KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
30 Eylül 2026 Çarşamba

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor

Son dönemde yaşanan fahiş fiyatları tüm Türkiye'nin gündemindeki yerini koruyor. Özellikle hissedilen enflasyonu tetikleyen temel gıda ürünlerine yaşanan fiyat yükseklikleri sürerken gözler yüksek fiyatlara neşter vurması beklenen hal yasasında.

Vatandaşın cebindeki paraya göz dikmişleri! Fiyatlarda yeni dönem başlıyor
14 EYLÜL 2021 SALI 11:27
0
1658
0
AA aa

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın  "İnşallah enflasyonu da en kısa sürede kontrol altına alarak, fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Fırsatçılarla mücadele ederek milletimizin refah seviyesini daha da yukarı taşıyacağız." açıklaması hallerde başlayan denetimler hal yasasını tekrar gündeme getirdi.

HAL YASSINDA SONA GELİNDİ

Uzun süredir yasalaşması beklenen Hal Yasası'nda sona gelindi. Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılacak düzenlemeyle sebze ve meyve ticareti sektöründe köklü dönüşümler yapılacak.


ARACILARIN FIRSATÇILIĞINA KARŞI HAL YASASI

Hal yasası kapsamında fırsatçılığın önüne geçilmesi öngörülürken, hallerin altyapısı yenilenecek ve modernizasyonu sağlanacak. Diğer bir yandan hallerdeki ürün çeşitliliği artırılacak ve aracılık maliyetlerinin düşürülmesine katkı sağlayacak.
 

MECLİS'İN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ EKONOMİ OLACAK

1 Ekim'de açılacak olan Meclis'in gündeminde ekonomi olacak. Sona gelinen Hal yasasının yeni dönemde Meclis'e gelmesi beklenirken AVM ve Zincir marketlere yönelik yeni düzenleme de TBMM'nin gündeminde olacak.


ERKEN UYARI SİSTEMİ 30 EYLÜL'DE DEVREDE

Gıda fiyatları ve enflasyonla mücadelede önemli başlıklardan biri de Erken Uyarı sistemi olacak.  Bu kapsamda, Fiyat İstikrarı Komitesi, arz yönlü ve yapısal sorun alanlarına odaklanacak ve uygulanacak politikaların koordinasyonunu sağlayarak etkinliğini artıracak.

İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021İklim, afet ve ürün ekim davranışlarındaki değişimler enflasyon sepetinde önemli bir ağırlığı olan gıda fiyatlarını etkiliyor ve dalgalanmalara yol açıyor. Bu dalgalanmaların önlenmesi ve enflasyona etkisinin azaltması amacıyla Erken Uyarı Sistemi 30 Eylül 2021'e kadar kurulacak.

Piyasada sağlıklı fiyat oluşumuna katkı sağlamak amacıyla başta gıda fiyatlarına yönelik "Erken Uyarı Sistemi" olmak üzere büyük veri ve veri analiz sistemleri oluşturularak, bunlar etkin şekilde kullanılacak.

Erken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecekErken Uyarı Sistemi ile tarladan son etiket fiyatına karşı tüm süreç takip edilecek

Erken Uyarı Sistemi, Merkez Bankası koordinasyonunda ve  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜİK işbirliğiyle kurulacak. Yüksek gıda fiyatlarına karşı mücadele edecek Erken Uyarı Sistemi'nin 30 Eylül'e kadar hayata geçirilmesi bekleniyor.

GIDA FİYATLARI 3 AŞAMALI TAKİP GELİYOR

Fahiş fiyatlara karşı kurulacak olan Erken Uyarı Sistemi'nin ilk ayağını arz sistemi oluşturacak. Sistem ile tohumdan hasat dönemine kadar sıcaklık, yağış, don, hastalık gibi riskler tüm bölgelerde anlık olarak tespit ederek arz eksiklikleri ürün bazında erkenden uyarı verecek. Elde edilen veriler ışığında ihtiyaç halinde dış ticaret ve vergide tedbirler de alınacak.

İkinci bileşen fiyat izleme noktası olacak. Üçüncü bileşen ise arz zinciri izleme olacak. Arz zinciri izleme sistemi, tarladan markete kadar olan süreçte her aşamada ürün fiyatında oluşan eklentiler detaylı olarak takip ve analiz edilecek.

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
29.09.2026
14:19
Genç`te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Genç'te 4 kilometrelik sahil projesi için ilk kazma
Yıllardır ilçenin önemli potansiyellerinden biri olan Murat Nehri kıyısında 4 kilometre boyunca uzanacak sahil projesinde çalışmalar başladı. Proje kapsamında yürüyüş, koşu, bisiklet ve tren yolları yapılması planlanıyor.
29.09.2026
13:37
Beyaz Liste sahada! Ayas: `Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek`
Beyaz Liste sahada! Ayas: 'Ortak hedefimiz Bingöl ticaretini büyütmek'
3 Ekim'de yapılacak BİNTSO seçimleri öncesinde çalışmalarını sürdüren Beyaz Liste grubu, merkez ve ilçelerde üyelerle bir araya gelerek talep ve beklentileri dinledi. Başkan Adayı Mahmut Ayas, farklı sektörlerden isimlerin aynı hedef etrafında buluştuğunu belirterek, Bingöl'ün ticaret hayatına ve esnafına hizmet etme vurgusu yaptı.
29.09.2026
12:38
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
3 metrekarelik dükkânda yarım asırlık meslek mirası
Bingöl'de Selahattin Bulut, babasından öğrendiği saat tamirciliğini yaklaşık 33 yıldır 3 metrekarelik dükkânında sürdürüyor. Çocuk felci nedeniyle ağır işlerde çalışamayan Bulut, küçük dükkânında saatleri yeniden hayata döndürürken, baba yadigârı mesleğin geleceğe taşınmasını istiyor.
29.09.2026
12:29
Bingöllü sporculardan Avrupa`da üç altın madalya!
Bingöllü sporculardan Avrupa'da üç altın madalya!
İtalya'da düzenlenen Avrupa Gençler Bocce Raffa Şampiyonası'nda Türkiye üç altın madalya kazandı. Milli sporcu Zilan Atilla üç farklı kategoride Avrupa şampiyonu olurken, Bingöllü Elif Aday da çift kızlar kategorisinde altın madalya kazandı.
29.09.2026
12:08
Bingöl`de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl'de uyuşturucu ve kaçakçılık operasyonu!
Bingöl İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 18-25 Eylül tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda 22 olaya müdahale edildi. Operasyonlarda 1.777 kök kenevir/skunk bitkisi, 637 gram kubar esrar, 272 kilogram kıyılmış tütün ve 4 av tüfeği ele geçirilirken, aranan 2 kişi de tutuklandı.
29.09.2026
11:55
Bingöl`de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl'de lisansüstü öğrenciler kongrede buluşacak
Bingöl Üniversitesi'nde ilk kez düzenlenecek I. Sosyal Bilimler Lisansüstü Öğrenci Kongresi, 6-7 Ekim 2026 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Sosyal bilimler alanında eğitimlerini sürdüren lisansüstü öğrenciler, bilimsel çalışmalarını kongrede akademik çevreyle paylaşacak.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın