Yaklaşık 2 ay önce açılan tekstil atölyesinde eğitim gören kursiyerlere vali İrfan Balkanlıoğlu tarafından sertifikaları verildi. Recep Tayip Erdoğan Mahallesi Karanfil Sokak'ta faaliyet gösteren atölyede yapılan çalışmaları sevinçle karşıladığını belirten vali Balkanlıoğlu, yapılan çalışmanın Bingöl için bir kalkınma hamlesi olabileceğini söyledi. Bir ilin kalkınabilmesi ve yatırımların gelmesi için bu gibi işletmelerin ve buralarda verilen eğitimlerle mümkün olabileceğini vurgulayan vali Balkanlıoğlu, kalkınmadaki en önemli etkenin kalifiye elaman yetiştirilmesi olduğunu söyledi. Törende bulunan Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Küçükhazar'a buna benzer atölyelerin açılması talimat veren Balkanlıoğlu; “kurum olarak sizden en az 50 kurs açmanızı istiyorum. Siz açın bizde valilik olarak her türlü desteği sunarız. Vatandaş veya bir dernek kendi imkanları ile böyle bir atölye açabiliyorsa bunun daha da aktif hale getirilmesini istiyorum” dedi.
Atölyenin işleyişi hakkında vali Balkanlıoğlu'na bilgi veren kurs hocası Arife Kaya, kısıtlı imkanlara kısa sürede önemli başarılar elde ettiklerini belirtti. Destek verilmesi halinde daha büyük işler başarabileceklerini söyleyen Kaya'nın sözleri üzerine vali Balkanlıoğlu destek sözü verdi. Sohbet esnasında kursiyerlerin yanında İstanbul'dan bir işadamını telefonla arayan vali Balkanlıoğlu; tekstil atölyesi için malzeme talebinde bulundu. Balkanlıoğlu; “telefonla görüştüğüm bu yardımsever işadamında oyuncak sektörü için malzeme ve makine sözü aldık. Bu iş adamımız kumaştan yapılan oyuncaklar için gerekli malzeme ve bir kurs hocasını gönderecek. Bu iş üzerinde buradaki arkadaşlarımızı eğitilecek. Başarılı olunması halinde bu alanda da birçok bayan kardeşimiz yeni meslek sahibi olacak. Ayrıca önümüzdeki günlerde ilimizde “Mikro Kredi” şubesi açamayı düşünüyoruz. Şu an yalnızca Diyarbakırda bulunan bu oluşumu ilimizde oluşturarak özellikle bayanlarımıza yönelik krediler vereceğiz.”dedi.
Karasu çalışmaları anlattı
Yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren BİNDER Başkanı Doğan Karusu ise,
Atölyenin dikiş-nakış ve biçki-dikiş makineleri oluştuğunu ifade etti. Mevcut makinelerin her türlü ev tekstili ve giyim ihtiyacının dikimini karşılar nitelikte olduğunu vurgulayan Karasu; “Tam kapasite ile hizmet verildiğinde, bir evin tüm tekstil ihtiyacını bu atölyede üretmek mümkündür. Burada isteyen kursiyerlerimiz ister dikiş-nakış isterlerse biçki-dikiş eğitimi alabilecektir. Meslek edindirme ve üretim çalışmalarına yönelik çalışmalarımı devam etmektedir” ifadelerini kullandı. Kursiyerlerin özellikle etek, pantolon, bady, tayt, pijama ve benzeri temel giyim malzemeleri konularında eğitim aldıklarını vurgulayan Karasu; “Eğitim boyunca diktikleri kıyafetleri kendi ihtiyaçları için kullanmışlardır. Kurslarımız devam edecektir. Bu eğitim çalışması bittiğinde üretim çalışması başlayacaktır” dedi.
BİN-DER bünyesinde kurulmuş atölyenin üretime yönelik örgütlenme çalışmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Karasu; “Sınırlı Sorumlu Bingöl
Kalkınma Merkezi adı altında Eğitim, Araştırma, Proje Üretim, Uygulama ve İşletme Kooperatifi ismiyle bir kooperatif sözleşmesi hazırladık. Bunu Sanayi ve Ticaret Bakanlığına sunduk. Onaylanması ile birlikte üretim ve ticari faaliyetimiz başlatılacaktır” ifadelerini kullandı.