Bingöl İl Müftülüğü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü dolayısıyla “Çanakkale Örneğinde Şehitlik” konulu konferans düzenledi.
Bingöl Üniversitesi konferans salonunda düzenlenen ve Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, İstanbul'daki terör saldırısını kınadı.
“Vatan için, millet için, mukaddesat için şehit olan tüm vatandaşlarımızı rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.” diyen Vali Köşger, şunları söyledi: “Ülkemizde hak ettiği kıymeti veremediğimiz hadiselerden biri Çanakkale Zaferi, kişi babında ise Mehmet Akif Ersoy'dur. Ülkemizin ruh iklimini yoğuran önemli şahsiyetlerden birisi Mehmet Akif'tir. Ne Onu anlayabildik ne de gelecek kuşaklara gerektiği gibi aktarabildik. Ne de bu milletin bu coğrafyada var olabilmesinin temel taşlarından biri olan Çanakkale Zaferi'ni hak ettiği şekilde değerlendirebildik. Çanakkale ile ilgili Japon bir devlet adamının sözü vardır, Çanakkale gibi bir hadise bizde olsaydı her yıl Japon çocukların o ruhu anlayabilmeleri o atmosferi tatmaları için, orada yaşanan kahramanlıkları anlamaları için, özümseyebilmeleri için oraya götürür ve devlet olarak elimizden gelen her şeyi yapardık diyor. Biz ise maalesef Çanakkale'yi anlama, anlatma, gençliğimize benimsetme konusunda çok da başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz.”
Ersoy'un dava adamı olduğunu vurgulayan Vali Köşger, “Öyle bir hayat yaşıyor ki, kendisini davasına, imanına adamış ve bütün faaliyetlerini bunun üzerinde teksif etmiş bir kişidir. Akif'in ehemmiyetini kavrayabilmek için o zamanın şartlarına bakmak lazım” dedi.
Vali Köşger'in ardından konuşan Diyanet İşleri Başkanlığı Kadro Terfi ve Tahsis Daire Başkanı Mahmut Göl ise, “Çanakkale, bu vatanın var olma ya da yok olma mücadelesinin yapıldığı yerdir. Savaşlarda zaferin kazanılması, eğer bir güce, bir kuvvete, sahip olunan imkanlara bağlanırsa, bugün Çanakkale'de Osmanlı ordusunun mağlup olması lazımdı. Topları olmayan, mermileri patlamayan, yiyecekleri olmayan, ayaklarında ayakkabıları bulunmayan ordunun mağlup olması gerekirdi. Burada bir gerçek vardı işte, Allah'ın yardımı. Allah'ın yardımını hak etmek, zaferi elde etmek için yeterlidir. Allah'ın yardımını hak edebilecek davranışlar ortaya koymamız gerekir. Savaş oldu, bitti ama nasıl oldu? Neden Çanakkale bu kadar önemli? Çünkü orada yaşanan, orada verilen mücadele örnekleri, oradaki birliktelik ve kardeşlik ruhu, oradaki Allah inancı, savaş meydanına evlatlarını gönderen annelerin içten duaları… Açlık ve sefalet içerisinde nasıl mücadele verilebileceğinin örneklerini bugün bizim görmemiz ve cesaret almamız lazım” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının devamında şehitlik ve şehitlerin azizliğinden bahseden Göl: “Vatanları uğruna canlarını feda etmiş tüm aziz şehitlerimizi ne kadar rahmetle, minnetle, şükranla ansak yetmez. Hepsine Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun” dedi.