Demokratik açılım kapsamında köy korucularının elindeki silahların alınacağı yönündeki açıklamalara tepki gösteren Bingöl Geçici ve Gönüllü Köy Korucuları Derneği Başkanı Maruf Varol, alınan kararların doğru olmadığını söyledi.
26 yıldan beri devletin yanında yer aldıklarını ifade eden Varol, bütün korucuların düşman sahibi olduğunu, silahların ellerinden alınarak kapı dışarı edilmesinin bir felaket olacağını söyledi.
Varol: “Geçici ve Gönüllü Köy Korucuları Derneği Başkanı Maruf Varol: “Bingöl Geçici ve Gönüllü Köy Korucuları Derneği Başkanı olarak bu kararı iyi karşılamadık. 1985 yılında kurulan bu koruculuk sistemi ile birlikte bu insanlar devletin yanında yer almıştır. Türkiye genelinde 80 bin civarında korucu var ve bunların her birine nüfus başına 7 kişi düşüyor. 80 bin kişiyi biranda kapı dışarı etmek, gerçekten üzücü bir durumdur. Bizim 26, 27 yıl devletin yanında yer almış arkadaşlarımızı kapı dışarı yapıldığı zaman bu büyük bir felakettir. Bu iş sayesinde azda olsa birçok arkadaşımız çocuklarının rızkını bu işten kazanıyorlar. Bu iş sayesinde hepimiz düşman sahibi olmuşuz. Bu silahlar toplandığı zaman bizim akıbetimiz ne olacak? Devlet bu duruma nasıl bir çözüm bulur? Biz bu konuda da yapıcı bir açıklama istiyoruz. Bingöl'de şuan da 2 bin 511 çalışan geçici köy korucusu var. 450 civarında korucumuz geçen yıl emekli oldu. Bunlarla birlikte 3 bin civarında korucu var. Mardin ilinde yaşanan katliamdan sonra herkes koruculuk sistemine farklı bir gözle bakmaya başladı. Sırf bu olaydan dolayı korucuları acımasızca eleştirmek doğru değildir. Bingöl'de 26 yıldan beri görev yapan korucularımızdan 20 kişi değişik olaylara karışmış. Bu da şunu gösteriyor, 3 bin korucu yılda bir olaya karışmamış anlamına geliyor. Bu olaylar da gasp, kaçakçılık gibi olaylardır. Ben 1995 yılında bu işe başladım. Bingöl'ün Ilıcalar Beldesinde bu işi yapıyorum. Bugüne kadar sadece görev yaptığım yerde 22 tane şehit vermişiz. İl genelinde ise toplam 91 şehit verdik. Bugün bu silahlar toplanırsa, bu insanların durumu ne olur? Bu insanlar görev yaptıkları bölgede silahsız nasıl yaşayabilir. 26 yıl önce başlayan koruculuk sistemi ile birlikte, bugün hala bu arkadaşlarımız 650 TL maaş alıyor. Bu maaş ile geçinemeyen binlerce korucu var. Ancak, burada amaç para değil, amaç devletimizin yanında yer almaktır. 14 nüfuslu korucu arkadaşlarımız var. En az nüfusa sahip koruculardan bir benim, benimde 3 çocuğum var. Bu maaşla bu çocuklara nasıl bir eğitim imkânı sunabiliriz. Ama biz buna rağmen, devletimizin yanında yer aldık. Başımıza ne geldiyse cahillikten geldi. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Biz nasıl devletimizin yanında yer aldıysak, devletimizde bizi kapı dışarı etmesin. Bizim tek isteğimizde budur” diye konuştu.
Bingol Kent Haber/Bingol MEdya