KİM KİMDİR FİRMA REHBERİ Hemen Üye Ol Üye Girşi
Uye Girişi
Giriş
Beni Hatırla
Yeni Üye Kayıt
Haber sitemizin aktivitelerinden yararlanmak için üyelik başvuru yapın.
Hemen Üye Olun
Uye Hizmetleri
 
10 Ocak 2025 Cuma
°C

Van için kalkınma programı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kurumların Van ve çevresinde geçen yıl yaşanan depremin ardından tek tek yaptığı çalışmaların son derece değerli olduğunu, ancak bunları bir bütünlük şeklinde ortaya koymak ve birbirleriyle ilişkilendirmek zorunda olduklarını belirterek, 1-2 ay içerisinde bir kalkınma programı ortaya koyacaklarını bildirdi.

Van için kalkınma programı
26 OCAK 2012 PERŞEMBE 20:46
0
1461
0
AA aa

Geçen yılın Ekim ve Kasım aylarında Van'da yaşanan deprem sonrası büyük hasarlar meydana gelmiş ve ilin iktisadi ve sosyal açıdan etkili olduğu geniş coğrafya da dikkate alındığında depremin etkisi ciddi boyutlara ulaşmıştı.

Bu nedenle, Van'ın tekrar inşası, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda eski cazibesine kavuşabilmesi için Kalkınma Bakanlığı tarafından ''Van İçin Afet Sonrası Kalkınma Programı'' hazırlamak amacıyla çalışmalara başlandı. Programın hazırlığı konusunda Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz başkanlığında, ilgili kurumların üst yöneticilerinin katılımıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konsey Salonunda bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Bakan Yılmaz'ın yanı sıra, diğer bakanlıklardan müsteşar veya müsteşar yardımcısı düzeyinde katılım oldu. Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler de toplantıda yer aldı.

Bakan Yılmaz, toplantının açılışında, depremde hayatını kaybeden 644 kişiye Allah'tan rahmet, yakınlarına da baş sağlığı diledi.

Deprem sonrası tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının, duruma anında müdahale ettiklerini anımsatan Bakan Yılmaz, vatandaşların da büyük bir hassasiyet göstererek, bölgeye 300 milyon liranın üzerinde nakdi, büyük miktarda da ayni yardım gönderdiğini ifade etti.

Kamunun da üzerine düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirebilmek için elinden geleni yaptığını aktaran Bakan Yılmaz, geçen yıl 2 milyar lira harcanmamış kaynağın Van bölgesine aktarıldığını söyledi.

''GÖREVİMİZ BÖLGENİN YENİDEN YAPILANMASI, GELİŞMESİ VE KALKINMASI''

Bir depremde afet öncesinde, afet sırasında ve afet sonrasında yapılacak önemli çalışmalar olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, afet öncesi için en önemli kuruluşun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu bildirdi.

Bakanlığın, TOKİ ile çok önemli çalışmalar yürüttüğünü anlatan Bakan Yılmaz, bu sayede yapı stokunun her geçen gün daha kaliteli hale getirildiğini ifade etti.

Afet esnasında da en önemli çalışmaları Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) yaptığını aktaran Bakan Yılmaz, kurumun, deprem esnasında ve sonrasında yaşanan krizi en iyi şekilde yönettiğini söyledi.

Kalkınma Bakanlığı olarak ise kendi üzerlerine düşen görevin, depremin ardından bölgenin yeniden yapılanması, gelişmesi ve kalkınması olduğunu belirten Bakan Yılmaz, ''Biliyorsunuz, orada yaşayan vatandaşlarımız kış aylarını daha rahat geçirebilmek için göç etti. Bu göçün geçici olduğunu umuyoruz. Şu an için bölgede çok önemli çalışmalar yürütülüyor ama daha kalıcı projelere imza atmamıza ihtiyaç var'' dedi.

''1-2 AYLIK SÜRE İÇERİSİNDE BİR PROGRAM ORTAYA KOYACAĞIZ''

Bakan Yılmaz, bu konunun Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda da ele alındığını anımsatarak, söz konusu toplantıda bölgenin yeniden planlanması, kalkınması için önemli konuların görüşüldüğünü ifade etti.

Kalkınma Bakanlığının bölge için bir kalkınma programı hazırlama görevini üstlendiğini belirten Bakan Yılmaz, bu çerçevede çalışmalara başladıklarını ve bugüne kadar da önemli işler yapıldığını söyledi.

Bölgenin kalkınması, orada yaşayan vatandaşların refah seviyelerinin artırılması için gerek yerel bazda gerekse merkezi yönetim tarafından bu güne kadar münferit bir çok çalışma yapıldığını aktaran Bakan Yılmaz, şunları kaydetti:

''Yerel düzeyde çok önemli çalışmalar yapılmıştır, ancak bunlar yeterli değil. Merkezi yönetim olarak da büyük işler yapmamız lazım. Merkezi yönetimde aslında bir çok kuruluşun ilk etapta yaraların sarılması noktasında faaliyetleri oldu, gerekli adımlar atıldı ama bunlar geçici süreleri kapsayan faaliyetler oldu. Şimdi bizim daha uzun vadeyi kapsayacak işler yapmamız lazım. Bu yönde bazı çalışmalar devam ediyor.

Kurumlarımızın tek tek yaptığı çalışmalar son derece değerli, ancak bunları bir bütünlük şeklinde ortaya koymak ve birbirleriyle ilişkilendirmek zorundayız. Bugünkü toplantıyı da bu maksatla gerçekleştiriyoruz. Burada hemen hemen tüm ilgili kurumlarımızın üst düzey temsilcileri var. Bu toplantıda herkesi dinleyeceğiz. Bugüne kadar bölgede nasıl çalışmalar yaptı ve bundan sonra ne yapmayı düşünüyorlar, bunları öğreneceğiz ve hep birlikte 1-2 aylık süre içerisinde bir program ortaya koyacağız. Bu program, özelde Van'la ilgili olacak ama sadece Van'dan ibaret de olmayacak. Van'ı çevresiyle birlikte değerlendirmeliyiz. Program Van, Muş, Bitlis ve Hakkari illerini kapsayacak.''

Söz konusu bölgenin, afet öncesinde de en geri kalmış bölgelerden olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, bu anlamda önümüzdeki günlerde yapacakları çalışmaların, bölgeye önemli katkısı olacağını söyledi.

 

YORUM YAZIN
Profiliniz ziyaretci statüsünde görünüyor. Yorumlarınız aşağıdaki isimle yayınlanacaktır
Değiştir
Dilerseniz web sitemize üye olarak daha özgün bir profil oluşturabilir ve yorumlarınızı hesabınızdan takip edebilirsiniz
Kodu Girin
Yapacağınız yorumların şiddet ve hakaret içermemesine lütfen dikkat edin. Aksi taktirde yorumlarınız onaylanmayacaktır. Gönder
09.01.2025
12:48
Meslek yüksekokulları sil baştan değişiyor! Yeni model geliyor
Meslek yüksekokulları sil baştan değişiyor! Yeni model geliyor
Yeni Meslek Yüksekokulu (MYO) modelleri geliyor, geleneksel MYO'lar tarih oluyor. YÖK Başkanı Erol Özvar, Meslek yüksekokullarının sil baştan değişeceğini duyurdu. Yeni mevzuatın yolda olduğunu belirten YÖK Başkanı, standartları karşılamayan okullardan desteklerin de geri çekileceğini söyledi. Rektörlere de çağrıda bulunan Özvar 'MYO'lara daha çok önem verin. Ayda en az birkaç sefer kendi MYO'larınıza gidin.' ifadelerini kullandı.
09.01.2025
12:41
Aile hekimleri, mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta bakabilecek
Aile hekimleri, mesai saatleri dışında ücret karşılığında hasta bakabilecek
Aile hekimliğinde ücretli dönem başlıyor. Buna göre, aile hekimlerine yönelik değişiklikler içeren kanun ile aile hekimleri, mesai saatleri dışında vatandaşlara ücret karşılığında hizmet verebileceği gibi ayrıca aile hekimleri tarafından halihazırda ücretsiz sunulan birçok rapor da ücretli olacak.
08.01.2025
18:39
Adaklı Devlet Hastanesi`nde yataklı tedavi hizmeti başladı
Adaklı Devlet Hastanesi'nde yataklı tedavi hizmeti başladı
Bingöl İl Sağlık Müdürü Tatlı: 'Daha önce Bingöl merkez ve çevre şehirlere gitmek zorunda kalan hastalar, artık kendi ilçelerinde tedavi olabilecekler.'
08.01.2025
15:07
Naci Görür uyardı:
Naci Görür uyardı: 'Doğu Anadolu Sıkışıyor'
Erzurum'da sabaha karşı 4,5 büyüklüğünde deprem oldu. Çevre illerden de hissedilen deprem paniğe yol açarken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür bölgede sıkışma olduğunu belirtip uyarıda bulundu.
08.01.2025
14:18
Bingöl`de haklarında arama kararı bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de haklarında arama kararı bulunan 2 kişi yakalandı
Bingöl'de jandarma ekiplerince düzenlenen operasyonlarda haklarında arama kaydı bulunan 2 kişi yakalanırken, bir miktar uyuşturucu madde ele geçirildi.
07.01.2025
15:25
Cinayetten cezası vardı! Yakalandı!
Cinayetten cezası vardı! Yakalandı!
Bingöl'de kasten öldürme suçundan 7 yıl 6 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranması ve ayrıca çeşitli suçlardan toplamda 18 farklı suç kaydı bulunan bir şahıs yakalandı.
Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir
©Copyright 2017
Haberler, Fotoğraf Galerisi, Video Galerisi, Köşe Yazıları ve daha fazlası için arama yapın