Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, Sağlık Çiğköfte Salonu'nda yaptığı toplantı ile 2008 yılı değerlendirmesi yapıp 2009 yılında yapacaklarını konuştular. Toplantıdan çıkan kararların en önemli ise; işin ehli olmayanların berber ve kuaför işletmesi açmalarının önüne geçilmesi yönünde oldu.
Alınan kararlara ilişkin görüşlerini aktaran Bingöl Berberler ve Kuaförler Derneği yönetim kurulu üyeleri, sağlığın çok önemli olduğunu, işinin ehli olmayan işletmecilerin yapacakları hataların telafisinin olmayacağını söylediler.
Derneğin amacını; “Berber ve kuaförlerin eğitimli olmasını sağlamak, sorunlara çözüm üretmek, berberlik ve kuaförlük mesleğine saygınlık kazandırmak ve her yönüyle insanlığa faydalı başarılı bir sivil toplum örgütü olabilmek” şeklinde açıklayan dernek yönetimi; amaçlarını ve yapmak istediklerini şöyle açıkladılar.
“Mesleğimiz saygınlığını kaybetmiş, ayaklar altına düşmüştür. Gerçek meslek sahipleri mağdur edilmişlerdir. Her önüne gelenin piyasada boy göstermesini engellemek, işi, ehline teslim etmek istiyoruz. Makas tutmakla berber olunmaz, kaş çekerek kuaför olunmaz diyerek derneğimizi 01 Ocak 2008 kurduk. Yaptığımız çalışmalarla birçok eksiğimizi tespit edip ilgili mercileri yazılı ve sözlü olarak sunduk. Amacımız meslektaşlarımızı korumaktı. Meslektaşlarımızı korurken de hiç kimsenin mağdur olmamasına özen gösterdik ama iyi niyetimiz suiistimal edildi. 2008 yılı içinde 18 bay bayan kuaförü açılmıştır. 12 bayan, 6 erkek kuaföründe ustalık belgesi yok. Bu kadar belgesiz işyeri varken yeni işyerlerinin açılmaları bizleri ve meslek sahiplerini mağdur etmiştir. Mahalli idareler seçimi ile belediyenin oluşan yeni yönetimiyle bir araya gelip mesleğimizin katledilmemesi için 2009 yılında sağlıklı denetimlerin olmasını isteyeceğiz. Temennimiz, tüm kuaförlerin 6 ayda bir sağlık taramasından geçirilmesi. Günümüzün şartlarında birçok bulaşıcı hastalık bulunmaktadır. Sağlıklı denetimlerin olmayışından ve bundan önce yönetimlerin kadirşinas davranmalarından dolayı işyeri açanların sayısı günbegün artmış, gerçek meslek sahipleri mağdur edilmiş, bazı ustalarımız evlerine ekmek götüremeyecek duruma gelmiştir. Bingöl'ün yüzde 52'si bayan, bunlardan sadece yüzde 7 gibi bir kesim kuaföre gidiyor. Muhafazakâr aile bireyleri, camlarda gördükleri güzel yazılara kanıp içeriye girdiklerinde başlarına gelenlerden habersiz koltuklara oturuyorlar. Kadın kuaför değil saç kesiyor, manikürcü değil tırnak kesiyor, ağdacı değil ağda yapıyor. Her gün yüzlerce şikâyetle karşılaşıyoruz. Saçı yanan, kaşı bozulan, vücudu yanan, manikürü bozulan bizlere şikâyete geliyor. Bizde onlara şikâyet edelim diyoruz ama ‘hayır ailem kızar' diyorlar. Bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istiyoruz. Bazı uyanık kuaförler firmalarda kullandıkları ürün karşılığında aldıkları teşekkür belgelerini ustalık belgesi diye göstererek vatandaşı kandırıyorlar. Halkımızın, bu tür işletmecilere kesinlikle itibar etmemelerini istiyoruz. Hizmet gördükleri yerlerde aranacak belgelerin ‘ustalık belgesi' ve ‘açma ruhsatı' olması gerekir. Hijyenik olmayan işyerlerinden hizmet almamalarını tavsiye ediyoruz. Sağlık çok önemlidir. Dökülen saçlar kolay kolay geri gelmiyor. Yanan vücuttan da izler kolay kolay çıkmıyor.”