Elektrik zamlarının ardından bu ay 40 günlük okumayla faturaları dağıtan Fırat EPSAŞ, Bingöl'de abonelerini şoka uğrattı. Aylık faturalarının neredeyse iki katı bir fatura tutarıyla karşılaşan vatandaşlar isyan etti. Tepkilerini çoğunlukla sosyal medya üzerinden paylaşan abonelerin sözleri sadece şirkete değil, yaşananlar karşısında tedbir almayan hükümete de yönelikti.
“BU BİR RESMİ SOYGUNDUR”
Bingöl Online'ya ulaşan birçok elektrik abonesi, aylık tüketim bedellerinin çok çok üstünde bir rakamı ödemek zorunda bırakıldıklarını söyledi.
Elektrik zamlarıyla zora girdiklerini, şirketlerin resmi yollarla vatandaşın cebine dadandığını vurgulayan vatandaşlar: “Aylık 100 liralık fatura öderken bu ay neredeyse iki katı bir fatura kesildi. Bunun da yarısı tüketim bedeli, diğer yarısı da vergiler, okuma ve dağıtım bedeli altında alınan haksız kazançlardır. Bir sayacın okuma bedeli nasıl oluyor da fatura toplamının dörtte bir oranında oluyor? Taksiyle mi geliyorlar? Uçak mı kiralıyorlar? Bu nasıl bir mantıktır, bu nasıl bir soygundur! Hükümet müdahale etmiyor, şirketleri koruyarak vatandaşına zulmediyor! Enerjiyi özelleştirerek birilerine rant imkanı verilirse olacağı da budur! Okuma bedeli ayrı, dağıtım bedeli ayrı, diğer vergiler de cabası. Resmen şirketleri zengin etmek için özel bir çaba var. Şirketler kazancını vatandaşa yansıtmıyorken, neden ayrıca kayıp kaçağın bedelini bizlerden alıyor? Bu nasıl bir adalet, nasıl bir özelleştirme mantığıdır? Hükümet neden bunlara sessiz kalıyor, neden şirketleri koruyor?” sözleriyle tepkilerini dile getiriyor.
ESNAFIN ŞALTERİ ATTI
Hane faturalarındaki yüksekliğin yanı sıra işletmelerde de benzer durumlar yaşanıyor. Bu ay karşılaştıkları yüksek tutarlı elektrik faturaları karşısında çileden çıkan esnaflar, enerji şirketlerinin bu yolla vatandaşı sömürdüğünü vurguluyor.
Aylık ortalama 2,55 ila 3,000 TL tutarında fatura ödediklerini ancak bu ay 5.000 TL'lik bir fatura ile karşılaştıklarını söyleyen bir esnaf; “Sadece dağıtım bedeli adı altında Bin TL ödemek zorundayız. İyi de, sayaç aynı sayaç, hat aynı hat. Yanı başımızdaki esnafa da, bize de aynı hattan enerji geliyor. Bize altın kablolarla mı getiriyorlar? Ticarette talep artınca fiyat düşer, bunda tam tersi. Tüketim arttıkça yükünüz iki katına çıkıyor. Bu resmen soygundur. Hükümet neden buna sessiz? Resmen halkı dağıtım şirketlerine kurban ediyorlar. Kriz nedeniyle esnaf zaten güç bela ayakta duruyor. Bu da yetmiyormuş gibi enerji şirketleri esnafın üzerine çullanıyor. Siyasilerden veya Hükümet temsilcilerinden bir tek ses çıkmıyor. Bu şirketler Hükümetten daha mı büyük? Bu nasıl bir zulümdür ki, halkın cebine dadanarak şirketlerin kazançlarına kazanç ekleniyor?” sözleriyle tepkisini paylaştı.