimsel esaslara göre hazırlanan amenajman planları kapsamında yürütüldüğünü bildirdi.
03.07.2026
13:09
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Araç içi aksesuar ve donanımlara yeni kurallar
Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere gidildi. Yeni kurallarla telefon tutucuları, araç kameraları, dikiz aynası aksesuarları ve ses sistemlerinin kullanımına ilişkin esaslar netleştirildi.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın