KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
25 Şubat 2025 Salı
°C

Varlık içinde yokluk!

İlin kalkınması ve refah düzeyinin yükseltilmesi noktasında önemli jeotermal kaynaklara sahip olan Bingöl, varlık içinde yokluk yaşıyor. Turizm, ısıtma ve seracılıkta kullanılabilir potansiyele sahip olan jeotermal kaynaklar değerlendirilemiyor.

Varlık içinde yokluk!
13 ŞUBAT 2016 CUMARTESİ 01:16
1
2792
2
AA aa

 Jeotermal kaynaklarıyla bölgede önemli bir potansiyele sahip olan Bingöl'de, termal kaynaklar kullanılamıyor. Binlerce konutun ısıtılmasında kullanılabilecek potansiyele sahip olan jeotermal kaynaklar, termal turizm ve seracılık alanında da kullanılabilir seviyede olmasına rağmen değerlendirilemiyor.

Ucuz enerji konusunda şanslı bir il olan Bingöl'de; 62 santigrat derece sıcaklıktaki Karlıova ilçesi Göynük Hacıyan Kaplıcası, 36- 47 santigrat derece sıcaklıktaki Bingöl Merkez Kös Kaplıcası, 48 santigrat derece ºsıcaklıktaki Yayladere Hasköy Kaplıcası, 52 santigrat derece sıcaklıktaki Kiğı İlçesi Harur Kaplıcası bulunuyor.

Ilıcalar'daki Kös kaplıcaları ticari işletme olarak kullanılırken, Kiğı, Yayladere ve Karlıova ilçelerinde bulunan termal kaynaklar değerlendirilmiyor.

KAYNAK ÇOK DEĞERLENDİREN YOK!

Jeotermal ve güneş enerjisi potansiyeliyle ülkenin ender illerinden biri olan ve bölgenin Afyonkarahisar'ı olarak nitelendirilen Bingöl'de jeotermal kaynaklar kullanılamazken, Afyonkarahisar'da konutlar, oteller jeotermalle ısıtılıyor.

Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin birçoğunda jeotermal kaynakları verimli olarak kullanarak, tedavi edici kaplıca merkezi oluştururken, MTA tarafından Bingöl'de tespit edilen termal kaynak gülünç bir rakama satılmıştı.

Hacılar Köyü'nde Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapılan sondaj çalışmaları sonucunda bulunan sıcak su, 470 bin dolara bir firmaya devredilmişti.

Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2009 yılında Bingöl'ün Karlıova ilçesi yolundaki Hacılar köyünde başlatılan sondaj çalışmalarında, saniyede 30-35 litre kapasiteli 70 santigrat derecede termal su rezervi bulunmuş ve 470 bin dolar gibi çok düşük bir fiyata özel bir firmaya satılmıştı.

“KENT İÇİ ISI YÖNTEMİ GELİŞTİRİLEBİLİR”

Fırat Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ‘Bingöl İlinde Jeotermal Kaynaklar ve Termal Turizm' raporu, Bingöl'ün sahip olduğu kaynağı ve kaynakların değerlendirilememesini gözler önüne seriyor.

2011 yılında hazırlanan raporda, jeotermal kaynakların kentin ısıtma sisteminde ve seracılıkta kullanılabileceği vurgulandı.

Raporda; “Bingöl ili önemli bir yatırım alanına sahip olan jeotermal kaynaklardan yeterince faydalanılması durumunda yöreye önemli bir gelir ve istihdam kaynağı oluşturacaktır. Bu bağlamda Bingöl Üniversitesi'nin İl Özel İdare'sine ait eski kaplıcaları yeni bir modern termal tesise dönüştürerek kullanacak olması bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel anlamda Türkiye ve yurtdışında tanıtılmasında öncülük edecektir. Bu tesisin yapılması, şifa merkeziyle birlikte aynı zamanda bir tatil merkezi olması göz önüne alınacak, fizik-tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurulacak, hizmet birimleri bu doğrultuda oluşturulacaktır” ifadelerine yer verildi.

Termal turizmin verimli olarak değerlendirilebilmesi için valilik, belediye, üniversitenin ortak çalışması vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi: “Bu potansiyelin değerlendirilmesi için; termal tesis için gerekli arsa, Valilik ve Belediyeler tarafından temin edilip yatırımcıya kiralanarak, yine Valilik ve Belediyelerin, Kültür ve Turizm Bakanlığının Finans Desteği ile, jeotermal termal su üretim kuyusu, taşınması, dağıtımı, reenjeksiyonu ve benzeri sistemleri kurup işletmesi, ucuz ve uygun termal su sağlanmalıdır. Özel İdare, Belediye ve Özel Sektör birlikte veya Belediye şirketleri rekreatif ve termal turizm amaçlı bu tür tesisleri kurup işletmelidirler (Almanya'da Belediye Şirketlerinin yaptığı gibi). Kös Kaplıcaları'nın bulunduğu bölge doğa turizmi için ayrı bir öneme sahip olup vadi tabanı ve yamaçlarında yapılacak düzenlemeler ile ziyaretçilerin termal sular haricinde de doğal güzellikler ile daha çok dinleneceği ortamlar oluşturacaktır. Böylece ziyaretçilere sosyal aktivite çeşitliliği sağlanmış olacak ve tesislere olan talebi de artıracaktır. Üniversitenin bölgede kuracağı Turizm Meslek Yüksek Okulu ile yöreye istihdam ve hizmet kalitesi standartları getirecektir. Ilıcalar Beldesi'nin turizm merkezi olarak ilan edilmesi bölgedeki yatırımları daha da arttıracaktır. Ayrıca Hacılar bölgesinde MTA tarafından yapılan sondaj çalışmalarında bulunan jeotermal su kaynağının da Jeotermal enerji ve tesis olarak kullanılması mümkün olacaktır.”

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
ibrahim aydın (@Misafir_19450)
14 Şubat 2016 Pazar 11:55
Hep aynı hikaye yıllardan beri il yönecileri toplanır masa başında toplantılar yapılır projeler hazırlanır sonra bakıyorsun hepsi fiyaskoyla sonuçlanır çabakçur vadisi yapıldı boğaz köprüsü inşaa edildi simanide abdulkadir sarı parkına eğlence merkezi yapıldı bingöl cazibe merkezi ilan edildi hepsi hikaye yok kensel dönüşüm şehir merkezini katlettiler şehir dar alana sıkıştırılmış insanlar nefes alamıyor ayıptır gunahtır bingöl halkı ne çektiyse yalancı palavracı siyasetçilerden ve mütahitlerden çekti
adnan evcin (@Misafir_19446)
13 Şubat 2016 Cumartesi 10:33
istanbulda oturan bir bingöllü olarak istanbula yakın olan bolu mudurnuda bulunan sarot kaplıcalarına gittim ve aralık ayıydı çok güzel bir kaplıcaydı sarot kaplıcaları ve buradaki kocaman sitenin ısıtma sistemi yer altından çıkan sıcak suyla ısıtıldığını duydum ben ilk önce doğalgaz olduğunu sandım ordaki yetkiliye sordum burada doğalgaz yok kocaman siteler sıcak suyla ısıtılıyor hemen memleketim aklıma geldi bingöl ılıcalardaki sıcak suyun neden bingöl şehrine getirilemiyor anlamış değilim
25.02.2025
12:47
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı, Ramazan yardımlarına başladı
Bingöl Umut Kervanı İnsani Yardım ve Eğitim Kültür Derneği (Bingöl Umut Kervanı), Ramazan ayında ihtiyaç sahibi, fakir, muhtaç ve yetim ailelere ulaştırmak üzere gıda yardımlarının dağıtımına başladı.
25.02.2025
12:15
THY`den Bingöl`e seferlerine Ramazan ayarı
THY'den Bingöl'e seferlerine Ramazan ayarı
Haftanın 7 günü Bingöl'e sefer yapan Türk Hava Yolları, Ramazan ayı nedeniyle sefer sayısını 5'e indirdi.
25.02.2025
11:53
Bingöl`de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de iki haftada 72 firari yakalandı
Bingöl'de güvenlik güçlerince 2 hafta içerisinde yapılan çalışmalarda 170 bin kişi sorgulanırken 72 firari ise yakalandı.
25.02.2025
11:52
Bingöl`de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum`a sevk edildi
Bingöl'de hastalanan yaşlı adam ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi
Bingöl'de rahatsızlanan KOAH hastası yaşlı adam, ambulans helikopterle Erzurum'a sevk edildi.
25.02.2025
11:44
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Karlıova buz tuttu, iş yerleri kepenk kapattı
Hava sıcaklığının eksi 20 dereceleri gördüğü Bingöl'ün Karlıova ilçesi adeta buz tuttu. Dondurucu soğuklar nedeniyle bazı esnaf kepenk kapattı.
24.02.2025
17:13
Araç muayene istasyonları özelleştirme ihalesini Opus kazandı
Araç muayene istasyonları özelleştirme ihalesini Opus kazandı
Araç muayene hizmetlerinin 20 yıllığına özelleştirilmesiyle ilgili başlattığı ihalenin ilk etabını, dünya çapında araç muayene hizmeti veren Opus'un, Met-Gün İnşaat, Itversia Gestion S.L ve VTV Norte SA ile birlikte oluşturduğu MOİ Ortak Girişim Grubu kazandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın